pátek
4. října 2024
svátek slaví František
© Zdroj: Středočeský kraj



Dostavba Muzea lidových staveb v Kouřimi

Autor článku: 
luk

<p>STŘEDOČESKÝ KRAJ: Radní Středočeského kraje schválili na jednání v pondělí 3. března 2014 vyhlášení veřejné zakázky na „Dostavbu areálu Muzea lidových staveb v Kouřimi“. Dokončení areálu by mělo být provedeno podle projektové dokumentace, kterou zpracovala společnost IHARCH s.r.o.</p> <p>„Předmětem zakázky je rekonstrukce lidových staveb ve skanzenu tak, aby odpovídaly jejich původní podobě i architektonickému a dispozičnímu uspořádání. Některé chalupy budou ve svém původním místě rozebrány a poté převezeny do areálu skanzenu, kde se znovu postaví. Ve výjimečných případech se zhotoví kopie historických staveb,“ upřesnil hejtman Středočeského kraje Josef Řihák.</p> <p>„Muzeum lidových staveb v Kouřimi je jediným skanzenem v České republice, který shromažďuje památky z Čech od 17. do 19. století. Je zde zatím devět větších obytných a hospodářských objektů z oblasti středních, východních a severních Čech, které doplňuje několik drobných památek,“ přiblížil současnou podobu kouřimského areálu středočeský radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek a doplnil, že „v rámci aktuálního soutěženého projektu bude postaveno celkem 16 objektů. Dojde k úpravě dvou stávajících objektů a k vybudování rozvodů inženýrských sítí i nové přípojky na elektrický proud.“</p> <p>Pokud bude u jednotlivých prvků stavebních konstrukcí chybět dostatečná dokumentace, budou podle radního Štefka ve spolupráci s odbornými zástupci památkové péče zvolena vhodná řešení pro provedení stavebních prací pomocí historických a regionálních analogií.</p> <p>Předpokládaná cena veřejné zakázky „Dostavba areálu Muzea Lidových staveb v Kouřimi“ činí zhruba 86,7 milionů korun bez DPH, tj. 104,9 miliónů včetně DPH. Tato cena je zároveň maximálně možná. Zakázka bude vyhlášena v otevřeném řízení dle zákona č.137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, v platném znění. Jejím jediným hodnotícím kritériem je nejnižší nabídková cena.</p> <p>„Akce bude také spolufinancována ze strukturálních fondů Evropské unie ve výši 85 % uznatelných nákladů s předpokládanou hodnotou 89,2 miliónů korun včetně DPH. Středočeský kraj se na ní bude podílet 15 %, což představuje částku ve výši 15,7 miliónů korun,“ řekl hejtman Řihák.</p> <p>ZDROJ

Mohlo by vás také zajímat...

BROUMOV: Říjen bude v broumovském klášteře spojen s měsíční hudební rezidencí české zvukové umělkyně Lucie Páchové a gruzínského hudebníka Alexandra Mishelashvili. Oba muzikanti zapojí do své tvorby i místní studenty a hudebníky. Veřejnosti se představí během závěrečného vystoupení na konci rezidenčního pobytu.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Památky
Co se děje
03.10.2024

UHERSKÉ HRADIŠTĚ: Po bezmála třech letech vývoje byla spuštěna imersivní expozice Za zdí. Vypráví příběh věznice v Uherském Hradišti, místa spojeného především s temným obdobím po komunistickém převratu v roce 1948, s mučením a popravami nevinných. Expozice nedávno získala Zlatý středník.

 

Zlínský kraj
Cestovní ruch, Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Památky, Vzdělávání
Co se děje
02.10.2024

OSTROV: Voyo Originál a druhá série seriálu Sex O'Clock si z 56. ročníku Dětského filmového a televizního festivalu Oty Hofmana v Ostrově (22.–27. září) odnáší hned dvě ocenění, a to čestné uznání festivalové poroty a cenu dětského diváka v kategorii seriálová tvorba.

Celá ČR, Karlovarský kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
02.10.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Komorní příběh o bolavé minulosti a složitých mezilidských vztazích uspěl v jihokorejské metropoli na festivalu Seoul International Drama Awards. Snímek Svatá, který pro Českou televizi natočil režisér Jiří Strach, získal ocenění v kategoriích nejlepší televizní film a nejlepší herečka. Porota tak ocenila mistrovský výkon Jiřiny Bohdalové při ztvárnění psychologicky náročné postavy. Hlavní roli pro legendu nejen stříbrného plátna napsal scenárista Marek Epstein. Svatá měla televizní premiéru letos 19. května, je dostupná v iVysílání ČT.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec, Soutěže a festivaly
Co se děje
01.10.2024