pondělí
7. října 2024
svátek slaví Justýna
Logo kraje
© Zdroj: www.jmk.cz



Kraj vypsal dotace na podporu kulturních aktivit. Změnou termínů vychází vstříc žadatelům

JIHOMORAVSKÝ KRAJ: Tradiční dotační program má oproti předchozím letům jednu zásadní změnu, a to v termínech, kdy se o něj mohou zájemci ucházet. Zatímco dříve byl schvalován a uveřejňován v lednu daného roku a žádosti o dotace byly přijímány v druhé polovině února, nyní tak mohou zájemci o krajskou podporu činit už od 1. až do 31. října. Kraj na rozvoj kultury v příštím roce vypsal 15 milionů korun.

Autor článku: 
Matěj Nárožný/ika

Na kulturní aktivity a projekty, na uměleckou činnost v nejrůznějších oblastech a také na podporu kulturního dědictví a zachování nemateriálních statků tradiční lidové kultury – kraj na rozvoj kultury v příštím roce vypsal 15 milionů korun.

Dotační program s celým názvem Podpora rozvoje v oblasti kultury v roce 2025 již schválila krajská rada.

Tradiční dotační program má oproti předchozím letům jednu zásadní změnu, a to v termínech, kdy se o něj mohou zájemci ucházet. Zatímco dříve byl schvalován a uveřejňován v lednu daného roku a žádosti o dotace byly přijímány v druhé polovině února, nyní tak mohou zájemci o krajskou podporu činit už od 1. až do 31. října.

„Je to pozitivní změna. Vycházíme tak vstříc žadatelům o dotaci. Informace o přidělení nebo nepřidělení dotace, která k nim nyní přijde už začátkem kalendářního roku, jim umožní lépe plánovat a koordinovat projekty, případně upravit náplň jednotlivých akcí,“ vysvětluje změnu v termínech náměstek hejtmana pro oblast kultury a památkové péče František Lukl.

V rámci dotačního programu vyhlašuje kraj dva dotační tituly. První cílí na podporu konkrétních projektů v oblasti kultury. Druhý se zaměřuje na aktivity směřující k zachování oblasti nemateriálního kulturního dědictví. „V tomto případě chceme podpořit aktivity v oblasti tradic, tradičních znalostí a dovedností, řemesel a tak podobně. Toto dědictví se často předává z generace na generaci a je důležitou součástí naší identity a kulturního bohatství jižní Moravy,“ dodává náměstek Lukl.

Odkaz na schválený dotační program je zde: https://dotace.kr-jihomoravsky.cz/Grants/22460-506-Podpora+rozvoje+v+oblasti+kultury+v+roce+2025.aspx

www.jmk.cz

 

Mohlo by vás také zajímat...

BROUMOV: Říjen bude v broumovském klášteře spojen s měsíční hudební rezidencí české zvukové umělkyně Lucie Páchové a gruzínského hudebníka Alexandra Mishelashvili. Oba muzikanti zapojí do své tvorby i místní studenty a hudebníky. Veřejnosti se představí během závěrečného vystoupení na konci rezidenčního pobytu.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Památky
Co se děje
03.10.2024

UHERSKÉ HRADIŠTĚ: Po bezmála třech letech vývoje byla spuštěna imersivní expozice Za zdí. Vypráví příběh věznice v Uherském Hradišti, místa spojeného především s temným obdobím po komunistickém převratu v roce 1948, s mučením a popravami nevinných. Expozice nedávno získala Zlatý středník.

 

Zlínský kraj
Cestovní ruch, Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Památky, Vzdělávání
Co se děje
02.10.2024

OSTROV: Voyo Originál a druhá série seriálu Sex O'Clock si z 56. ročníku Dětského filmového a televizního festivalu Oty Hofmana v Ostrově (22.–27. září) odnáší hned dvě ocenění, a to čestné uznání festivalové poroty a cenu dětského diváka v kategorii seriálová tvorba.

Celá ČR, Karlovarský kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
02.10.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Komorní příběh o bolavé minulosti a složitých mezilidských vztazích uspěl v jihokorejské metropoli na festivalu Seoul International Drama Awards. Snímek Svatá, který pro Českou televizi natočil režisér Jiří Strach, získal ocenění v kategoriích nejlepší televizní film a nejlepší herečka. Porota tak ocenila mistrovský výkon Jiřiny Bohdalové při ztvárnění psychologicky náročné postavy. Hlavní roli pro legendu nejen stříbrného plátna napsal scenárista Marek Epstein. Svatá měla televizní premiéru letos 19. května, je dostupná v iVysílání ČT.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec, Soutěže a festivaly
Co se děje
01.10.2024