čtvrtek
3. října 2024
svátek slaví Bohumil
Ilustrační foto
© Gérard Gratadour



Kraj půjčí císařskou korunu na několik výstav k letošnímu výročí Karla IV.

STŘEDOČESKÝ KRAJ: Repliku koruny Svaté říše neboli římské císařské koruny budou letos lidé moci obdivovat na několika akcích, které se konají při příležitosti výročí 700 let od narození Karla IV. Rada Středočeského kraje v pondělí 1. února odsouhlasila žádosti o zapůjčení koruny od Ústeckého kraje, Národního technického muzea, Cechu českých vinařů, Regionálního muzea v Jílovém u Prahy a Českého muzea stříbra v Kutné Hoře.

Autor článku: 
Ing. Nicole Mertinová

Středočeský kraj unikátní kopii koruny, kterou byl Karel IV. korunován za římského císaře, zapůjčí jílovskému muzeu na výstavu Zlato pro korunu českou, aby na ni byla prezentována jako symbol Karlova nadnárodního celoevropského významu. Národní technické muzeum si korunu půjčí na výstavu věnovanou stavitelství doby Karla IV., která bude umístěna na pražské Letné. Cech českých vinařů připravuje v Kutné Hoře projekt Karel IV. – moudrý panovník a vinař a korunu si chce půjčit na komentovanou prohlídku za účasti šperkaře Jiřího Urbana, který kopii pro Středočeský kraj podle originálu vytvořil. Skvost bude hostit také gotický Hrádek v Kutné Hoře, kde České muzeum stříbra připravuje expozici Kutná Hora a Lucemburkové na českém trůně. Kromě Prahy koruna letos vycestuje za hranice středních Čech také do Ústeckého kraje, kde Regionální muzeum v Teplicích chystá výstavu Severozápadní Čechy za vlády Lucemburků.

Unikátní replika císařské koruny loni putovala mnohem dále, až do čínské partnerské provincie Sečuán, kde se Středočeský kraj v jejím hlavním městě Čcheng-tu prezentoval během září výstavou nazvanou Skromnost i majestát. Expozice, kterou tehdy připravila Galerie Středočeského kraje (GASK), představila návštěvníkům historii kraje prostřednictvím nejvýznamnějších historických a kulturních artefaktů a zároveň komplexní obraz života v našem koutu Evropy. Před cestou do Číny byla císařská koruna součástí prohlídkové trasy Karlštejna. Nyní je bezpečně uložena v GASK a v budoucnu se počítá s jejím dalším širším využitím pro potřeby prezentace Středočeského kraje.

Původní starobylá koruna, kterou byl Karel IV. 5. dubna 1355 v Římě korunován, vznikla v 10. století v Německu.  Emailované destičky zobrazují starozákonné proroky a Ježíše, drahé kameny zase nebeský Jeruzalém, spravedlnost Davidovu a moudrost Šalamounovu. Součástí koruny je nad čelem i kříž. Koruna ve své době představovala spojení světské moci a moci duchovní. Je uložena ve Vídni.

Ing. Nicole Mertinová
tisková mluvčí a vedoucí oddělení styku s médii a veřejností
Zborovská 11, 150 21 Praha 5
mobil: 725 317 425,  e-mail: mertinova@kr-s.cz
www.kr-stredocesky.cz

 

Mohlo by vás také zajímat...

BROUMOV: Říjen bude v broumovském klášteře spojen s měsíční hudební rezidencí české zvukové umělkyně Lucie Páchové a gruzínského hudebníka Alexandra Mishelashvili. Oba muzikanti zapojí do své tvorby i místní studenty a hudebníky. Veřejnosti se představí během závěrečného vystoupení na konci rezidenčního pobytu.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Památky
Co se děje
03.10.2024

UHERSKÉ HRADIŠTĚ: Po bezmála třech letech vývoje byla spuštěna imersivní expozice Za zdí. Vypráví příběh věznice v Uherském Hradišti, místa spojeného především s temným obdobím po komunistickém převratu v roce 1948, s mučením a popravami nevinných. Expozice nedávno získala Zlatý středník.

 

Zlínský kraj
Cestovní ruch, Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Památky, Vzdělávání
Co se děje
02.10.2024

OSTROV: Voyo Originál a druhá série seriálu Sex O'Clock si z 56. ročníku Dětského filmového a televizního festivalu Oty Hofmana v Ostrově (22.–27. září) odnáší hned dvě ocenění, a to čestné uznání festivalové poroty a cenu dětského diváka v kategorii seriálová tvorba.

Celá ČR, Karlovarský kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
02.10.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Komorní příběh o bolavé minulosti a složitých mezilidských vztazích uspěl v jihokorejské metropoli na festivalu Seoul International Drama Awards. Snímek Svatá, který pro Českou televizi natočil režisér Jiří Strach, získal ocenění v kategoriích nejlepší televizní film a nejlepší herečka. Porota tak ocenila mistrovský výkon Jiřiny Bohdalové při ztvárnění psychologicky náročné postavy. Hlavní roli pro legendu nejen stříbrného plátna napsal scenárista Marek Epstein. Svatá měla televizní premiéru letos 19. května, je dostupná v iVysílání ČT.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec, Soutěže a festivaly
Co se děje
01.10.2024