čtvrtek
5. září 2024
svátek slaví Boris
Kašpárkova říše Olomouc: Perníková chaloupka, foto kasparkovarise.webnode.cz



Dvacátá Čechova Olomouc

Autor článku: 
Milan Strotzer s použitím podkladů Jana Nováka

<p>OLOMOUC: Čechova Olomouc, přehlídka amatérského loutkového divadla se letos dočká kulatého jubilea. Poprvé se konala v roce 1973 a její duchovní otcové jí dali do vínku podzimní termín, dvouletou periodicitu a zaměření na loutkářskou tvorbu pro děti.</p> <p>Pojmenování přehlídky nemá nic společného se světoznámým dramatikem A. P. Čechovem, nýbrž s olomouckým loutkářem Ing. Františkem Čechem.</p> <p>Přehlídka se nezrodila z rozhodnutí státní metodické péče, ale podle přání samotných loutkářů a dá se říci, že jako opožděné dítě „pražského jara“. Rok 1968 totiž umožnil mj. vznik dobrovolné organizace amatérských loutkářů, dodnes působící pod zkratkou SAL jako součást Svazu českých divadelních ochotníků. Čechova Olomouc vznikla ze společné iniciativy SAL a souboru Kašpárkova říše Olomouc. Sluší se připomenout dva kmotry, jejichž zásluhy o novorozence byly největší: Zdarka Popa, principála Kašpárkovy říše a Vojtu Cinybulka, předního loutkářského výtvarníka a pravidelného spolupracovníka olomouckých loutkářů. </p> <p> Spojení přehlídky se jménem ing. Františka Čecha nebylo náhodné. Čech byl nejen zakladatelem a mnoholetým principálem Kašpárkovy říše, ale také plodným autorem loutkových her a obětavým organizátorem vzdělávacích akcí pro sokolské loutkáře. Tohle všechno se promítlo do podoby Čechovy Olomouce. </p> <p> Neexistuje mnoho festivalů či přehlídek, které by provázela tak soustavná a promyšlená ediční činnost, jako je tomu v případě Čechovy Olomouce. Ke každému ročníku byl vydán útlý svazeček metodického, historického nebo vzpomínkového charakteru. Ty metodické převažují a záběr mají široký: dramaturgie, výtvarná stránka, technika řeči, režie, technologie loutek aj. Příležitostně byly vydány i rozsáhlejší publikace, např. sborník věnovaný nejstarším dodnes působícím loutkářským souborům, či historie loutkového divadla Umělecké výchovy v Praze. Při většině ročníků byl součástí programu také monotematický seminář a instruktážní výstavky.</p> <p> Letošní 20. Čechova Olomouc se uskuteční ve dnech 12. a 13. listopadu 2011 ve Slovanském domě v Olomouci. Na jejím programu je 9 inscenací amatérských loutkářských souborů z Přerova, Prostějova, Liberce, Prahy, Mladé Boleslavi, Plzně, Vysokého Mýta, Kroměříže a domácího souboru Kašpárkova říše v Olomouci.<br />
V rámci přehlídky se uskuteční seminář pro loutkáře a společenský večer. Návštěvníci festivalu si mohou prohlédnout výstavu loutek z inscenací Kašpárkovy říše a také loutek manželů Kuschmitzových.</p> <p> Čechovu Olomouc pořádá Slovanský dům v Olomouci ve spolupráci se Svazem českých divadelních ochotníků, Skupinou amatérských loutkářů a Loutkovým divadlem Kašpárkova říše v Olomouci za podpory Olomouckého kraje, Magistrátu města Olomouce a Ing. Josefa Lébra.</p> <p> Program přehlídky Čechova Olomouc 2011

Mohlo by vás také zajímat...

ÚSTÍ NAD LABEM: Mezinárodní filmový festival ELBE DOCK během zahajovacího večera oznámil vítězné filmy, které získaly letošní Cenu Pavla Kouteckého. Porota ocenila nejlepší české dokumentární filmy v celovečerní i krátkometrážní sekci. V kategorii celovečerních dokumentů zvítězil snímek Pochcánek režiséra Jana Huška. Vítězným filmem v krátkometrážní sekci se stal Ve tmě od Anety J. Zvláštní uznání ve stejné kategorii udělila porota snímku Pochybnost režisérky Adély Křižovenské.

Ústecký kraj, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
05.09.2024

BRNO: Brněnské HaDivadlo – scéna Centra experimentálního divadla – zahajuje svou výroční Sezonu 50: Obzory, během níž představí tři nové inscenace reprezentující minulost, současnost i budoucnost. Ivan Buraj nazkouší svou poslední inscenaci jako umělecký šéf, Břetislav Rychlík uvede dramatizaci románu Ludvíka Vaculíka Sekyra a Anna Klimešová s kolektivem divadla vytvoří inscenaci tematizující vztah učitelů a žáků. Kromě inscenační činnosti HaDivadlo čeká řada výročních událostí – vzpomínkových, sebereflektivních i oslavných – a předávání divadla novému uměleckému vedení.

Jihomoravský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec
Co se děje
05.09.2024

JIHOMORAVSKÝ KRAJ: Tradiční dotační program má oproti předchozím letům jednu zásadní změnu, a to v termínech, kdy se o něj mohou zájemci ucházet. Zatímco dříve byl schvalován a uveřejňován v lednu daného roku a žádosti o dotace byly přijímány v druhé polovině února, nyní tak mohou zájemci o krajskou podporu činit už od 1. až do 31. října. Kraj na rozvoj kultury v příštím roce vypsal 15 milionů korun.

Jihomoravský kraj
Instituce a kulturní zařízení
Co se děje
02.09.2024

PRAHA: Rekola, česká bikesharingová společnost, představuje nový projekt propojující městskou cyklistiku a umění. Na sto deseti vybraných kolech v Praze se objevují polepy a odkazy na sociální sítě mladých českých talentů. Každé z těchto kol nese jedinečné umělecké dílo nebo odkaz na hudbu, poezii či grafiku. Mezi zapojené umělce a umělkyně patří hudebníci Lil Fault, The Interlude a Pastavbacku, Ay$kr, Devotch666 a Karolina Beranová, básníci Antonín Zhořec, Anna Smetanová, Josef Kináč a Nikola Týčová a vizuální umělci Max Butrón, Matyáš Melíšek a Amélie Počarovská. Ulovit si kolo a zažít inspirativní jízdu s jedním z umělců mohou lidé do konce roku.

Hl. m. Praha
Cestovní ruch, Knihy, literatura, média, Hudba, Výtvarné umění, Ostatní
Co se děje
30.08.2024