sobota
5. října 2024
svátek slaví Eliška
Foto z vernisáže v galerii v příbramské nemocnice



Galerii v příbramské nemocnici zaplnily snímky jihočeských fotografů

Autor článku: 
Karel Souček

<p>PŘÍBRAM: Po celý květen patří Galerie gaudii gratia v příbramské nemocnici blatenské Fotoskupině Spektrum. Kolektivní výstava nese název Kontinuita vlastní cesty a představuje fotografie, které si zvolili autoři sami. Nejen o této výstavě jsme si povídali s místopředsedou fotoskupiny Janem Týcem.</p> <p>Jak jste s touto galerií navázali spolupráci?</p> <p> Kolega Jiří Minařík dostal kontakt na pana primáře plicního oddělení MUDr. Jiřího Gutwirtha a dohodl možnost výstavy. Poslali jsme náhledy fotografií, pan primář nám vyšel vstříc a nabídl volný termín. Celkem se představuje sedm autorů s 45 fotografiemi.</p> <p>Podle jakých kritérií jste snímky vybírali?</p> <p> Snímky jsou volného tématu, ale většina autorů se představuje výběrem ze svého uceleného cyklu. Fotografie s horskou tematikou, reportážní snímky ze Silvestrovského vlaku na Kubovu Huť či Benátského karnevalu. Nejpůsobivější, ale smutné až depresivní, jsou snímky francouzského Oradour sur Glane. To je městečko, které nacisté vyvraždili za druhé světové války podobně jako naše Lidice. </p> <p>Jak se vám líbí prostory nemocniční galerie?</p> <p> Vytvoření galerie v těchto prostorách je velmi dobrý nápad, pro fotografie je zde nádherný světlý prostor. Tvůrci galerie měli velký cit pro potřeby fotografie. Rádi bychom touto cestou poděkovali panu primáři Gutwirthovi za jeho vstřícnost a výpomoc při instalaci snímků. Ze strany pořadatele, tedy Oblastní nemocnice Příbram, se nám dostalo naprosto profesionálního přístupu a jednání.</p> <p>V našem regionu jste naposledy vystavovali před půl rokem v sedlčanské knihovně. Co se od té doby ve vašem sdružení změnilo?</p> <p> Hlavní změna je ta, že jsme dostali nabídku na provozování minigalerie fotografie v prostorách restaurace a kavárny Beseda na pěší zóně k zámku v Blatné. Od 1. dubna zde vystavuje naše fotoskupina, pravděpodobně od června se zde budou střídat výstavy fotografií celoročně. Chceme zde představovat profesionální i neprofesionální fotografy a spolky. V současné době připravujeme plán výstav a dolaďujeme poslední technické a provozní detaily. </p> <p> Boxík: Fotoskupina Spektrum je občanské sdružení založené v roce 2010. Má tedy krátkou tradici společné tvorby, což ovšem neznamená, že by autoři byli na poli fotografie začátečníky. Jsou mezi nimi profesionální fotografové a reportéři, členové skupiny byli účastníky zahraničních výstav a mají na svém kontě oceněné fotografie.</p>

Mohlo by vás také zajímat...

BROUMOV: Říjen bude v broumovském klášteře spojen s měsíční hudební rezidencí české zvukové umělkyně Lucie Páchové a gruzínského hudebníka Alexandra Mishelashvili. Oba muzikanti zapojí do své tvorby i místní studenty a hudebníky. Veřejnosti se představí během závěrečného vystoupení na konci rezidenčního pobytu.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Památky
Co se děje
03.10.2024

UHERSKÉ HRADIŠTĚ: Po bezmála třech letech vývoje byla spuštěna imersivní expozice Za zdí. Vypráví příběh věznice v Uherském Hradišti, místa spojeného především s temným obdobím po komunistickém převratu v roce 1948, s mučením a popravami nevinných. Expozice nedávno získala Zlatý středník.

 

Zlínský kraj
Cestovní ruch, Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Památky, Vzdělávání
Co se děje
02.10.2024

OSTROV: Voyo Originál a druhá série seriálu Sex O'Clock si z 56. ročníku Dětského filmového a televizního festivalu Oty Hofmana v Ostrově (22.–27. září) odnáší hned dvě ocenění, a to čestné uznání festivalové poroty a cenu dětského diváka v kategorii seriálová tvorba.

Celá ČR, Karlovarský kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
02.10.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Komorní příběh o bolavé minulosti a složitých mezilidských vztazích uspěl v jihokorejské metropoli na festivalu Seoul International Drama Awards. Snímek Svatá, který pro Českou televizi natočil režisér Jiří Strach, získal ocenění v kategoriích nejlepší televizní film a nejlepší herečka. Porota tak ocenila mistrovský výkon Jiřiny Bohdalové při ztvárnění psychologicky náročné postavy. Hlavní roli pro legendu nejen stříbrného plátna napsal scenárista Marek Epstein. Svatá měla televizní premiéru letos 19. května, je dostupná v iVysílání ČT.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec, Soutěže a festivaly
Co se děje
01.10.2024