pátek
16. srpna 2024
svátek slaví Jáchym
Banner festivalu
© Zdroj: https://www.facebook.com/folklornifestival



Folklorní festival Pardubice – Hradec Králové

PARDUBICE-HRADEC KRÁLOVÉ: Třicátý první ročník Folklorního festivalu Pardubice – Hradec Králové se uskuteční o víkendu 2. až 4. června 2023. Zahájení festivalu proběhne v pátek 2. června v 18 hodin ve společenském sále Radnice za přítomnosti primátorů obou měst. Bezprostředně poté se na Pernštýnském náměstí v Pardubicích rozběhne program Pernštýnské noci, v jejímž rámci se představí přední folklorní soubory Čech, Moravy, Slovenska a Srbska.

od 02.06.2023 do 04.06.2023
Autor článku: 
TZ NIPOS

Opět po roce bude možné prožít nezapomenutelnou atmosféru společného veselí, zábavy a radosti v centru Pardubic. Na dvou pódiích na Pernštýnském náměstí uslyšíte písně a uvidíte tance a lidové zvyky v podání vybraných českých i zahraničních folklorních souborů. V prostorách Mázhausu proběhne komorní hudební pořad a v neposlední řadě ožije písněmi a tanci také Zámek pánů z pánů z Pernštejna. Cestou z náměstí na zámek budou na Příhrádku hrát folkové kapely. Pernštýnskou noc tradičně doplňuje také bohatý lidový jarmark.

V sobotu 3. června se program festivalu přesouvá do Hradce Králové do Žižkových sadů, kde od 14 hodin ovládnou pódium dětské soubory a poté se představí účinkující festivalu v hlavním programu Roztančené sady od 15 do 16 hodin. Zvláštností festivalu je pořad scénických forem. Představení nazvané Obchůzky a zvyky s muzikou i bez muziky se odehraje v Klicperově divadle od 16.30 hodin. V podvečer se festivalové dění přesune na Šrámkův statek do Piletic, kde se při programu Přijďte pobejt, aneb smyslů plný večer potkají festivaloví návštěvníci s účinkujícími folklorními soubory.

V neděli 4. června se v dopoledních hodinách uskuteční pořad Folklorní školička a v závěrečném pořadu festivalu Rozmlouvání se ještě jednou setkají festivaloví hosté a pardubické dětské soubory. Program začíná ve 14 hodin na nádvoří zámku v Pardubicích. Účinkují soubory Červánek Hradec Králové, Dupák Hradec Králové, Formani Slatiňany, Guadeamus VŠE Praha, Holoubek Pardubice, Kohoutek Chrudim, Kvítek Hradec Králové, KUD GIK Banat-Pionyr Zrenjanin – Srbsko, Lipka Pardubice, Marcipánek Pardubice, Perníček Pardubice, Radost Pardubice, Sejkorky Slatiňany, Veselá Partyja Boršice, Vrtek Opava, Zornička Zvolen – Slovensko.

Festival pořádá z pověření a za finančního přispění Ministerstva kultury, statutárního města Pardubice, statutárního města Hradec Králové, Pardubického kraje a Královéhradeckého kraje NIPOS, útvar ARTAMA, Hradecká kulturní a vzdělávací společnost a Mgr. Aleš Mokren – AGENTURA TRADICE.

Akce se koná pod záštitou ministra kultury Mgr. Martina Baxy, primátora Pardubic Bc. Jana Nadrchala a primátorky Hradce Králové Mgr. et Mgr. Pavlíny Springerové, Ph.D.

www.folklornifestival.cz

www.nipos.cz

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: V polovině léta Vás zdravíme ze Zlatého oříšku a chceme se s Vámi podělit o úspěchy a zážitky nadaných dětí, které v Nadačním fondu celoročně podporujeme. Jak se daří několika laureátům po úspěchu v soutěži Zlatý oříšek, kterou jste mohli sledovat na Nový rok v České televizi, a jak jim společné úsilí s našimi partnery ovlivnilo život, jsme zachytili v tomto videu: https://www.youtube.com/watch?v=db2Za6P5iCE

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Co se děje
15.08.2024

ČR: V kultuře pracuje přibližně 221,6 tis. osob a kulturním a kreativním povoláním se věnuje 136 tis. z nich. Podle údajů ze Sčítání 2021 se nejvíce pracovníků vykonávajících vybraná kulturní a kreativní povolání vyskytuje v Hl. městě Praze, Středočeském a Jihomoravském kraji. Tradičním a uměleckým řemeslům dominuje Liberecký kraj.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Architektura, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Ostatní
Odborné studie a recenze, Nepřehlédněte
16.08.2024

ČR: „Od poloviny srpna do konce září společně projdeme severní a jižní stezku Via Czechia od nejvýchodnější po nejzápadnější bod ČR. Současně bude spuštěna sbírka na Darujme.cz,“ říká ředitelka nadačního fondu Be Charity Pavlína Saudková.

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Handicap, Ostatní
Co se děje
12.08.2024

PLZEŇ: Od července 2019 Náplavka na Radbuze představuje příjemné místo u vody přímo v centru města, kde je možné trávit (nejen) letní večery, projít se, posedět, zrelaxovat a užít si kulturu nebo se občerstvit v kavárně. Tento prostor poprvé oživil festival Náplavka k světu. stejnojmenného spolku v roce 2012. Spolek k světu. se vrací na místo činu a malé i velké návštěvníky láká na zajímavý kulturní program – hudbu, divadlo, tanec, párty s DJs, filmy i gastronomii. Akce se budou konat během srpna až do poloviny září. Spolek k světu. aktivit u řeky realizuje víc a sjednotí je pod společným názvem Plzeňské náplavky.

Plzeňský kraj
Cestovní ruch, Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Hudba, Soutěže a festivaly
Nepřehlédněte
12.08.2024