pátek
12. července 2024
svátek slaví Bořek



Pozvání do knihovny na kolech

BibliobusPRAHA: Jste-li náruživými čtenáři, ale do Městské knihovny v Praze nebo do některé z jejích čtyřiceti stálých poboček máte daleko, pak jistě uvítáte zprávu, že se do pražských ulic vrací pojízdné knihovny, takzvané bibliobusy, Tato speciálně upravená vozidla jsou součástí sítě pražské Městské knihovny.

 

Historie této služby sahá až do roku 1939, kdy pražským čtenářům vyjel v ústrety první bibliobus. Z jeho služeb se ale netěšili moc dlouho. Hned v následujícím roce jej totiž německá armáda zabavila pro potřeby polního lazaretu a tato činnost byla obnovena až po roce 1949. Zlaté období bibliobusů pak nastalo v průběhu padesátých a šedesátých let, kdy tři vozidla působila nejen ve starších okrajových čtvrtích, ale také na nově budovaných sídlištích. Během následujících dvaceti let nastala z nedostatku finančních prostředků krize a obrat k lepšímu začal až počátkem devadesátých let. Vedle obnovy vozového parku byla také rozšířena oblast působení pojízdných knihoven o lokality, kde by vybudování stálé knihovny bylo neekonomické.

V současnosti jsou v provozu tři bibliobusy. První od roku 1995, druhý byl pořízen v roce 2004 za finanční prostředky uvolněné k nápravě škod způsobených povodní a obsluhoval zejména čtenáře v nejpostiženější části Prahy – v Karlíně. Zatím nejnovější pojízdná knihovna funguje od října 2008, kdy nahradila bibliobus zprovozněný počátkem 90. let minulého století. Nákup a vybavení, které přišlo na cca 8 milionů Kč, bylo financováno z evropských peněz, a to v rámci projektu JPD 2 (Jednotný programový dokument pro Cíl 2 regionu soudržnosti Praha) nazvaného Bibliobus do sídlišť. Dále se finančně podílel Magistrát hl. m. Prahy a stát.

A co mohou čtenáři od tohoto typu knihovny očekávat? Bibliobusy obsluhují zhruba tisícovku čtenářů, „na palubě“ vozí cca 2 tisíce svazků a dalších 18 tisíc je k dispozici ve skladu. Jde o normální knihovnické služby včetně internetu a bezbariérového přístupu, půjčuje se zejména beletrie a co čtenář nenajde přímo na regále, to mu knihovna příští týden přiveze ze skladu. Bibliobus do stanic zajíždí podle platného jízdního řádu(http://www.mlp.cz/bibus.htm), vracet výpůjčky lze na všech těchto stanicích i v ústřední knihovně na Mariánském náměstí 1, Praha 1. Od října 2008 jsou služby automatizované, a tak v nich můžete použít kartičku knihovny s čárovým kódem nebo Opencard. Tím vším se pojízdné knihovny staly další prostupnou součástí sítě knihoven MKP.

Eva Veselá

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: V Poslanecké sněmovně tento týden v prvním čtení prošla novela zákona č. 496/2012 Sb. o audiovizuálních dílech a podpoře kinematografie, zkráceně novela zákona o audiovizi. Vláda ji schválila koncem června. S její účinností se počítá k 1. lednu 2025. Hlavními změnami, které přináší, jsou rozšíření selektivní podpory o televizní a VOD tvorbu, podpora herního průmyslu a vylepšení mechanismu filmových pobídek.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
12.07.2024

PRAHA: Nová interaktivní výstava Praga Magica zprostředkovává svým návštěvníkům jedinečnou procházku Prahou, a to v prostorách nově zrekonstruovaného domu U Červené lišky na Staroměstském náměstí. Dominanty Prahy i známá pražská místa spatří z naprosto nevšedních perspektiv a navštíví magická zákoutí, ve kterých mohou hrát i svůj interaktivní příběh. Poznejte Prahu, jak jste ji nikdy neviděli!

Hl. m. Praha
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Památky, Vzdělávání
Co se děje
11.07.2024

PRAHA: Dne 22. června 2024 se ve Vnitroblocku na Praze 7 uskutečnila slavnostní ceremonie předávání cen a certifikátů národního kola Mezinárodní výtvarné mírové soutěže, kterou pořádá Mezinárodní mírová skupina žen (IWPG). Tato událost přilákala přes 60 hostů z celé České republiky, včetně účastníků české i ukrajinské národnosti. Samotné soutěže se účastnilo 179 dětí ve věku od 7 do 18 let, které byly rozděleny do čtyř věkových kategorií, přičemž vítězové z každé kategorie postupují do Mezinárodního kola v Soulu.

Celá ČR, Hl. m. Praha, zahraničí
Děti a mládež, Výtvarné umění, Soutěže a festivaly
Co se děje
09.07.2024

PRAHA: Pražská konzervatoř pořádá od 2. do 12. července 2024 již tradiční Mezinárodní letní klavírní kurzy Pražské konzervatoře, kterých se letos zúčastní 34 aktivních účastníků ze 14 zemí světa. Vyučovat zde budou špičkoví pedagogové-koncertní umělci s mezinárodním renomé. V rámci kurzů proběhne i několik koncertů, na které vás srdečně zveme. Všechny jsou zdarma a probíhají v krásných prostorách pražských koncertních sálů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
08.07.2024