čtvrtek
11. července 2024
svátek slaví Olga



Festival SETKÁNÍ - STRETNUTIE představil letošní program

Průvod městem na zahájení festivaluZLÍN: Mezinárodní divadelní festival Setkání – Stretnutie je ve středoevropském kontextu ojedinělou akcí s vyhraněnou dramaturgickou koncepcí a s jednoznačnou orientací na podporu původní dramatické a inscenační tvorby. Zařazeny do něho bývají pouze divadelní novinky – původní hry, adaptace, nové překlady v českých a slovenských premiérách.

Organizátoři oznámili, že osobní záštitu nad akcí převzala první dáma České republiky Livia Klausová, primátorka města Zlína Irena Ondrová, hejtman Zlínského kraje Libor Lukáš, ministr kultury České republiky Václav Jehlička, jeho slovenský kolega Marek Maďarič, europoslanec Tomáš Zatloukal a další významné osobnosti. Patronát nad přehlídkou bude mít herečka Zdena Studenková a herec Miloslav Mejzlík.

Letos poprvé v historii bude partnerem festivalu vedle Slovenského národního divadla Bratislava a polského Teatr Rozrywki Chorzów také Maďarské divadelní Muzeum a Institut - festival tak obsáhne všechny země Visegrádské čtyřky.

Diváci se mohou těšit i na další novinky. „Dramaturgie festivalu Setkání 2008 Stretnutie má zájem konfrontovat dva základní životní pocity, které se objevují v současných inscenacích, a to pocit naděje a beznaděje,“ prozradil umělecký šéf divadla Dodo Gombár. Dodal, že snahou festivalu je také vyvolat polemiku o tom, který z těchto stavů u současných divadelních tvůrců převládá.

Přípravy na třináctý ročník mezinárodního divadelního festivalu Setkání 2008 Stretnutie, který se uskuteční od 12. do 17. května v Městském divadle Zlín, jsou v plném proudu. Zatímco hlavní program je již znám, doprovodný program se teprve začíná rýsovat. Nebudou v něm však chybět oblíbená pouliční představení nebo zajímavé koncerty.

Divadla mají o účast na přehlídce velký zájem. Letos se jich přihlásilo více než padesát s téměř devadesáti inscenacemi (což je podobně jako loni). Odborná komise z nich do hlavního programu vybrala tyto tituly:

Velký sál MěD Zlín

Stanislav Štepka: VEĽKÉ ILÚZIE (Radošinské naivné divadlo Bratislava), Viktor Hugo: KRÁĽ SA ZABÁVA (Slovenské národné divadlo Bratislava), Marianna Grznárová, Zoja Mikotová: HAŠTEŘICA (Divadlo Polárka Brno), Carlo Gozzi – Vladimír Fekar – Jiří Trnka: PRINCEZNA TURANDOT (Městské divadlo Zlín), Karel Poláček – Martin Vačkář – Ondřej Havelka: MUŽI V OFFSIDU (Městské divadlo Mladá Boleslav), Giovanni Boccaccio – Jakub Nvota: DEKAMERON (Městské divadlo Zlín), Martin Františák: DOMA (Národní divadlo Praha), Dmitrij Merežkovskij: SMRT PAVLA I. (Městské divadlo Brno).

Malá scéna MěD Zlín

G. Chapman,J. Cleese, T. Gilliam, E. Idle, T. Jones, M. Palin: MONTY PYTHONŮV LÉTAJÍCÍ KABARET (Divadlo Rokoko Praha), Zdenka Becker: BOOGIE & BLUES (Divadlo J. G. Tajovského Zvolen), EVANGELIUM SVATÉHO LUKÁŠE (NA ROVINU!) (Divadlo Husa na provázku Brno), Doyle Doubt: ČERNÁ DÍRA (Dejvické divadlo Praha). Studio Z Willy Russell: SHIRLEY VALENTINE (Teatr Rozrywki Chorzów), Eric-Emmanuel Schmitt: OSKAR A RŮŽOVÁ PANÍ (Klicperovo divadlo Hradec Králové), Vlastimil Novák: TESKNĚ HUČÍ NIAGARA ANEB VELKÝ VANDR EDUARDA INGRIŠE (Městské divadlo Most), Mark O´Rowe: HOWIE A ROOKIE (Divadlo Kontra Spišská Nová Ves), Gary Mitchell: NÁŠ MALÝ SVĚT (Divadlo Letí Praha), Skutr: SHOULD I STAY OR SHOULD I GO? (Divadlo Petra Bezruče Ostrava), Miloš Karásek: ŽIVOT NA MIERU (Divadlo Alexandra Duchnoviča Prešov), Michal Walczak: PIESKOVISKO (Stromy, združenie pre nezávislé divadlo, Bratislava), E. F. Burian: PAŘENIŠTĚ (HaDivadlo Brno).

TZ/uma

Mohlo by vás také zajímat...

ČR-ZAHRANIČÍ: Česká centra a Kancelář generálního komisaře vyhlašují otevřenou výzvu pro umělce a projekty s cílem podílet se na kulturním programu českého národního pavilonu na světové výstavě EXPO 2025.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Soutěže a festivaly
Co se děje
11.07.2024

PRAHA: Nová interaktivní výstava Praga Magica zprostředkovává svým návštěvníkům jedinečnou procházku Prahou, a to v prostorách nově zrekonstruovaného domu U Červené lišky na Staroměstském náměstí. Dominanty Prahy i známá pražská místa spatří z naprosto nevšedních perspektiv a navštíví magická zákoutí, ve kterých mohou hrát i svůj interaktivní příběh. Poznejte Prahu, jak jste ji nikdy neviděli!

Hl. m. Praha
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Památky, Vzdělávání
Co se děje
11.07.2024

PRAHA: Dne 22. června 2024 se ve Vnitroblocku na Praze 7 uskutečnila slavnostní ceremonie předávání cen a certifikátů národního kola Mezinárodní výtvarné mírové soutěže, kterou pořádá Mezinárodní mírová skupina žen (IWPG). Tato událost přilákala přes 60 hostů z celé České republiky, včetně účastníků české i ukrajinské národnosti. Samotné soutěže se účastnilo 179 dětí ve věku od 7 do 18 let, které byly rozděleny do čtyř věkových kategorií, přičemž vítězové z každé kategorie postupují do Mezinárodního kola v Soulu.

Celá ČR, Hl. m. Praha, zahraničí
Děti a mládež, Výtvarné umění, Soutěže a festivaly
Co se děje
09.07.2024

ČR: 14 finalistů postoupilo do druhého kola soutěže MÁME VYBRÁNO. Přesně 14 veřejných sbírek na památky teď potřebuje právě váš hlas. Do konce srpna můžete rozhodnout, mezi které projekty rozdělí Institut pro památky a kulturu částku minimálně 150 tisíc korun.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
10.07.2024