čtvrtek
3. října 2024
svátek slaví Bohumil
Na vernisáž dorazilo hodně návštěvníků
© archiv spolku Fakt-Um



Výstava na vlašimském zámku představuje zapomenutá i novodobá řemesla

 VLAŠIM: Často již zapomenutá řemesla přibližuje návštěvníkům vlašimského Podblanického muzea výstava s názvem Ten umí to a ta zas tohle. V prostorách zámku ve Vlašimi na Benešovsku potrvá do 24. července a zájemci si ji mohou prohlédnout každý den od 9 do 17 hodin s přestávkou na oběd od 12 do 13 hodin.

Autor článku: 
Karel Souček

„Výstavou se snažíme přiblížit široké veřejnosti zapomenutá i novodobá řemesla a také různé materiály od dřeva, kovu a skla, přes látky a klubíčka až po papír, polymery a keramiku,“ vysvětluje Jana Gilchrist ze Spolku Fakt-Um s tím, že návštěvníci se mohou těšit na ukázky více než dvou desítek řemesel. 

   Organizátorem výstavy je nezisková organizace Spolek Fakt-Um, sdružení tvořivých rukou, které „Fakt-Umí“. Současná výstava je jejich první akcí tohoto druhu, dosud v jejich téměř čtyřleté historii prezentovali řemesla jen prostřednictvím jarmarků, tvořivých kurzů a dílen. „Ve spolku je nás jen pár, přizvali jsme si proto ještě několik dalších šikovných kamarádů, aby vhled do řemesel byl komplexnější,“ poznamenává Jana Gilchrist.

Na výstavě je k vidění 24 řemesel, konkrétně fusing, ryté a malované sklo, vinuté perly a figurky, dekorativní drátkování, černé drátování, decoupage, dřevořezba, malba, kresba, koláže, fotografie, šití, háčkování, pletení, keramika, ruční vazba deníků, origami, cínované, tepané a plstěné šperky, šperky z polymerů, linoryt a floristika. Celkem je zastoupeno 20 řemeslníků.

 „Výběr řemesel byl daný velikostí prostoru a tím, kolik jsme jich byli schopni obsáhnout my, členové spolku Fakt-Um. Další řemesla jsme vybrali podle znalostí jednotlivých tvůrců a hlavně znalostí jejich tvorby, vybírali jsme tedy z dostupných a známých řemeslníků. Kladli jsme důraz na originalitu a kvalitu. Chtěli jsme pokrýt řemesla, tvořící ze všech nebo z většiny dostupných materiálů, a to se nám podařilo,“ uvádí organizátorka.

    Prostory zámku jsou pro vystavující naprosto vyhovující. „Dostatek prostoru pro všechny miniexpozice, reprezentativní místo, výborná spolupráce a zkušenosti a vstřícnost zaměstnanců muzea, to všechno nám hraje do karet,“ neskrývá spokojenost Jana Gilchrist.

    Fakt-Um si již za svou existenci vytvořil tradiční akce, které organizuje sám, jedná se o Podblanický kreativní jarmark, Benešovsky kreativní jarmark a Šternberský jarmark. Na dalších akcích, například Květinový den v Sázavě, Jablkobraní a Velikonoční jarmark ve Spolkovém domě ve Vlašimi nebo Festival na zelené louce u Senetína, se spolupodílí.

    Společně navíc vyrobili Řemeslné noviny, které jsou takovým průvodcem řemesly. Každý z vystavovatelů do nich poskytl o svém řemesle text, vlastní zkušenosti a fotografie, plnobarevné noviny mají 24 stran a návštěvníci si je mohou za symbolických 20 korun zakoupit v pokladně zámku. Obsahují zároveň i kontakty na jednotlivé řemeslníky a poděkování všem partnerům. A spolek také organizuje řadu kreativních kurzů, některé doprovází i aktuální vlašimskou výstavu.

 

Boxík: 
Vystavující řemeslníci: Martina a Jan Štědrovi, Dagmar Petrovická, Blanka Musílková, Miroslava Ptáčková, Jana Gilchrist, Oldřich Jahodář, Pavel Harásek, Radka Hladíková, Tereza Uhlová, Eva Vojáčková, Veronika a Jana Barešovy, Aťka Tichá, Lenka Opavová, Lada Janková, Majka Blažejová, Karolína a Alice Vernerovy, Alexandra Štorkánová a Lenka Štědrová.

Mohlo by vás také zajímat...

BROUMOV: Říjen bude v broumovském klášteře spojen s měsíční hudební rezidencí české zvukové umělkyně Lucie Páchové a gruzínského hudebníka Alexandra Mishelashvili. Oba muzikanti zapojí do své tvorby i místní studenty a hudebníky. Veřejnosti se představí během závěrečného vystoupení na konci rezidenčního pobytu.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Památky
Co se děje
03.10.2024

UHERSKÉ HRADIŠTĚ: Po bezmála třech letech vývoje byla spuštěna imersivní expozice Za zdí. Vypráví příběh věznice v Uherském Hradišti, místa spojeného především s temným obdobím po komunistickém převratu v roce 1948, s mučením a popravami nevinných. Expozice nedávno získala Zlatý středník.

 

Zlínský kraj
Cestovní ruch, Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Památky, Vzdělávání
Co se děje
02.10.2024

OSTROV: Voyo Originál a druhá série seriálu Sex O'Clock si z 56. ročníku Dětského filmového a televizního festivalu Oty Hofmana v Ostrově (22.–27. září) odnáší hned dvě ocenění, a to čestné uznání festivalové poroty a cenu dětského diváka v kategorii seriálová tvorba.

Celá ČR, Karlovarský kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
02.10.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Komorní příběh o bolavé minulosti a složitých mezilidských vztazích uspěl v jihokorejské metropoli na festivalu Seoul International Drama Awards. Snímek Svatá, který pro Českou televizi natočil režisér Jiří Strach, získal ocenění v kategoriích nejlepší televizní film a nejlepší herečka. Porota tak ocenila mistrovský výkon Jiřiny Bohdalové při ztvárnění psychologicky náročné postavy. Hlavní roli pro legendu nejen stříbrného plátna napsal scenárista Marek Epstein. Svatá měla televizní premiéru letos 19. května, je dostupná v iVysílání ČT.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec, Soutěže a festivaly
Co se děje
01.10.2024