pátek
18. října 2024
svátek slaví Lukáš
nové CD Loutek v nemocnici
© zdroj: www.loutkyvnemocnici.cz



Pohádková medicína podruhé: nové CD Loutek v nemocnici

ČR: Loutky v nemocnici vydávají již třetí CD. "Pohádková medicína II" přináší téměř 80 minut příběhů naplněných původními písničkami a 24 her pro dlouhou chvíli. S jednotlivými pohádkami, které jsou součástí tohoto alba, se děti setkávají i v podobě loutkových divadelních představení, pokud je členové souboru navštíví ve zdravotnickém zařízení přímo u jejich nemocničního lůžka.

Autor článku: 
MgA. Jakub Matějka

Loutky v nemocnici již 12 let navštěvují dětská oddělení v nemocnicích a léčebnách po celé republice. Věnují se práci na poli dramaterapie a rozvíjí spektrum aktivit v oblasti psychosociální péče. Při svých návštěvách hrají loutková představení a zpívají písničky. Každý rok svůj repertoár rozšiřují o nové příběhy, které jim umožní rozdávat smích v místech, kde ho běžně moc není.

Pohádková medicína II – šest pohádek a spousta legrace

Právě herci a muzikanti, kteří za hospitalizovanými dětmi pravidelně chodí, šest pohádek namluvili. Audionahrávku tvoří klasické pohádky (O zajíčkovi a lišce), zdramatizované pohádky podle knížky (O sněhulákovi Raymonda Briggse) a  původní pohádky Marky Míkové (Čtyři kamarádi, O statečném Toníkovi, O jedné brblající chobotnici, O Emilovi). Členové Loutek v nemocnici vymysleli (někdy i přímo ve studiu) do jednotlivých pohádek i spoustu písniček a roztodivných zvuků. A je na co se těšit. Někteří z nich totiž působí v kapelách Zuby nehty, Původní Bureš, Mantaban, Iritující pýchora  nebo je znáte jako sólové písničkáře, například Krystynu Skalickou. „Naše nejnovější CD přináší pohádky, které obvykle hrajeme jako intimní příběhy přímo u dětské postýlky. Někdy třeba jen  dva herci,  pár loutek, hudební nástroje a jeden malý divák pod peřinou. Při nahrávání jsme si užili spoustu legrace a doufáme, že si ji užijete i vy!“ zve k poslechu Marka Míková, režisérka CD.

Hravá ruleta – na chvíli být jen spolu tady a teď

Součástí balení CD je také Hravá ruleta.  Obsahuje sadu her, které se si můžete snadno zahrát bez jakýchkoli složitých pomůcek s děckem upoutaným na nemocniční lůžko. Skvěle se ale hodí stejně jako audiopohádky i nyní v období  prázdnin, třeba když jedete vlakem či autem na výlet, nebo když náhodou venku začne pršet. 24 her s mnoha zábavnými variacemi představuje další hodiny legrace, kterou s dětmi můžete prožít.

„Hra  je součástí našeho života. Nemusíme vnímat pravidla, a přesto hrajeme.  V nemocnici vstupujeme s Loutkami do velmi vážné a jasně popsané hry. Zúčastněnými jsou nemocné děti, jejich blízcí, lékaři a zdravotníci. Léčba bývá i dlouhá, spojená nejen s bolestí, ale i s nudou, čekáním, nervovým vypětím. Dítě ale potřebuje svoji dětskou hru, svůj svět i v nemocnici. Zkusme na chvíli vystoupit z role rodiče, obrazně obout dětské střevíce a hrát si s dětmi. Vytvořit kolem postele bublinu dětského světa, dětského hřiště, na kterém je možné i nemožné,“ nabádá Mgr. Hanka Řepová, psychoterapeutka, muzikantka a členka spolku Loutky v nemocnici.

