středa
2. října 2024
svátek slaví Olívie

Výběr novinek ze serveru Místní kultura za poslední týden 08.04.2020

Datum rozeslání: 02.10.2024

Vydáno: 30.09.2024
Rubrika: Nepřehlédněte

PRAHA: Jedinečné prostory barokního refektáře dominikánského kláštera, ležícího mezi Jilskou a Husovou ulicí, jsou už od roku 2015 domovem pro cyklus komorních koncertů Hudba bez hranic. Pořádá jej už od roku 2008 spolek České kořeny, letos je to tedy už 16. ročník cyklu. Především díky přesídlení pod střechu dominikánského kláštera, jemuž patří dík za skvělou spolupráci, si však Hudba bez hranic mohla začít budovat své věrné a stálé publikum.

Vydáno: 25.09.2024
Rubrika: Články a komentáře

ČR: Výročí Josefa Škvoreckého připomene v sobotu 28. září Český rozhlas 3 Vltava. Od 9 hodin bude vysílat pořad publicisty Milana Duse nazvaný "Co jsme nevěděli o Dannym aneb Josefa Škvoreckého život první", ve kterém budou hovořit literární historik Michal Přibáň a z archivních nahrávek Josef Škvorecký.

Proč stojí za to vracet se i v současnosti k Josefu Škvoreckému, se v následujícím textu zamýšlí autor zmíněného rozhlasového pořadu. 

 

Vydáno: 01.10.2024
Rubrika: Co se děje

ČR-ZAHRANIČÍ: Komorní příběh o bolavé minulosti a složitých mezilidských vztazích uspěl v jihokorejské metropoli na festivalu Seoul International Drama Awards. Snímek Svatá, který pro Českou televizi natočil režisér Jiří Strach, získal ocenění v kategoriích nejlepší televizní film a nejlepší herečka. Porota tak ocenila mistrovský výkon Jiřiny Bohdalové při ztvárnění psychologicky náročné postavy. Hlavní roli pro legendu nejen stříbrného plátna napsal scenárista Marek Epstein. Svatá měla televizní premiéru letos 19. května, je dostupná v iVysílání ČT.

Vydáno: 30.09.2024
Rubrika: Co se děje

ČR: Po vzájemné dohodě na konci září v Reflexu vyjde poslední díl oceňovaného podcastu Hodina Dějepichu. Její autoři, Tereza Kujová a Jan Studnička, již chystají svůj v pořadí druhý projekt, který jejich fanoušci najdou na Forendors. Novinka se jmenuje HistoRIP. Bude autorům vlastním zábavným způsobem mapovat nejzvláštnější a nejpozoruhodnější příběhy historie. První díl této novinky na Forendors posluchači najdou již 4. října.

Vydáno: 27.09.2024
Rubrika: Co se děje

ČR: Ať už budete chtít zlepšit své vystupování a herecké schopnosti ve videích na sociální média, míříte na filmová plátna, nebo chcete lépe rozumět filmu a tvorbě audiovizuálního umění, pak je program Free Cinema právě pro vás. Programy jsou určené pro všechny, kteří se chtějí věnovat filmové tvorbě nebo herectví. Nabídka zahrnuje praktické workshopy a teoretické přednášky vedené předními osobnostmi české kinematografie. „Dojížděl jsem až z Moravy, tři hodiny tam i zpět. Přesto to byla jedna z mých nejlepších životních investic,“ říká absolvent Lukáš Mach, jehož krátký film „Soucit“ byl nominován na mezinárodním festivalu v Cottbusu.

Vydáno: 26.09.2024
Rubrika: Co se děje

ČR: Vláda ČR schválila návrh státního rozpočtu na rok 2025. Kapitola Ministerstva kultury činí 21,3 miliardy korun. Jde tedy o více než dvaceti osmi procentní navýšení oproti schválenému rozpočtu na rok 2024, který činil 16,59 miliard korun. Návrh rozpočtu Ministerstva kultury pro rok 2025 je tak o 4,7 miliardy korun vyšší než v roce 2024.

Vydáno: 26.09.2024
Rubrika: Co se děje

PRAHA: Během jedenácti let své existence přidal spolek k oslavám 17. listopadu Korzo Národní na Národní třídě širokou škálu celoročních projektů, mezi které patří Ceny Jana Opletala, Samet na školách, Akademie Díky, že můžem, ale i různorodé kampaně, které připomínají důležitost svobody a demokracie. Z hesla a zvolání „Díky, že můžem“ se stala organizace, která dává hlas mladé generaci a celospolečenským aktuálním tématům. Nyní své aktivity navíc bude prezentovat v novém uceleném vizuálním konceptu, který je inspirován jak samotnými událostmi roku 1989, tak mladými lidmi.

Vydáno: 25.09.2024
Rubrika: Co se děje

ČR: V neděli 22. září 2024 se v Libici nad Cidlinou uskutečnila celostátní konference Svazu českých divadelních ochotníků (dále jen SČDO). Na programu bylo hodnocení činnosti za uplynulé funkční období, diskuse o budoucnosti amatérského divadla a klíčový bod – volba nového předsednictva na dalších pět let.

Tento věstník dostáváte, protože jste se přihlásili k jeho odběru na stránkách časopisu Místní kultura. Pokud si přejete odběr zrušit, využijte odkaz uvedený níže. V tomto emailu naleznete pouze výběr článků, nikoliv jejich kompletní výčet.