neděle
14. července 2024
svátek slaví Karolína
© Logo ankety



Startuje třetí ročník ankety 7 divů Olomouckého kraje

Autor článku: 
Ivo Heger

<p>OLOMOUCKÝ KRAJ: Včera začalo hlasování v třetím ročníku ankety 7 divů Olomouckého kraje. Občané v ní vybírají z 21 nominovaných zajímavostí. Nejstaršího a nejmladšího adepta na titul Největší div Olomouckého kraje přitom dělí tří tisíc let.</p> <p>Hlasování v anketě 7 divů Olomouckého kraje poběží celý říjen a listopad. Výsledky chtějí organizátoři vyhlásit ještě do konce roku. Vítězem se stane některá z pamětihodností nacházejících se na Olomoucku, Prostějovsku, Přerovsku Šumpersku a Jesenicku. Nominace proběhly na jaře. „Nejvíce tipů nám zaslali samotní starostové obcí v regionu. Ti nás upozornili například na tančírnu v Račím údolí u Javorníku, která je unikátní památkou,“ říká produkční ankety Ivo Heger. Své uchazeče přihlásila také města Prostějov, Litovel a Uničov.</p> <p>Nejstarším uchazečem o titul Největší div Olomouckého kraje je pravěké hradisko Obersko na Šumpersku vybudovaní asi tisíc let před naším letopočtem. Nejmladším je letos dokončená největší tesařská sekera na světě stojící před zámkem v Konici. Organizátoři do hlasování zařadili také prameny Odry ležící ve vojenském prostoru Libavá a střešní zahrady v Lipníku nad Bečvou.</p> <p>Anketa 7 divů Olomouckého kraje navazuje na hlasování, které v letech 2011 a 2012 pořádal Olomoucký kraj. Vznik ankety inicioval tehdejší hejtman Martin Tesařík, který si inspiraci dovezl ze své návštěvy Trenčínského kraje. Vedení kraje vzešlé z posledních voleb už v pořádání nepokračovalo. Návrat ankety nyní zorganizoval původní tým pořadatelů.</p> <p>Hlasování v anketě probíhá na adrese www.7divukraje.cz. Potvrzení každého hlasu probíhá prostřednictvím e-mailu a pomocí jedné schránky elektronické pošty se dá hlasovat pouze jednou. To minimalizuje riziko manipulace s pořadím.</p> <p>Včera zahájené hlasování v anketě skončí 30. listopadu. Průběžné výsledky hodlají organizátoři zveřejňovat operativně na svém webu a na facebookové prezentaci https://www.facebook.com/7divuok. Tu nyní sleduje více než 1600 lidí.</p> <p>Ivo Heger<br />
produkční ankety</p> <p>telefon 607 949 387<br />
mail olomouc@7divukraje.cz<br />
www.7divukraje.cz</p>

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: V Poslanecké sněmovně tento týden v prvním čtení prošla novela zákona č. 496/2012 Sb. o audiovizuálních dílech a podpoře kinematografie, zkráceně novela zákona o audiovizi. Vláda ji schválila koncem června. S její účinností se počítá k 1. lednu 2025. Hlavními změnami, které přináší, jsou rozšíření selektivní podpory o televizní a VOD tvorbu, podpora herního průmyslu a vylepšení mechanismu filmových pobídek.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
12.07.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Česká centra a Kancelář generálního komisaře vyhlašují otevřenou výzvu pro umělce a projekty s cílem podílet se na kulturním programu českého národního pavilonu na světové výstavě EXPO 2025.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Soutěže a festivaly
Co se děje
11.07.2024

PRAHA: Nová interaktivní výstava Praga Magica zprostředkovává svým návštěvníkům jedinečnou procházku Prahou, a to v prostorách nově zrekonstruovaného domu U Červené lišky na Staroměstském náměstí. Dominanty Prahy i známá pražská místa spatří z naprosto nevšedních perspektiv a navštíví magická zákoutí, ve kterých mohou hrát i svůj interaktivní příběh. Poznejte Prahu, jak jste ji nikdy neviděli!

Hl. m. Praha
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Památky, Vzdělávání
Co se děje
11.07.2024

PRAHA: Dne 22. června 2024 se ve Vnitroblocku na Praze 7 uskutečnila slavnostní ceremonie předávání cen a certifikátů národního kola Mezinárodní výtvarné mírové soutěže, kterou pořádá Mezinárodní mírová skupina žen (IWPG). Tato událost přilákala přes 60 hostů z celé České republiky, včetně účastníků české i ukrajinské národnosti. Samotné soutěže se účastnilo 179 dětí ve věku od 7 do 18 let, které byly rozděleny do čtyř věkových kategorií, přičemž vítězové z každé kategorie postupují do Mezinárodního kola v Soulu.

Celá ČR, Hl. m. Praha, zahraničí
Děti a mládež, Výtvarné umění, Soutěže a festivaly
Co se děje
09.07.2024