čtvrtek
3. října 2024
svátek slaví Bohumil
Nezbyl ani jeden
© Tomáš Staněk



Premiérová smršť v žižkovském H2O

PRAHA: Celoroční intenzivní práce hereckého studia přináší řadu novinek. Noční „jste ty sebevraždy?" je radikální úpravou rozhlasové hry Miloslava Stehlíka Linka důvěry. Autentičnost rozhovorům dodává i skutečnost, že autor k psaní přistupoval po důkladném studiu prostředí. „Postavy se navzájem nevidí, ale divák ano, a to dokonce v intimních situacích, které nejsou určené k vidění. Takže je to taková hra s viděním/neviděním na mnoha rovinách." říká o hře režisérka Zuzana Horáková.

od 08.07.2016 do 10.07.2016
Autor článku: 
Nicol Hrabovská

 

Nezbyl ani jeden je adaptací nejprodávanějšího románu Agathy Christie, jenž vyšel pod názvem Deset malých černoušků. Detektivní příběh o několika záhadných úmrtích patří k nejčastěji hraným dílům královny detektivek. Hra propojuje napětí, strach a typický anglický humor. Na počátku jich bylo deset a každý z nich za sebou táhne své vlastní břemeno minulosti, vinu, po které následuje trest. Jeden host po druhém umírá. Kolik jich zbude na konci?

#Google generace je autorskou koláží několika příběhů a charakterů. Že vám někoho připomínají nebo se v nich dokonce sami našli? Není divu. Internet je fenoménem, který všude kolem, prostupuje nás a naši každodennost. Je milovaný i nenáviděný. A hlavně nesmírně návykový.

Norway.today přináší napínavý milostný příběh dvou mladých lidí. Hra byla inspirována tragédií, která se odehrála v roce 2000, kdy si čtyřiadvacetiletý Nor a sedmnáctiletá Rakušanka v internetovém chat-roomu připravili plán pro dobrovolnou smrt, kterou poté skokem ze skály nad jedním norským fjordem realizovali. 

Mezi další uváděné tituly patří satirická komedie Revizor, Majitelé klíčů či Pelikán Augusta Strindberga. O lidech, kteří žijí v životní lži, z níž nechtějí být probuzení. O strachu otevřít oči a podívat se pravdě do očí. „Štastný? A co to jako být?“

Tyto a mnohé další tituly pak můžete vidět na letním benefičním festivale OLDstars on the Roud, který proběhne o víkendu 8. - 10. července v Roudnici nad Labem. Specialitou bude unikátní jediné uvedení openair inscenace Shakespearovy hry Mackbeth.

 

OLDstars z.s. je nezávislá umělecká skupina, tvořena studenty pražských středních a vysokých uměleckých škol. Již více než deset let ve svých klubových sklepních prostorech HarOLD a H2O inscenuje nejrůznější texty české i světové dramatiky, pořádá scénická čtení, divadelní happeningy a koncerty, organizuje divadelní festival v Divadle v Celetné. Na Vltavě v roce 2014 provozovala kulturní plavidlo BarOnLoď.

Mohlo by vás také zajímat...

BROUMOV: Říjen bude v broumovském klášteře spojen s měsíční hudební rezidencí české zvukové umělkyně Lucie Páchové a gruzínského hudebníka Alexandra Mishelashvili. Oba muzikanti zapojí do své tvorby i místní studenty a hudebníky. Veřejnosti se představí během závěrečného vystoupení na konci rezidenčního pobytu.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Památky
Co se děje
03.10.2024

UHERSKÉ HRADIŠTĚ: Po bezmála třech letech vývoje byla spuštěna imersivní expozice Za zdí. Vypráví příběh věznice v Uherském Hradišti, místa spojeného především s temným obdobím po komunistickém převratu v roce 1948, s mučením a popravami nevinných. Expozice nedávno získala Zlatý středník.

 

Zlínský kraj
Cestovní ruch, Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Památky, Vzdělávání
Co se děje
02.10.2024

OSTROV: Voyo Originál a druhá série seriálu Sex O'Clock si z 56. ročníku Dětského filmového a televizního festivalu Oty Hofmana v Ostrově (22.–27. září) odnáší hned dvě ocenění, a to čestné uznání festivalové poroty a cenu dětského diváka v kategorii seriálová tvorba.

Celá ČR, Karlovarský kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
02.10.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Komorní příběh o bolavé minulosti a složitých mezilidských vztazích uspěl v jihokorejské metropoli na festivalu Seoul International Drama Awards. Snímek Svatá, který pro Českou televizi natočil režisér Jiří Strach, získal ocenění v kategoriích nejlepší televizní film a nejlepší herečka. Porota tak ocenila mistrovský výkon Jiřiny Bohdalové při ztvárnění psychologicky náročné postavy. Hlavní roli pro legendu nejen stříbrného plátna napsal scenárista Marek Epstein. Svatá měla televizní premiéru letos 19. května, je dostupná v iVysílání ČT.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec, Soutěže a festivaly
Co se děje
01.10.2024