čtvrtek
3. října 2024
svátek slaví Bohumil
© Logo památkníku



74. výročí vyhlazení obce Lidice

LIDICE: Místo, kde stávaly původní Lidice, je pietně upraveno. Růžový sad míru a přátelství začíná rozkvétat, muzeum má ke svému desátému výročí mírně obměněnou expozici s důrazem na lidické ženy. Památník Lidice je připraven důstojně uctít oběti lidické tragédie, která se odehrála 10. června před sedmdesáti čtyřmi lety. Opět se z pietního území vynořuje všech sto dva domů, které do 10. června 1942 ve starých Lidicích stály, a z příbytků vycházejí lidé, všech pět set obyvatel někdejší obce, a my je poznáváme a mluvíme s nimi... a dnes už bohužel víme, že se tři sta čtyřicet z nich stalo oběťmi nepochopitelné tyranie.

Autor článku: 
luk

O jejich bolesti a utrpení vypráví multimediální expozice lidického muzea ... a nevinní byli vinni..., která příběh lidických zprostředkovává návštěvníkům všech věkových kategorií ze všech koutů světa už deset let. A přesto se zatím neomrzela, protože její nadčasovost je stejně neuvěřitelná jako její obsah.

S větší naléhavostí než v jiném ročním čase nyní v myšlenkách hovoříme také s již zesnulým britským lékařem a politikem dr. Barnettem Strossem, čelným představitelem hnutí Lidice shall live, z jehož iniciativy vznikl v červnu roku 1955 v Lidicích Sad míru a přátelství, a to podle projektu architekta Františka Marka. Toto místo osázené růžemi, dary z nedalekých i velmi vzdálených států, spojuje území vyhlazené vsi s novými Lidicemi, je to most mezi minulostí a současností, most naděje a života... Růže, které kvetou nejkrásněji v červnu, v měsíci lidické tragédie, se staly symbolem Lidic, tak jako se Lidice staly celosvětovým symbolem nevinných obětí válek.

V  Lidické galerii, která tvoří centrum nové obce vybudované po válce a nesoucí poselství nesmrtelných Lidic, vzdávají prostřednictvím svých výtvarných děl poctu umučeným lidickým dětem žáci ze šedesáti osmi zemí světa. Mezinárodní dětská výtvarná výstava Lidice již čtyřicet čtyři let šíří informaci o tragickém osudu středočeské obce do celého světa.

Přijďte v tyto dny společně s námi uctít památku všech, kterým nacistická bestialita vzala rodiny, životy, ale nikoli naději a víru v to, že lidské zlo se jednou v dobro obrátí.

Pietní vzpomínka k 74. výročí vyhlazení obce Lidice se uskuteční dne 11. června 2016 od 10 hodin u společného hrobu zavražděných lidických mužů.

Časový program pietní vzpomínky a doprovodných akcí k 74. VÝROČÍ VYHLAZENÍ OBCE LIDICE 11. června 2016 ZDE.

 

Mohlo by vás také zajímat...

BROUMOV: Říjen bude v broumovském klášteře spojen s měsíční hudební rezidencí české zvukové umělkyně Lucie Páchové a gruzínského hudebníka Alexandra Mishelashvili. Oba muzikanti zapojí do své tvorby i místní studenty a hudebníky. Veřejnosti se představí během závěrečného vystoupení na konci rezidenčního pobytu.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Památky
Co se děje
03.10.2024

UHERSKÉ HRADIŠTĚ: Po bezmála třech letech vývoje byla spuštěna imersivní expozice Za zdí. Vypráví příběh věznice v Uherském Hradišti, místa spojeného především s temným obdobím po komunistickém převratu v roce 1948, s mučením a popravami nevinných. Expozice nedávno získala Zlatý středník.

 

Zlínský kraj
Cestovní ruch, Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Památky, Vzdělávání
Co se děje
02.10.2024

OSTROV: Voyo Originál a druhá série seriálu Sex O'Clock si z 56. ročníku Dětského filmového a televizního festivalu Oty Hofmana v Ostrově (22.–27. září) odnáší hned dvě ocenění, a to čestné uznání festivalové poroty a cenu dětského diváka v kategorii seriálová tvorba.

Celá ČR, Karlovarský kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
02.10.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Komorní příběh o bolavé minulosti a složitých mezilidských vztazích uspěl v jihokorejské metropoli na festivalu Seoul International Drama Awards. Snímek Svatá, který pro Českou televizi natočil režisér Jiří Strach, získal ocenění v kategoriích nejlepší televizní film a nejlepší herečka. Porota tak ocenila mistrovský výkon Jiřiny Bohdalové při ztvárnění psychologicky náročné postavy. Hlavní roli pro legendu nejen stříbrného plátna napsal scenárista Marek Epstein. Svatá měla televizní premiéru letos 19. května, je dostupná v iVysílání ČT.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec, Soutěže a festivaly
Co se děje
01.10.2024