středa
7. srpna 2024
svátek slaví Lada



Letní filmová škola opět láká

UHERSKÉ HRADIŠTĚ: Ve dnech 25. července až 3. srpna se v U. Hradišti (27,6 tis. obyv.) uskuteční 34. ročník Letní filmové školy (LFŠ), jejímž hlavním pořadatelem je již třetím rokem Asociace českých filmových klubů (AČFK) a generálním partnerem město Uherské Hradiště. Asociace prošla během necelého roku organizačními proměnami, které se projeví i na uspořádání a struktuře programu letošní filmové školy. Se všemi změnami byli novináři seznámeni na dvou tiskových konferencích.

Například rozpočet LFŠ nebude nižší než 10 milionů Kč, finanční podpora z ministerstva kultury - ze Státního fondu ČR pro podporu a rozvoj české kinematografie, dosáhne  zhruba stejné výše, jako v minulém roce (2 miliony Kč). Pořadatelé počítají s návštěvností kolem 2,5 až 3 tisíce osob.

Rozmanitost a provázanost jednotlivých cyklů

byly základními kritérii přípravy programu. Důrazem se soustředil na vzdělávací a informativní charakter. LFŠ má zprostředkovat rozmanitá tematická setkání prostřednictvím filmů. Jejich počet se sníží z dřívějších 195 na 150, ale doplní  je ještě 100 krátkometrážních děl. Proporce jednotlivých cyklů budou vyváženější, přehledně rozčleněné a výrazně se také představí animované, experimentální a dokumentární filmy.  Průřezová témata jsou věnována historii i současnosti kinematografie, aktuální se zaměřují na soudobé politicko-společenské otázky. Chybět nebudou ani filmové retrospektivy výrazných tvůrců. Účastníci LFŠ se tak setkají např. s Janem Švankmajerem, Jurajem Jakubiskem nebo Pavlem Kohoutem.

Celkem bude prezentováno 16 filmových cyklů, tzv. národních (například Bratři v triku). Hlavní tematický cyklus „Film a magie“ přinese snímky věnující se okultismu, rituálům, alchymii a kouzelnictví. Právě toto téma vedlo k tomu, že na druhé tiskové konferenci, pořádané 12. června v pražské zoologické zahradě, se LFŠ stala adoptivním rodičem  baziliška zeleného (Basiliscus plumifrons)  podobného draku z pohádek.  (To sice s tímto tajemstvím opředeným cyklem koresponduje, ale ve skutečnosti je tento plaz velice společenský a mezi chovateli oblíbený.) Retrospektiva přinese např. díla autorů jako Julio Meded či Arnos Gitai. Své příznivce jistě najde i tematický soubor „Přepisování minulosti“, který by měl probíhat i v dalších ročnících LFŠ. Letos se zaměří na „osmičková“ léta, tedy na rok 1938, 1948 a 1968. Kromě řady filmů nabídne i diskuse a přednášky historiků z Ústavu pro studium totalitních režimů či odborníků na český film. Cyklus „Současný český a slovenský film“ přinese reprezentativní výběr filmů z obou kinematografií včetně filmů experimentálních nebo z produkce filmových škol.  

Doprovodný program

Sekce nazvaná „Panorama filmové kritiky V4“ chce podpořit kritické vnímání národní filmové tvorby střední Evropy a dlouhodobě si klade za cíl vytvořit platformu pro kritickou reflexi filmové tvorby domácí. Součástí bude také diskuse nazvaná Jak se dělá filmový časopis, která se bude věnovat problémům souvisejícím s vydáváním takovéhoto druhu periodika.

Sekce „Film a živá hudba“ se letos soustředí na aktuální hudební interpretaci konkrétních filmových děl, a nejen němých filmů. Diváci se mohou těšit například na Vladimíra Václavíka či Petra Kružíka.

Sekce „Koncerty, divadla, čtení“ doplní filmová témata. Literární program se zaměří zejména na autory, kteří se explicitně vyjadřují magickým jazykem nebo se věnují mystice, okultismu, magii či šarlatánství. Hudební program obsáhne rituální rozměr uměleckých projevů jako magického prostředku neverbální komunikace a uměleckou formou spodobní konkrétní rituály současnosti i minulosti. Půjde zejména o koncerty hudebníků z oblasti Blízkého východu, zejména z Izraele a Palestiny, a o kapely s tradicí klezmer-hudby. Vrcholem této části programu bude koncert předního francouzského jazzového trumpetisty Erika Truffaze a jeho Ladyland Quartetu.

Příznivci výstav mohou vybírat z retrospektivy děl Evy a Jana Švankmajerových, nazvané Salamandr a instalované v Galerii Slováckého muzea, nebo se přijít podívat na téměř padesátku československých filmových plakátů z let 1960 až 1989 od předních československých grafiků a výtvarníků.

„Mír Lab A/V“ jsou audiovizuální variace a improvizace, které proběhnou na pěti „laboratorních nocích“  v Klubu Mír. Přinesou propojení hudební a audiovizuální složky v kompaktním celku, půjde o koncerty, ale i o sérii doplňujících vystoupení, v nichž se objeví přední skupiny a soubory z oblasti audiovizuálních médií – např. Georgi Bagdasarov, Mateřídouška, Filip Cenek.

„Lekce filmu“ letos povedou Pavel Kohout, Juraj Jakubisko, Veit Helmer a Amos Gitai. „Respekt forum“ nabídne řadu besed, panelových diskusí, přednášek, workshopů a dílen, jejichž posláním bude rozšířit hlavní festivalová témata a zprostředkovat poznání na jiných úrovních. Půjde např. o cyklus besed a přednášek spolupořádaného časopisem Respekt. Připraveny jsou čtyři diskusní bloky za účasti zkušených moderátorů, filmových odborníků, historiků, vědců a dalších zajímavých hostů. Dále se uskuteční besedy „Přepisování minulosti – 1968, konec nadějí“, „Současný stav české kinematografie“ a jiné.  

