středa
10. července 2024
svátek slaví Libuše, Amálie



Noc s Andersenem v číslech

Rekordních více než 22 tisíc dětských a 5 tisíc dospělých účastníků strávilo v pátek 28. března na 664 místech v Česku, Polsku, Slovensku a Slovinsku pohádkovou Noc s Andersenem. Již poosmé ji na podporu dětského čtenářství, k oslavě Mezinárodního dne dětské knihy a jako tradiční knihovnickou tečku za Březnem – měsícem internetu zorganizoval Klub dětských knihoven Svazu knihovníků a informačních pracovníků ČR.

S pohádkami se nocovalo v knihovnách veřejných, soukromých i školních, ve školách mateřských i základních, školních družinách, středních školách i gymnáziích, v občanských sdruženích, dětských domovech, muzeích, klubech, centrech pro matku a dítě. Všechny aktéry spojovala elektronická konference Andersen i noční chat dětí. Společné soutěže nocujícím dětem připravila nakladatelství Fragment, Computer Press a Albatros.

Také letos se společně virtuálně četlo, a to podle dosud došlých hlášení minimálně ve 384 místech kapitolky z knihy Zdeňka Svěráka Radovanovy radovánky, ve slovinské Radovljici z knížky Tatínku, ta se ti povedla (Očka, ta je bila pa res prima). Nejméně 297krát dorazil v noci za dětmi samotný Andersen, mnohdy v krásném kostýmu. Minimálně 314 knihoven a škol si v programu připomnělo letošní výročí spisovatele Karla Čapka, četly a dramatizovaly se nejenom jeho pohádky, do knihoven a škol přišli například pavlovický vodník, rusalky se zlomenou nožkou, hejkal, kouzelník Magiáš, loupežníci vedení krvavým Čepelkou v Úpici, nepočítaně pošťák Kolbaba a poštovní skřítkové. V Kostelci nad Černými lesy se více než 30 vodníků rozehřálo čtením Vodnické pohádky a následně byli na exkurzi po vodních zdrojích, v ZŠ Bohuslavice měli vodnický bál...

Na 214 místech zaznamenali návštěvu starostů, místostarostů, primátorů či poslanců, za dětmi přišla řada spisovatelů a spisovatelek, pohádky jim přečetli i mnozí herci. Nejmladšího 2,5letého účastníka hlásí Sepekov, nejstarší 82letá čtenářka četla pohádky v Moravanech. Na několika místech nocovaly také děti se zdravotním handicapem, pražské Informační centrum o hluchotě dokonce přivítalo devět neslyšících, nedoslýchavých i slyšících dětí, které v doprovodu průvodkyně – černé kočky – vyrazily hledat poklad do Národní knihovny.

Také letos proběhla jednonoční sbírka na dětský hospic v Malejovicích, během které děti vybraly více než 15 000 korun. Mezinárodní ráz dodaly Noci s Andersenem zahraniční družební návštěvy, například slovenskou Čadcu navštívili hosté z Polska, do Cyrilometodějského gymnázia v Prostějově zavítali členové Evropské dobrovolné služby z Německa a Itálie. Český Těšín zahajoval nocování v polském Cieszynie pozdravem „Ať žije Shengen!“ – vždyť mohli volně přejít hranice. Do českého Javorníku přijeli z polského Paczkowa, v Mokré-Horákově nocovalo 6 dětí a 1 dospělý z Městské knihovny v Modřicích s mezinárodním programem, který připravilo Ruské osvětové a kulturní centrum na Moravě. V základní škole Brána jazyků v Praze se pohádkové Noci s Andersenem účastnili také francouzští korespondenti, četba pohádek ve francouzštině proběhla také v knihovně v Kohoutově, v Dunajské Stredě pracovaly dvě národnostní skupiny dětí a pohádky se zde četly i v maďarštině.

Letošní Noc s Andersenem se uskutečnila s finanční podporou Ministerstva kultury ČR, společnosti 3M Česko, Svazu knihovníků a informačních pracovníků ČR, Spolku slovenských knihovníků, Slovartu a stovek lokálních sponzorů. Noc s Andersenem je zároveň tradiční knihovnickou tečkou za Březnem – měsícem internetu.

Jeho organizátorem je BMI sdružení.

  

Hlavním partnerem letošního 11. ročníku BMI bylo  Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR, partnerem Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR.

Mediální partneři:  Český rozhlas, Protext – PR servis ČTK, deník Právo, vydavatelství Burda Communications, Business Media CZ a Reader´s Digest Výběr, odborný partnere FORInternet.

 Veškeré informace o projektu najdete  na http://www.brezen.cz/.

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: Dne 22. června 2024 se ve Vnitroblocku na Praze 7 uskutečnila slavnostní ceremonie předávání cen a certifikátů národního kola Mezinárodní výtvarné mírové soutěže, kterou pořádá Mezinárodní mírová skupina žen (IWPG). Tato událost přilákala přes 60 hostů z celé České republiky, včetně účastníků české i ukrajinské národnosti. Samotné soutěže se účastnilo 179 dětí ve věku od 7 do 18 let, které byly rozděleny do čtyř věkových kategorií, přičemž vítězové z každé kategorie postupují do Mezinárodního kola v Soulu.

Celá ČR, Hl. m. Praha, zahraničí
Děti a mládež, Výtvarné umění, Soutěže a festivaly
Co se děje
09.07.2024

ČR: 14 finalistů postoupilo do druhého kola soutěže MÁME VYBRÁNO. Přesně 14 veřejných sbírek na památky teď potřebuje právě váš hlas. Do konce srpna můžete rozhodnout, mezi které projekty rozdělí Institut pro památky a kulturu částku minimálně 150 tisíc korun.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
10.07.2024

PRAHA: Pražská konzervatoř pořádá od 2. do 12. července 2024 již tradiční Mezinárodní letní klavírní kurzy Pražské konzervatoře, kterých se letos zúčastní 34 aktivních účastníků ze 14 zemí světa. Vyučovat zde budou špičkoví pedagogové-koncertní umělci s mezinárodním renomé. V rámci kurzů proběhne i několik koncertů, na které vás srdečně zveme. Všechny jsou zdarma a probíhají v krásných prostorách pražských koncertních sálů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
08.07.2024

ÚSTECKÝ KRAJ: Charakteristika vykonávané činnosti:

·  řídící a manažerská činnost příspěvkové organizace

·  funkční období na dobu určitou – jmenování na dobu šesti let, s možností prodloužení až na dobu neurčitou

Ústecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní
Co se děje
08.07.2024