čtvrtek
3. října 2024
svátek slaví Bohumil
Hejtman Miloš Petera (vlevo) jednal s pražským arcibiskupem Dominikem kardinálem Dukou
© Zdroj: www.kr-stredocesky.cz



Středočeský kraj a římskokatolická církev navazují spolupráci

Autor článku: 
luk

<p>PRAHA: O možnostech vzájemné spolupráce mezi Středočeským krajem a římskokatolickou církví hovořili středočeský hejtman Miloš Petera a pražský arcibiskup Dominik kardinál Duka.</p> <p>Setkání se uskutečnilo ve čtvrtek 13. srpna v Arcibiskupském paláci Praze na Hradčanech.</p> <p>Středočeský kraj má zájem na prohloubení spolupráce s římskokatolickou církví v oblastech sociální péče a kultury</p> <p>„S nejvyšším představitelem římskokatolické církve v Česku Jeho Eminencí kardinálem Dukou jsem jednal o možnostech spolupráce našeho kraje v oblastech sociální péče, kultury a regionálního rozvoje. Římskokatolickou církev považuji za významnou součást našeho veřejného života a nositele tradičních hodnot evropské kultury,“ řekl po setkání s arcibiskupem Dukou hejtman Miloš Petera.</p> <p>Středočeský hejtman Petera navrhl pražskému arcibiskupovi Dukovi, aby se kraj a církev společně podíleli například na výstavbě a opravách domovů seniorů, hospiců, sociálního bydlení a dalších sociálních zařízení. </p> <p> V oblasti kultury má Středočeský kraj mimo jiné zájem na společném pořádání výstav či vzájemných zápůjčkách uměleckých děl. Chce také dořešit vlastnictví inventáře v kapli svaté Anny v Panenských Břežanech, kterou kraj nyní rekonstruuje. Kardinál Duka přislíbil, že se bude snažit nám v této věci vyjít vstříc. S arcibiskupem jsem také hovořil o budoucnosti kostela ve Lstiboři na Kolínsku. Má jej v pronájmu místní občanské sdružení, kterému ale chybí část peněz na dokončení opravy.</p> <p>ZDROJ

Mohlo by vás také zajímat...

BROUMOV: Říjen bude v broumovském klášteře spojen s měsíční hudební rezidencí české zvukové umělkyně Lucie Páchové a gruzínského hudebníka Alexandra Mishelashvili. Oba muzikanti zapojí do své tvorby i místní studenty a hudebníky. Veřejnosti se představí během závěrečného vystoupení na konci rezidenčního pobytu.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Památky
Co se děje
03.10.2024

UHERSKÉ HRADIŠTĚ: Po bezmála třech letech vývoje byla spuštěna imersivní expozice Za zdí. Vypráví příběh věznice v Uherském Hradišti, místa spojeného především s temným obdobím po komunistickém převratu v roce 1948, s mučením a popravami nevinných. Expozice nedávno získala Zlatý středník.

 

Zlínský kraj
Cestovní ruch, Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Památky, Vzdělávání
Co se děje
02.10.2024

OSTROV: Voyo Originál a druhá série seriálu Sex O'Clock si z 56. ročníku Dětského filmového a televizního festivalu Oty Hofmana v Ostrově (22.–27. září) odnáší hned dvě ocenění, a to čestné uznání festivalové poroty a cenu dětského diváka v kategorii seriálová tvorba.

Celá ČR, Karlovarský kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
02.10.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Komorní příběh o bolavé minulosti a složitých mezilidských vztazích uspěl v jihokorejské metropoli na festivalu Seoul International Drama Awards. Snímek Svatá, který pro Českou televizi natočil režisér Jiří Strach, získal ocenění v kategoriích nejlepší televizní film a nejlepší herečka. Porota tak ocenila mistrovský výkon Jiřiny Bohdalové při ztvárnění psychologicky náročné postavy. Hlavní roli pro legendu nejen stříbrného plátna napsal scenárista Marek Epstein. Svatá měla televizní premiéru letos 19. května, je dostupná v iVysílání ČT.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec, Soutěže a festivaly
Co se děje
01.10.2024