středa
10. července 2024
svátek slaví Libuše, Amálie
Loňský vítěz – kostel Nanebevzetí Panny Marie v Neratově
© Foto: M.H.K. Atyp



Hlasujte pro sbírku, my ji podpoříme finančně

ČR: 14 finalistů postoupilo do druhého kola soutěže MÁME VYBRÁNO. Přesně 14 veřejných sbírek na památky teď potřebuje právě váš hlas. Do konce srpna můžete rozhodnout, mezi které projekty rozdělí Institut pro památky a kulturu částku minimálně 150 tisíc korun.

Autor článku: 
Zuzana Richterová

Šlechtické rezidence a církevní stavby jsou motivem letošního ročníku soutěže MÁME VYBRÁNO. Z více než 300 projektů jich postoupilo do druhého kola 14, každý kraj reprezentuje jedna sbírka na památky. A vyhlašovatelé v nich shánějí finanční prostředky právě především na obnovu aristokratických sídel, kaplí, kostelů nebo fary.

Jedinou výjimku tvoří obnova a oprava hrázděného domu v Kraslicích, za kterým stojí Spolek přátel města Kraslice. Přispívá tu kraj i město, prostor ale dostává také veřejnost – právě to je jedním z cílů soutěže MÁME VYBRÁNO. Chce ukazovat na jednotlivé sbírky, upozorňovat na práci, která stojí za každým unikátním projektem záchrany, a inspirovat ostatní.

Mezi vyhlašovateli jsou spolky, obce, firmy i římsko-katolická církev. „Sbírky nejen pomáhají ve chvíli, kdy veřejné zdroje nedostačují, ale jsou také příležitostí, aby si lidé k místu vytvořili vztah – ze zkušenosti víme, že pokud rodina přispěje na obnovu památky, stává se součástí jejího příběhu, zajímá se o její další směřování. Veřejné sbírky aktivují jednotlivce i celé skupiny,“ říká ředitel Institutu pro památky a kulturu Aleš Kozák.

Soutěž MÁME VYBRÁNO pokračuje po celé letní prázdniny, hlasovat můžete do 31. srpna. Poměr hlasů rozhodne o tom, jak Institut rozdělí mezi sbírky finanční odměnu. V posledních letech se jedná alespoň o 150 tisíc korun. Slavnostní vyhlášení se bude konat v polovině září na půdě Ministerstva kultury v Praze. Hlasujte na www.mamevybrano.cz.

 

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: Dne 22. června 2024 se ve Vnitroblocku na Praze 7 uskutečnila slavnostní ceremonie předávání cen a certifikátů národního kola Mezinárodní výtvarné mírové soutěže, kterou pořádá Mezinárodní mírová skupina žen (IWPG). Tato událost přilákala přes 60 hostů z celé České republiky, včetně účastníků české i ukrajinské národnosti. Samotné soutěže se účastnilo 179 dětí ve věku od 7 do 18 let, které byly rozděleny do čtyř věkových kategorií, přičemž vítězové z každé kategorie postupují do Mezinárodního kola v Soulu.

Celá ČR, Hl. m. Praha, zahraničí
Děti a mládež, Výtvarné umění, Soutěže a festivaly
Co se děje
09.07.2024

PRAHA: Pražská konzervatoř pořádá od 2. do 12. července 2024 již tradiční Mezinárodní letní klavírní kurzy Pražské konzervatoře, kterých se letos zúčastní 34 aktivních účastníků ze 14 zemí světa. Vyučovat zde budou špičkoví pedagogové-koncertní umělci s mezinárodním renomé. V rámci kurzů proběhne i několik koncertů, na které vás srdečně zveme. Všechny jsou zdarma a probíhají v krásných prostorách pražských koncertních sálů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
08.07.2024

ÚSTECKÝ KRAJ: Charakteristika vykonávané činnosti:

·  řídící a manažerská činnost příspěvkové organizace

·  funkční období na dobu určitou – jmenování na dobu šesti let, s možností prodloužení až na dobu neurčitou

Ústecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní
Co se děje
08.07.2024

ČR: Nadace Krása pomoci prostřednictvím projektu "Už není toho dechu" a kampaně na platformě Donio poukazuje na přání většiny Čechů dožít svůj život doma a nabízí řešení, jak předejít zbytečnému umisťování seniorů do institucionální péče. Protagonista projektu pan Jiřička *1937 se stal symbolem generace seniorů, kteří si přejí zůstat nezávislí co nejdéle to půjde.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Senioři
Co se děje
04.07.2024