úterý
30. července 2024
svátek slaví Bořivoj
Divadelní soubor Kroměříž: Čáry báby Cotkytle, foto Milan Strotzer



O Václava z Václavova

Autor článku: 
Milan Strotzer

<p>Zábřeh: Ve Václavově – místní části Zábřehu – kde žije něco málo přes 200 obyvatel, je silná divadelní tradice sahající až k počátkům 20. století a trvající dodnes.</p> <p>Kdysi se hrávalo pod širým nebem nebo v hospodě na rychtě. Z těch dob se dochovala malovaná opona, která je dnes trvale v obci vystavena. Prostory hospodského sálu divadlu ani dalším kulturním potřebám po druhé světové válce již nevyhovovaly a proto bylo v roce 1956 přikročeno ke stavbě velkého kulturního domu nesoucího všechny znaky kamenného divadla. Stavba byla po velikém úsilí místních občanů, po mnoha hodinách bezplatné brigádnické práce 31. prosince 1962 otevřena silvestrovskou zábavou a stala se centrem osvětového, tělovýchovného a především divadelního dění v obci.</p> <p>Čilý divadelní život v současnosti představuje nejen činnost místního ochotnického souboru, ale v posledních letech i pořádání soutěžní divadelní přehlídky s názvem O Václava z Václavova. Je to přehlídka poměrně rozsáhlá, probíhá v pěti souvislých dnech a zúčastňuje se jí kolem 12 souborů. Patrně nemá mezi tak malými lokalitami obdoby. Pořádající soubor navíc organizuje další kulturní akce v obci, jako např, pravidelné divadelní plesy, vánoční koncerty, dětské dny, pálení čarodějnic, divadelní výlety atp.</p> <p> Letošní přehlídka ochotnických souborů O Václava z Václavova se uskuteční ve dnech 16. ‒ 20. listopadu 2011 za účasti 12 souborů ‒ dvou z Lanškrouna, po jednom z Přerova, Brodku u Přerova, Libice nad Cidlinou, Slavičína, Loštic, Ostravy, Ústí nad Orlicí, Kojetína a z Kroměříže. Kroměřížští divadelníci uvedou navíc dvě představení, jedno pro dospělé a druhé pro dětské publikum.</p> <p> Přehlídku pořádá divadelní soubor Václav z Václavova v místním kulturním domě za finanční podpory města Zábřeh. </p> <p> Program přehlídky O Václava z Václavova 2011

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: Nové seriály, oceněné filmy, řada dokumentů, pořady pro děti, online projekty nejen pro mladé i osvědčená zábava na sobotní rodinné večery v podobě StarDance – to vše Česká televize chystá v nadcházejícím období. Podzimní schéma zahájí minisérie Docent II hned v neděli 1. září od 20:10 na ČT1.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení
Co se děje
30.07.2024

ČESKÝ TĚŠÍN: Vyšla nová publikaci našeho kolegy historika Mgr. Martina Krůla, Ph.D., s názvem PORTA SILESIAE. JABLUNKOVSKÉ ŠANCE – RANĚ NOVOVĚKÝ FORTIFIKAČNÍ SYSTÉM NA POMEZÍ SLEZSKA, UHER A POLSKA.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Památky, Vzdělávání
Co se děje
23.07.2024

PRAHA: Galerie kritiků musí po prázdninách skončit v prostorách pražského paláce Adria, kde sídlí přes 20 let. Nynější provozovatel galerie, Sdružení výtvarných kritiků a teoretiků, prohrál soutěž, kterou vypsal správce budovy Trade Centre Praha (TCP) po problémech s placením nájemného. ČTK to sdělil zástupce správce Ondřej Šrámek. Předsedkyně sdružení Vlasta Čiháková Noshiro uvedla, že se obrátila na radu hlavního města a primátora, aby zhodnotili regulérnost soutěže. Soutěž vyhrála s nabídkou společnost Art of All, která provozuje on-line galerii Original Gallery. Jednatel Art of All Marcel Sítník uvedl, že v paláci Adria bude její kamenná pobočka. Budova patří magistrátu, pro který ji spravuje TCP.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Senioři
Co se děje
22.07.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Platforma Terén se vydává na téměř měsíční (22. 7. – 19. 8. 2024) zahraniční touring s loutkovou inscenací Návštěva. Kromě hlavního města Soulu ji uvede i v dalších menších městech jako Gwangju nebo Jeonju. Autoři Návštěvy, Robert Smolík a Veronika Vlková, představí tamějšímu publiku a odborné veřejnosti české loutkové divadlo i výtvarné umění. Hostování bude doplněno o doprovodné programy v podobě workshopů, přednášek a diskusí. Program probíhá v rámci projektu PerformCzech, který s podporou Národního plánu obnovy organizuje Institut umění – Divadelní ústav.

zahraničí
Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Soutěže a festivaly
Co se děje
19.07.2024