čtvrtek
2. května 2024
svátek slaví Zikmund

Výběr novinek ze serveru Místní kultura za poslední týden 30.11.2016

Datum rozeslání: 02.05.2024

Vydáno: 02.05.2024
Rubrika: Nepřehlédněte

HRADEC KRÁLOVÉ: Hradec Králové, který se každoročně na konci června promění v epicentrum českého divadla, dnes zveřejnil kompletní program letošního 29. ročníku Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY. Tento rok festival nabídne nadšencům divadla jedinečnou příležitost zúčastnit se bohatého programu plného divadelních, hudebních i pouličních vystoupení.

Vydáno: 01.05.2024
Rubrika: Články a komentáře

HRADEC KRÁLOVÉ: V čele dětského pěveckého sboru Jitro stojí už od roku 1977 sbormistr Jiří Skopal, který své svěřence dovedl k mnoha domácím i mezinárodním oceněním. V podcastu Místní kultury vypravuje o práci sboru a jeho přípravných oddělení, o zážitcích ze zájezdů po Evropě, Americe a Asii i o zkušenostech s publikem, které jsou někdy opravdu překvapivé. Zatímco  návštěvníci koncertů ve Francii nebo v USA neskrývají nadšení, mnohokrát sbor odmění potleskem ve stoje a vyžadují přídavky, v Dánsku není zvykem moc tleskat. Ani Japonci si nepotrpí na přehnané ovace, ale o vystoupení projevují až nezvykle hluboký zájem, dokonce přicházejí do sálu o hodinu dřív a pečlivě studují program. Jak se děti učí zpívat v japonštině nebo v mandarínské čínštině, s jakým repertoárem vystupují a kdo je kmenovým skladatelem sboru, to všechno se dozvíte z rozhovoru s profesorem Jiřím Skopalem. A co je základem toho, aby byl sbor úspěšný? "Hlavní je to, že jsme dobrá parta, že se ve sboru všichni cítíme dobře. A pak máme takové krédo: zazpívat v domově důchodců anebo vyhrát na světové soutěži je stejně důležité."

Vydáno: 30.04.2024
Rubrika: Nepřehlédněte

BROUMOV: Ve středu 1. května 2024 zazní první z koncertů 19. ročníku festivalu Za poklady Broumovska. Během festivalové předehry, která začne v 18 hodin v Opatských sálech broumovského kláštera, se představí rezidenční umělec festivalu, německý klavírista Matthias Kirschnereit. Hlavní program festivalu, který potrvá až do konce srpna, láká posluchače na koncert s hudbou amerického kultovního snímku The Blues Brothers, vystoupení klavíristů Ivo Kahánka a Miroslava Sekery, recitál Malý princ s Janem Cinou, koncerty Filharmonie Hradec Králové a Jihočeské komorní filharmonie se sólistkou Zuzanou Rzounkovou a mnoho dalšího. Rezidenční skladatelkou festivalu je Sylvie Bodorová, festival tak představí v rámci léta průřez její tvorbou.

 

Vydáno: 02.05.2024
Rubrika: Co se děje

ČR-ZAHRANIČÍ: Krátký animovaný film "Plevel" byl vybrán do oficiálního programu La Cinef na Festivalu v Cannes. Tato absolventská práce, kterou režírovala Pola Kazak a produkovaly MAUR film a Filmová akademie Miroslava Ondříčka v Písku, slibuje divákům silný vizuálně podmanivý příběh.

Tento věstník dostáváte, protože jste se přihlásili k jeho odběru na stránkách časopisu Místní kultura. Pokud si přejete odběr zrušit, využijte odkaz uvedený níže. V tomto emailu naleznete pouze výběr článků, nikoliv jejich kompletní výčet.