úterý
7. května 2024
svátek slaví Stanisla
Jiří Šotola
© Karel Kestner



Květnové dvojvýročí básníka, prozaika, dramatika a překladatele Jiřího Šotoly

ČR-KOŠUMBERK: Jiří Šotola se narodil ve Smidarech u Hradce Králové 28. května 1924 a zemřel v Praze 8. května 1989. Místem jeho posledního odpočinku je ale malebný hřbitůvek u kostela Zvěstování Panně Marii v Dolích u Luže. Jiří Šotola si tenhle půvabný kout východních Čech oblíbil, měl tu příbuzné, hodně známých a chalupu, kde tvořil.

Autor článku: 
Soňa Krátká

Z celé plejády jeho básní připomenu alespoň jednu – Dezertér, najdete ji ve sbírce Za život. Pod tímto názvem ji zhudebnil Jaromír Nohavica. Jiří Šotola byl fenomenálním mistrem dramatu. Jeho umění je patrné v románech, ale také filmových a televizních scénářích. Jmenujme například Waterloo, televizní inscenaci z roku 1967, v níž doslova září Rudolf Hrušínský (nejstarší) v roli Napoleona (ČSFD 82⁒). Z knižních titulů vzpomeňme Svatý na Mostě, Kuře na rožni nebo Malovaný děti. Asi nejznámější je román z doby baroka, odehrávající se na hradě Košumberk – Tovaryšstvo Ježíšovo. Jiřímu Šotolovi se do něho podařilo vložit reálný historický děj i postavy. V roce 2004 knižní předlohu pod názvem Družba Isusova zfilmoval chorvatský režisér Petranovic.

Jako dítko základní školou povinné jsem byla s osvícenou paní učitelkou českého jazyka na pohřbu tohoto spisovatele. A po celá desetiletí jsou mi autor a jeho dílo velmi blízké  – Jiří Šotola je mi souzen. A tak srdečně zvu na čtení jeho příběhů v místech, které měl tolik rád. V kostelíku v Dolích u Luže budeme letos už potřetí během Noci Kostelů číst, tentokrát z románu Osmnáct Jeruzalémů – máme rok dvojek a děj knihy se odehrává v roce 1212. Nově zvu na čtení z Tovaryšstva Ježíšova také na Muzejní noc na hrad Košumberk – tam od 21.00. Děj románu se přímo v těchto místech odehrává. Připomenutí autora bude důstojným a poetickým ukončením akce.

 

 

Mohlo by vás také zajímat...

HRADEC KRÁLOVÉ: Druhý ročník festivalu kreativity a kreativního učení proběhne v Hradci Králové od 9. do 11. května. Festival KreatFest nabídne bohatý třídenní program složený z workshopů, diskusí, sdílení a tvoření rozprostřený po tvůrčích i vzdělávacích institucích v Hradci Králové. Návštěvníci tak zavítají do knihovny, Centra kreativního muzejnictví, Centra uměleckých aktivit, ale taky Bajkazylu.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Památky
Co se děje
07.05.2024

ČR: Asociace profesionálních divadel (APD) oslavila jubileum zintenzivněním své dosavadní činnosti, zejména v souvislosti s realizací grantového projektu “Etablování stávající struktury Asociace profesionálních divadel ČR v kontextu proměny sektoru živého umění v důsledku pandemie koronaviru”, podpořeného z programu Fondů EHP 2014-2021.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec
Co se děje
06.05.2024

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Krátký animovaný film "Plevel" byl vybrán do oficiálního programu La Cinef na Festivalu v Cannes. Tato absolventská práce, kterou režírovala Pola Kazak a produkovaly MAUR film a Filmová akademie Miroslava Ondříčka v Písku, slibuje divákům silný vizuálně podmanivý příběh.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
02.05.2024