pondělí
13. května 2024
svátek slaví Servác
Miloň Čepelka
© Archiv Miloně Čepelky



Podcast Místní kultury / s Miloněm Čepelkou, hercem Divadla Járy Cimrmana

ČR: Miloně Čepelku všichni známe jako herce Divadla Járy Cimrmana. Když dostal letos v říjnu na Pražském hradě od prezidenta Petra Pavla medaili za zásluhy 1. stupně, začalo se víc mluvit o tom, že je to také básník, prozaik a textař. Státní vyznamenání je i důvodem trochu bilancovat a ohlédnout se zpátky a Miloň Čepelka má opravdu na co vzpomínat. V našem podcastu se zastavíme u jeho dětství a mládí v Opočně, připomeneme lásku ke knihám, která ho provází celý život, zmíníme jeho pedagogické zkušenosti a dostane se  samozřejmě i na divadlo Járy Cimrmana. Dozvíte se také, že Čepelkovi sice žijí střídavě v Praze a v Opočně, ale na Vánoce nikdy v Praze nezůstávají. "Já jsem Vánoce neprožil nikdy jinde než v Opočně, v našem domečku, protože tam se cítím doma - a na Vánoce má být člověk doma, " říká Miloň Čepelka. A můžete hádat, jaké dárky měl v dětství nejraději? No ano, samozřejmě -  knihy. Rozhovor Hany Soukupové s oblíbeným cimrmanovským hercem vám nabízíme v prosincovém podcastu Místní kultury.

Autor článku: 
Hana Soukupová

 

Poslouchejte nás také na:
Google Podcasts Logo Anchor.fm Logo Spotify Logo Apple Podcasts Logo Amazon Music Logo RSS Logo

Listen on Google Podcasts

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: 332 veřejných sbírek bojuje o vaši přízeň v novém ročníku soutěže MÁME VYBRÁNO. Ta ukazuje na místa, kde se něco děje: kde shánějí peníze na obnovu kulturního dědictví. Hlasujte – a podpořte památku svého srdce. Finalisté si rozdělí finanční hotovost.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
13.05.2024

HRADEC KRÁLOVÉ: Druhý ročník festivalu kreativity a kreativního učení proběhne v Hradci Králové od 9. do 11. května. Festival KreatFest nabídne bohatý třídenní program složený z workshopů, diskusí, sdílení a tvoření rozprostřený po tvůrčích i vzdělávacích institucích v Hradci Králové. Návštěvníci tak zavítají do knihovny, Centra kreativního muzejnictví, Centra uměleckých aktivit, ale taky Bajkazylu.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Památky
Co se děje
07.05.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Sympatický Američan z Ohia žije už 30 let ve Všenorech za Prahou. Nejdéle ze všech míst, kde zatím bydlel. Do Česka ho přivedla vášeň badatele – muzikologa, který svou dráhu zasvětil Antonínu Dvořákovi. Proto se také naučil skvěle česky. Hned v předsíni doma u něj narazíte na police plné knih o hudbě a o Dvořákovi zejména, knihovnu s dalšími tituly najdete i v kuchyni a tak dále…. On sám je autorem několika knih o Dvořákovi (Rethinking Dvořák, Dvořákovská místa, Manželské páry Dvořákovi a Hlávkovi) a na další knize pracuje. Do naprostých detailů zná nejen dílo, ale i obdivuhodnou životní cestu tohoto českého a zároveň světového skladatele. Zajímavý je ale i osobní příběh Davida Beveridge.

Celá ČR, zahraničí
Knihy, literatura, média, Hudba, Památky, Vzdělávání
Články a komentáře
08.05.2024

ČR: Asociace profesionálních divadel (APD) oslavila jubileum zintenzivněním své dosavadní činnosti, zejména v souvislosti s realizací grantového projektu “Etablování stávající struktury Asociace profesionálních divadel ČR v kontextu proměny sektoru živého umění v důsledku pandemie koronaviru”, podpořeného z programu Fondů EHP 2014-2021.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec
Co se děje
06.05.2024