sobota
27. července 2024
svátek slaví Věroslav

Výběr novinek ze serveru Místní kultura za poslední týden 17.04.2019

Datum rozeslání: 27.07.2024

Vydáno: 25.07.2024
Rubrika: Nepřehlédněte

HRONOV: Od pátku 2. srpna proběhne v Hronově již tradiční, letos 94. ročník mezinárodního festivalu amatérského divadla Jiráskův Hronov, podle mezinárodní nevládní organizace amatérského divadla AITA – IATA jeden z nejprestižnějších festivalů amatérského divadla na světě. Festival během týdne nabídne v rámci hlavního a doprovodného programu 106 amatérských i profesionálních divadelních představení, v rámci volného programu se pak představí dalších 33 divadelních souborů, uskuteční se 32 koncertů, 6 výstav a dalších 20 doprovodných akcí.

Vydáno: 24.07.2024
Rubrika: Články a komentáře

ČR: V zásadních chvílích pro Československo a Česko jsme se vždy shromažďovali na Václavském náměstí pod monumentální sochou sv. Václava, obklopeného patrony české země. Svátek 1. máje symbolizuje zase pro Pražany socha Karla Hynka Máchy na Petříně. Obě sochy jsou dílem Josefa Václava Myslbeka (1848–1922), a ještě mnoho dalších – například mohutná sousoší na Vyšehradě inspirovaná postavami z naší nejstarší historie. Co víme o jejich autorovi? Nejvíce si cenil druhého místa na pařížském Salonu za dílo Krucifix, které se nedávno stalo středem pozornosti nejen na pražské AVU, kde už přes 100 let visí jeho další odlitek, a kterou Myslbek spoluzakládal.

Milada Myslbeková, pravnučka zakladatele moderního českého sochařství, se už loni rozhodla připomenout svého slavného předka velkou výstavou. Proběhla v Praze v Obecním domě a byl to docela husarský kousek, protože jinak se podobnou činností nikdy nezabývala. Ale podařilo se a energické dámě se splnil sen, o kterém si teď vyprávíme, a který by měl mít i pokračování. Vždyť Josef Václav Myslbek je zakladatelem českého moderního sochařství a jako takový by měl mít pevné místo v naší národní paměti. Je to ale tak?

 

 

Tento věstník dostáváte, protože jste se přihlásili k jeho odběru na stránkách časopisu Místní kultura. Pokud si přejete odběr zrušit, využijte odkaz uvedený níže. V tomto emailu naleznete pouze výběr článků, nikoliv jejich kompletní výčet.