neděle
19. května 2024
svátek slaví Ivo
Akce pro děti
© Archiv pořadatelů



Soutěž pro školy Objevte své knihkupectví má vítěze

ČR: Letošní ročník osvětové kampaně Kniha ti sluší, kterou pořádá Svaz knihkupců a nakladatelů, představil v dubnu v rámci Světového (tý)dne knihy a autorských práv řadu zajímavých akcí. Jednou z nich bylo vyhlášení soutěže Objevte své knihkupectví pro žáky 1. až 9. tříd ZŠ organizované ve spolupráci s firmou Albatros Media. 

Celkovým vítězem se stal čtenářský klub ZŠ Řehlovice, který společně s týmem dětí ze ZŠ Drmoul, jenž se umístil na druhém místě, navštívil v pátek 16. června besedu s Janem Onderem a spisovatelkou Petrou Neomillnerovou v Knihkupectví Neoluxor na Václavském náměstí.

Cílem soutěže Objevte své knihkupectví bylo pomoci dětem v hledání a nalézání jejich vlastní cesty ke knihám. Děti, ať už motivovány svým učitelem češtiny nebo z vlastní iniciativy, navštívily knihkupectví ve svém okolí a přímo na místě zjišťovaly nejrůznější zajímavé informace. Své dojmy, poznatky a podněty pak společně zpracovaly do formy libovolného literárního útvaru – reportáže, úvahy, rozhovoru nebo výtvarného díla, jedna ze skupin přispěla do soutěže vlastním videospotem.

Porota, složená ze zástupců Svazu knihkupců a nakladatelů, 9. června vyhodnotila tři nejlepší práce v každé ze tří kategorií (1. – 2. třída, 3. – 5. třída, 6. – 9. třída) a vybrala také celkového vítěze. Oceněné třídy obdržely knižní ceny v hodnotě 1500, 1000 a 500 Kč. Vítězná třída napříč kategoriemi získala navíc příspěvek 15 000 Kč do třídního fondu.

Kampaň Kniha ti sluší vyhlášením vítězů v soutěži pro školy zdaleka nekončí, v online světě bude aktivní opět do dalšího Světového (tý)dne knihy a autorských práv. Nakladatelství a knihkupectví z celé České republiky přidávají na webové stránky www.knihatislusi.cz aktuální přehledy akcí, které chystají. Zajímavosti z knižního světa je možné sledovat také na oficiálním facebookovém profilu kampaně.

 

Seznam vítězů soutěže pro třídní kolektivy viz přiložená TZ.

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: Ministr kultury Martin Baxa dne 16. května v Nostickém paláci předal Ceny Ministerstva kultury v oborech zájmových aktivit.

Na začátku slavnostního zahájení poděkoval všem oceněným za jejich dlouholetou neúnavnou práci na poli neprofesionálního umění a za jejich celoživotní přínos v daném oboru: „Bylo mi ctí dnes předat ceny Ministerstva kultury za neprofesionální umění, které má v České republice dlouholetou tradici a pro společnost zcela nezastupitelný význam. Všichni laureáti jsou mnohostranně talentovaní umělci a pedagogové, kteří svým dílem zanechávají hlubokou stopu ve společnosti i kultuře. Děkuji všem oceněným za jejich přínos v oblasti neprofesionálního umění, za jejich celoživotní uměleckou i pedagogickou práci a přeji jim do dalších let hodně zdraví, radosti a inspirace do další práce,“ řekl ministr Baxa.

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Ostatní, Památky
Co se děje
17.05.2024

PRAHA: Na tiskové konferenci dne 15. 5. 2024 novelu představil ministr kultury spolu s generálními řediteli České televize a Českého rozhlasu.

V loňském roce ministerstvo kultury připravilo tzv. malou novelu, která zapojuje Senát do volby rady České televize a Českého rozhlasu a přidává tak další pojistku proti ovládnutí těchto institucí. Nyní má finální podobu tzv. velká mediální novela, která zajistí stabilitu financování obou médií. Předcházela jí jednání nejen v rámci koalice, ale i s klíčovými subjekty českého mediálního trhu. Základní pilíře jsou stále stejné. Přibyla indexace poplatku v závislosti na inflaci, memoranda s veřejnoprávními médii a některé nové povinnosti pro veřejnoprávní média. Materiál nyní projedná vláda a účinnost zákona je naplánována k 1. 1. 2025.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
16.05.2024

ČR: Muzeum středního Pootaví Strakonice se stalo vítězem 5. ročníku soutěže Muzeum roku, která probíhala na turistickém portálu Kudy z nudy od 25. května 2023 do 31. března 2024. Soutěž Muzeum roku byla vyhlášena jako součást mediální kampaně Národní soutěže muzeí Gloria musaealis.

Celá ČR
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Soutěže a festivaly
Co se děje
17.05.2024

SOBOTKA: Přihlaste se do některé z tvůrčích dílen 68. ročníku Šrámkovy Sobotky, festivalu českého jazyka, řeči a literatury. Pod titulem Ve stínu se uskuteční od 29. června do 6. července.

Celá ČR, Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Nepřehlédněte
14.05.2024