„Hraní her na posteli může velkým pomoci na chvíli zastavit tok těžkých myšlenek a obav spojených s tím, co bude, kdy a dítěti se na chvíli odpoutat z nemocničního světa. Prostě alespoň na chvíli být jen spolu teď a tady.,“ dodává Řepová k novému CD.

Můžete poslouchat, i když nemáte CD přehrávač

Po albu písniček Dobrá medicína a čtyřech pohádkách namluvených známými českými herci na albu Pohádková medicína  vznikl tedy nyní již třetí disk, který budou Loutky v nemocnici zdarma rozdávat při svých výpravách za nemocnými dětmi v Čechách i na Moravě. CD proto opět obsahuje i adresu pro on-line poslech, protože mobil nebo tablet má dnes v nemocnici již skoro každé děcko. „Pokud se rozhodnete si CD koupit,  podpoříte zároveň naší práci v nemocnicích a léčebnách,“ předem děkuje těm, kteří se ke koupi rozhodnou, Jakub Matějka, manažer CD a spolku Loutky v nemocnici.

CD bude k dostání od 30. 6. 2017 u všech dobrých prodejců CD a na www.indies.eu.

Další informace v příložené tiskové zprávě.

MgA. Jakub Matějka
Loutky v nemocnici
Informace pro média, rezervace:
T: 603864595, E: jakub.matejka@loutkyvnemocnici.cz

 

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: Nebylo jim ještě ani třicet let a začali společně ve svém volném čase provozovat klub, sklepní prostor v pražské Soukenické ulici, který si za předchozích majitelů získal pověst místa alternativní, „undergroundové“ kultury, ojedinělého útočiště nekomerčních kulturních aktivit. S Oskarem Hulcem a Milanem Dederou se setkáváme u příležitosti výročí deseti let od založení Spolku pro oživení Paměti právě po noci, kdy opět sklepní prostory komorního klubu zatopila do pěti čísel voda. Ano, není to poprvé, co se podnik potápěl a opět vynořil nad hladinu. Jak se plave v rozbouřených vodách menšinové kultury současným provozovatelům?

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Hudba, Výtvarné umění
Články a komentáře
16.10.2024

JIHOČESKÝ KRAJ: Jihočeská centrála cestovního ruchu, Alšova jihočeská galerie, Biskupství českobudějovické a Regionální rozvojová agentura jižních Čech – RERA a.s. na zahajovací tiskové konferenci představily ve spolupráci s rakouskými partnery přeshraniční projekt s názvem „Gotická stezka Mühlviertel – jižní Čechy (AT-CZ)“ zkráceně „Gotická stezka“. Rakouským projektovým partnerem je Tourismusverband Mühlviertler Alm Freistadt. Zahajovací konference proběhla dne 10. 10. 2024 v budově Biskupství českobudějovického.

Jihočeský kraj
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Památky, Vzdělávání, Menšiny a cizinci
Co se děje
15.10.2024

ČR: Optikou proslulých kameramanů nahlíží na vývoj českého filmu dokumentární cyklus České televize Vidět filmem. V Tvůrčí producentské skupině Dušana Mulíčka z brněnského studia České televize natáčel režisér Petr Smělík. Šest dílů vysílá od 8. října program ČT art vždy v úterý ve 21:10.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
15.10.2024

ŽATEC: Spolek A dál? letos uspořádal sedm komentovaných procházek po Žatci, které přitáhly širokou veřejnost. Většina procházek byla plně obsazená a konala se za příznivého počasí. Účastníci tak mohli objevovat krásu vilových předměstí, specifický stavební styl Heimatstil nebo majestátní budovy žateckých škol. Poslednímu tématu se věnovala zářijová procházka, která proběhla v rámci festivalu Den architektury, dorazilo na ni 42 posluchačů. Jednoznačně největší ohlas měly dvě exkurze do bývalého Dreherova pivovaru, kam se podívalo přes sto lidí.

Ústecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Architektura, Památky
Co se děje
17.10.2024