Prezentace aktivit AČFK

Na LFŠ se představí celoroční činnost asociace v oblasti distribuční, vzdělávací, metodické, pro lektory filmových klubů (FK) to bude dílna lektorských úvodů, organizace a dramaturgie filmových seminářů a přehlídek atd., kterou doplní diskuse na téma „Budoucnost filmových klubů/Filmové kluby budoucnosti“. Nebude chybět ani prezentace 3D kina, což je jedna z možností rozvoje FK. Asociace již tradičně udělí výroční ceny, jejímiž laureáty se stanou jak hosté LFŠ, tak i dlouholetí spolupracovníci asociace a hnutí FK.

Kam na projekci a doprovodné akce

V Uherském Hradišti se mohou zájemci rozhodovat mezi více jak desítkou míst nabízejících filmové projekce, divadlo, koncerty. Hlavním promítacím sálem se opět stane kino Hvězda, dále Klub kultury, Reduta, Slovácké divadlo, učebny Univerzity Tomáše Bati, Klub Mír. Největší kapacitu – 3 tisíce míst − nabídne letní kino na Masarykově náměstí. Letní kino ve Smetanových sadech disponuje 800 místy. Ozvěny LFŠ se uskuteční v místě konání této filmové školy, také v pražském kině Oko a v olomouckém kině Metropol.

Aby se o LFŠ vědělo…

Hlavním mediálním partnerem LFŠ je Česká televize, která svým divákům přináší zejména spotovou kampaň a v době konání akce pak Zprávy z Letní filmové školy v Uherském Hradišti. Česká televize také na LFŠ představí svou dokumentární a filmovou tvorbu. Dalšími mediálními partnery jsou např. Radiožurnál Českého rozhlasu, Mladá fronta Dnes, Respekt, Slovácký deník. Záštitu nad LFŠ převzal např. ministr zahraničí K. Schwarzenberg, ministr kultury V. Jehlička, ministr školství, mládeže a tělovýchovy O. Liška, hejtman Zlínského kraje L. Lukáš, starosta města Uherské Hradiště L. Karásek.

Podrobnosti na http://www.lfs.cz/  nebo http://www.acfk.cz/.

Eva Veselá 

Mohlo by vás také zajímat...

PARDBUCIE: Největší letní událostí školy je bezpochyby již 15. ročník Sportiády s podtitulem Rozhoupej loď, která vyvrcholila v pátek 2. 8. ve škole v Pardubičkách. Sportiáda je zaměřena na sportovní dovednosti plné soutěží v podobě variace Bocci, agility se psem, dračí lodě apod. Škola se aktivně zúčastní akce Sportovní park v parku Na Špici. Návštěvníci mohou finančně pomoci rozhoupat loďku v Automatických mlýnech a tím tak budovat bezpečný přístav pro žáky školy.

Pardubický kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Ostatní, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
06.08.2024

ČR: Znáte kreslené vtipy Miroslava Kemela? Někdy trefně komentují aktuální dění, přičemž nešetří žádné politické veličiny, jindy se zasmějete vcelku nevinným anekdotám se zvířátky. Autor jich nakreslil stovky a tisíce, protože se touhle tvorbou profesionálně zabývá už od 90. let. Potěšením a relaxací je mu muzika, skládání písniček a vystupování s vlastní kapelou, ke které se občas přidává i zpěvák a herec Vladimír Javorský.

Celá ČR
Knihy, literatura, média, Hudba
Články a komentáře
07.08.2024

TŘEBÍČ: V prostorách nádherně rekonstruovaného, staletími dotýkaného židovského města v Třebíči se ve dnech 31. 7. - 4. 8. konal další ročník festivalu Male Chajim.

V celém ghetu vzniklo několik malých komorních scén a na jedné z nich, poeticky nazvané Pod lípou, se opět představili prostějovští loutkáři ze spolku Starost. Přestože celý rok pilně zkoušeli nové příběhy manželů Modcheho a jeho "zgruntu hodné " a vůbec ne hádavé ženy Rézi, našli si čas, aby na tento proslulý festival přijeli s představením Když se tloukla okna, které v Třebíči pod širým nebem dosud nebylo uvedeno.

Přestože těsně před přestavením sprchlo, počasí nakonec loutkám, loutkářům a také divákům přálo a v malebném zákoutí židovského ghetta na nábřeží Jihlavky se všichni - malí i velcí - dobře bavili. Loutkáře přišel pochválit i kolega, který na stejném místě vystoupil následující den.

Patří se uvést, že spolek podporuje Statutární město Prostějov, Olomoucký kraj a Nadace ŽO Praha.

Všem patří  velké poděkování .

Kraj Vysočina
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec, Soutěže a festivaly
Co se děje
05.08.2024

KUKS: Sarkastický ďáblík, zbožný poustevník, rozdovádění hosté v krčmě i smetánka z hospitalu hraběte Šporka ožívá v kukské interaktivní expozici loutek Theatrum mundi Kuks. Galerie loutek Jiřího Nachlingera zve návštěvníky Kuksu na unikátní audiovizuální zážitek, ve kterém promlouvají figury ze zlatých barokních časů v bývalých lázních. Ten dokresluje zážitek z návštěvy hospitalu a výletu po místní přírodě. Otevřeno je po celý den vždy od pátku do neděle.

Královéhradecký kraj
Cestovní ruch, Divadlo a tanec, Architektura, Hudba, Výtvarné umění, Ostatní, Památky, Vzdělávání
Co se děje
07.08.2024