čtvrtek
8. srpna 2024
svátek slaví Soběslav



Muzeum loutkářských kultur má otevřeno po celý rok

Budova muzeaCHRUDIM: Muzeum loutkářských kultur, Břetislavova 74, které dokumentuje historii a současnost českého loutkového divadla, ale i loutkářské umění na celém světě, pořádá kromě stálých expozic také tzv. roční výstavy. Následující tři budou otevřeny od 22. ledna do 30. prosince roku 2009.

V prvním patře se představí Naivní divadlo Liberec, které si v letošním roce připomíná 60. výročí svého založení. Vzniklo jako jedno z prvních profesionálních loutkových divadel u nás a za dobu své existence vytvořilo více než 240 inscenací. Z dlouhé řady umělců, kteří se spolupodíleli na vývoji a rozkvětu NDL, jmenujme skvělé domácí tvůrce 70. a 80. let, například P. Kalfuse a I. Antoše. Ty postupně vystřídali I. Nesveda, J. Zbořilová, J. Milfajt a P. Matásek. V posledních letech se úspěšně prosazuje nastupující mladá generace zastoupená například B. Jakůbkovou nebo R. Smolíkem. Díky péči muzea, které soustřeďuje a uchovává nejzajímavější výpravy jako celky, se daří "divadelní paměť" čas od času oprášit a představit veřejnosti.

Druhé patro je věnováno výtvarníku Jaroslavu Milfajtovi. Narodil se v roce 1958 v Novém Městě na Moravě. Absolvoval Střední školu uměleckých řemesel v Brně a poté vystudoval loutkářskou scénografii na DAMU v Praze. Od r. 1987 je středoškolským učitelem na SŠUŘ v Brně, spoluzakladatelem (1990 až 1993) a odborným asistentem oboru scénografie na JAMU v Brně. Spolupracuje s předními českými režiséry na inscenacích pro loutková divadla a pro činoherní, operetní, operní a muzikálové soubory doma i v zahraničí, je autorem návrhů loutek, kostýmů a scén pro více než 200 inscenací.

Třetí patro návštěvníky seznámí se stínovým divadlem, které vzniklo ve východní Asii a rozvinulo se především v Indonésii, Číně, Barmě a některých dalších orientálních zemích. Loutky bývají vyrobeny z pergamenu, kůže, papíru, lepenky nebo jiného pevného materiálu, jednotlivé části jsou prostřiženy, aby průnikem světla mohly být prokresleny obrysy i detaily postav. Pro svou výraznou výtvarnou i pohybovou stylizaci dosahují zvláštního poetického účinu. V Evropě se stínové divadlo rozšířilo v 18. století a příležitostně je využíváno i v moderním loutkářství. V českých zemích se s ním setkáváme spíše sporadicky. Výstava z muzejní sbírky představuje loutky především z Indie, Indonésie a Číny.

Výstava k 50. výročí Divadla DrakNávštěvní doba muzea je:

DUBEN - KVĚTEN (denně 9 - 12, 13 - 17 hodin),

ČERVEN – SRPEN (denně 9 - 12, 13 - 18 hodin),

ZÁŘÍ (denně 9 - 12, 13 - 17 hodin),

ŘÍJEN – BŘEZEN (úterý-pátek 9 - 12, 13 - 17 hodin), sobota a neděle 13 - 17 hodin, pondělí je zavírací den. Poslední návštěvníci mohou vstoupit do muzea vždy hodinu před polední přestávkou nebo závěrem návštěvní doby. Zavřeno: 1. až 21. 1., 24. až 26. 12. a 31. 12. 2009.

Vstupné: Do všech expozic a výstav v objektech čp. 74 a 75: 20,- Kč dospělí, 10,- Kč děti od 7 do 15 let, studenti, senioři od 60 let, nezaměstnaní, držitelé průkazek ZTP a ZTP-P, držitelé průkazek EURO-26, ISIC, IYTC, ITIC, členové KPVU, rodinné vstupné, členové dětského klubu Čtyřlístek 5,- Kč, sleva na vstupném: Sphere card - každá 2. osoba vstup zdarma, vstup zdarma děti do 6 let, členové AMG, ICOM,UHS a držitele průkazek Zväzu slovenských muzeí a Sächsische Landestelle für Museumwesen, Fond ohrožených dětí - náhradní rodiny.

Více informací získáte na:

Muzeum loutkářských kultur, Břetislavova 74, Chrudim 537 60,

tel.:+ 420 469620310, fax:+ 420 469620650

http://www.puppets.cz e-mail: puppets@cps.cz, puppets@puppets.cz.

TK/hor

Mohlo by vás také zajímat...

PLZEŇ: Od července 2019 Náplavka na Radbuze představuje příjemné místo u vody přímo v centru města, kde je možné trávit (nejen) letní večery, projít se, posedět, zrelaxovat a užít si kulturu nebo se občerstvit v kavárně. Tento prostor poprvé oživil festival Náplavka k světu. stejnojmenného spolku v roce 2012. Spolek k světu. se vrací na místo činu a malé i velké návštěvníky láká na zajímavý kulturní program – hudbu, divadlo, tanec, párty s DJs, filmy i gastronomii. Akce se budou konat během srpna až do poloviny září. Spolek k světu. aktivit u řeky realizuje víc a sjednotí je pod společným názvem Plzeňské náplavky.

Plzeňský kraj
Cestovní ruch, Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
08.08.2024

ČR: Život v éteru je kniha o Radiu 1. Vyšla v srpnu 2023 a představuje počátky soukromého rozhlasového vysílání v Československu i současnost stanice, která je unikátem i ve světovém měřítku. Radiem 1 prošla řada kulturních osobností, ať jde o moderátory (Honza Dědek, Saša Michailidis) nebo o hudebníky a DJs. Úspěšná kniha oslaví 7. srpna rok od svého vydání. V současnosti je v knihkupectvích i obchodech s hudbou v prodeji její druhý dotisk.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
08.08.2024

TOKIO: Loutkové představení CASLAVSKA TOKYO 1964 se japonským divákům představilo během prvního srpnového víkendu. Inscenaci, která je fiktivním přímým přenosem z letních olympijských her v roce 1964, připravil režisér Jakub Vašíček se třemi herci Divadla ALFA, třemi herci Divadla PUK a hudebníkem Danielem Čámským. Česká premiéra pod názvem Čáslavská – Tokio – 1964 proběhne v září na Mezinárodním festivalu DIVADLO Plzeň a v Divadle ALFA.

Celá ČR, Plzeňský kraj, zahraničí
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec, Senioři, Ostatní
Co se děje
07.08.2024

PARDBUCIE: Největší letní událostí školy je bezpochyby již 15. ročník Sportiády s podtitulem Rozhoupej loď, která vyvrcholila v pátek 2. 8. ve škole v Pardubičkách. Sportiáda je zaměřena na sportovní dovednosti plné soutěží v podobě variace Bocci, agility se psem, dračí lodě apod. Škola se aktivně zúčastní akce Sportovní park v parku Na Špici. Návštěvníci mohou finančně pomoci rozhoupat loďku v Automatických mlýnech a tím tak budovat bezpečný přístav pro žáky školy.

Pardubický kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Ostatní, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
06.08.2024