pátek
16. srpna 2024
svátek slaví Jáchym



Vsacan slaví 65. narozeniny

Jedna z prvních cimbálových muzik VSACANU - za cimbálem je zakladatel strýc Josef MichálekVSETÍN: Slavnostní koncert cimbálové muziky, galaprogram i besedu u cimbálu připravuje soubor valašských písní a tanců Vsacan. Důvod je prostý – v letošním roce si totiž připomíná své 65. narozeniny.

 První z výročních akcí proběhne už tento pátek – 17. října od 18 hodin.

 

„Jedná se o slavnostní koncert cimbálové muziky Vsacan s primášem Luďkem Dobrovolným. V pořadu účinkují Jarmila Šuláková, Jožka Laža, Zdenka Straškrabová, Iva Kašparová, Saša Dobrovolná, Martin Filák, Klára Blažková a dívčí i chlapecký sbor souboru Vsacan. Hostem bude muzyga Harafica,“ informoval prezident souboru Miroslav Ekart s tím, že koncert se uskuteční ve vsetínském zámku.

Oslavy však budou probíhat dále. Na sobotu 8. listopadu od 19 hodin je připraven galaprogram nazvaný Dyž sem já šel přes ty hory, který se uskuteční v domě kultury. Představí se v něm více než sto padesát účinkujících ve všech věkových kategoriích.

Narozeninové akce uzavře 22. listopadu od 19 hodin ve všech prostorách kulturního zařízení Sychrov beseda u cimbálu Už je nám 65 roků, určená pro ty, kteří si chtějí společně zazpívat a zatancovat při cimbálu.

Historie valašského souboru písní a tanců Vsacan se datuje od roku 1943. Tehdy vznikla z podnětu cimbalisty Josefa Michálka na Vsetíně cimbálová muzika, k níž patřil i známý vypravěč Alois Cepek. Její činnost se rozšířila po válce, kdy se členy stali další muzikanti včetně Zdeňka Kašpara či Jaroslava Tilschera. Ten v roce 1947 navrhl změnu názvu na cimbálová muzika Vsacan. Nezávisle na této kapele začíná v polovině 40. let působit skupina se zájmem o valašské výšivky, kroje, písně a tance. Na podzim roku 1948 zahájila spolupráci s Michálkovou muzikou Vsacan a spojením těchto dvou těles vznikl nejúspěšnější valašský soubor těchto dob.


Soubor rozvijí svou činnost ve městě Vsetíně a na jeviště přenáší lidové tance, zpěv a lidové zvyky etnografické oblasti Valašska. Toto umění předává jak v původní podobě, tak v různých formách jevištní stylizace.

V současnosti má šest složek, v nichž účinkuje téměř 200 malých i velkých zpěváků, tanečníků a muzikantů. Ti v uplynulých letech vystupovali v desítkách zemí celého světa.

Více informací naleznete na www.vsacan.cz nebo na tel. 737 019 667, 571 491 564.

Na fotografii je jedna z prvních cimbálových muzik VSACANU - za cimbálem je zakladatel strýc Josef Michálek.

TK/hor

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: V polovině léta Vás zdravíme ze Zlatého oříšku a chceme se s Vámi podělit o úspěchy a zážitky nadaných dětí, které v Nadačním fondu celoročně podporujeme. Jak se daří několika laureátům po úspěchu v soutěži Zlatý oříšek, kterou jste mohli sledovat na Nový rok v České televizi, a jak jim společné úsilí s našimi partnery ovlivnilo život, jsme zachytili v tomto videu: https://www.youtube.com/watch?v=db2Za6P5iCE

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Co se děje
15.08.2024

ČR-PRAHA: V zastoupení Sdružení kritiků a teoretiků s politováním oznamuji, že jsme byli nuceni uzavřít činnost Galerie kritiků v Adrii za velmi nepříznivých podmínek, jež jsou uvedeny ve zprávě na Echo 24-viz odkaz: https://echo24.cz/a/HcbtR/konci-jen-galerie-kritiku-nebo-i-kultura-vubec

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění
Co se děje
14.08.2024

ČR: V kultuře pracuje přibližně 221,6 tis. osob a kulturním a kreativním povoláním se věnuje 136 tis. z nich. Podle údajů ze Sčítání 2021 se nejvíce pracovníků vykonávajících vybraná kulturní a kreativní povolání vyskytuje v Hl. městě Praze, Středočeském a Jihomoravském kraji. Tradičním a uměleckým řemeslům dominuje Liberecký kraj.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Architektura, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Ostatní
Odborné studie a recenze, Nepřehlédněte
16.08.2024

ČR: „Od poloviny srpna do konce září společně projdeme severní a jižní stezku Via Czechia od nejvýchodnější po nejzápadnější bod ČR. Současně bude spuštěna sbírka na Darujme.cz,“ říká ředitelka nadačního fondu Be Charity Pavlína Saudková.

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Handicap, Ostatní
Co se děje
12.08.2024