čtvrtek
11. července 2024
svátek slaví Olga



Mám oblíbené místo na Novířšsku, a ty?

NOVÁ ŘÍŠE: V rámci projektu Hledání kořenů vyhlásil  NOvoříšský KUlturní Spolek první veřejnou soutěž pro děti od 6 do 15 let s názvem MÁM OBLÍBENÉ MÍSTO NA NOVOŘÍŠSKU, A TY? Soutěž potrvá do 10. května a slavnostní vyhlášení výsledků proběhne na Den dětí 1. června v sále kulturního domu v Nové Říši.

Soutěž je rozdělena do dvou věkových kategorií.

 

 

První kategorii tvoří děti od 6 do 10 let a druhou od 11 do 15 let. Téma soutěže je patrné již z názvu soutěže: Mám oblíbené místo na Novoříšsku, a Ty?

„Cílem soutěže je zapojit děti a mládež do mapování přírodního a kulturního dědictví Novoříšska. Doufáme, že děti touto zábavnou formou „přimějeme“ k tomu, aby si uvědomily, co zajímavého je v jejich obci a okolí,“  přibližuje soutěž Michaela Novotná z NOKUSu.

Děti mohou soutěžit v těchto kategoriích:

a) psaná forma - povídka, básnička, esej apod. (max. 3 strany tištěného textu)

b) fotografie - (min. formát 10x15 cm, max. 20x30 cm)

c) výtvarná technika - kresba, malba, koláž, grafika apod. (min. A4, max. A3)

 

Děti prostřednictvím vybrané kategorie představí :

• Jak se pohybují v přírodě.

• Jaké místo v Nové Říši a okolí mají rádi?

• Co by chtěly ukázat svým kamarádům, kteří Novou Říši a okolí neznají?

• Co je pro ně v Nové Říši a okolí nejhezčí - např. určité místo, příroda, kostel, kapličky, rybníky...

 

Soutěžní dílo nesmí být starší jak 1 rok a na jeho rubu je třeba uvést jméno a příjemní autora, věk a třídu, adresu bydliště, adresu školy, název soutěžní práce, název lokality, datum vyhotovení či další komentář. Soutěžní práce mohou děti odevzdávat do 10. 5. 2008 v Místní knihovně Nová Říše, v Základní škole Nová Říše (paní učitelce Libuši Ampapové) nebo zasílat na adresu:

NOvoříšský KUlturní Spolek,

U Mlýna 270, Nová Říše 588 65.

 

Důležité je, aby bylo na obálce a soutěžní práci uvedeno heslo: NOVOŘÍŠSKO - HLEDÁNÍ KOŘENŮ

Tři nejlepší z každé kategorie (věkové i vybrané techniky) získají zajímavé ceny, které si převezmou na Den dětí 1. června v sále kulturního domu v Nové Říši. Při této příležitosti také zahájí výstava soutěžních prací, která bude k vidění také v rámci červnového Setkání rodáků,“ upřesňuje Michaela Novotná.

Více informací děti dostanou na tel.: 776 022 355, 728 829 060 nebo na e-mailu: nokus@novarise.cz,

na webových stránkách: www.nokus.novarise.cz

 nebo na místech, kde budou odevzdávat soutěžní práce.

 

 V rámci projektu Hledání kořenů NOKUS dále připravuje spolu s dalšími účastníky projektu informační letáky zaměřené na významné novoříšské osobnosti. V dubnu se uskuteční poznávací výlet do novoříšské přírody pod názvem Příroda a krajina kolem nás. Květen bude patřit další významné osobnosti – vydáme se Po stopách Otokara Březiny. Celý projekt Hledání kořenů uzavře v červnu historicky první Setkání novoříšských rodáků. * * * Projekt HLEDÁNÍ KOŘENŮ si klade za cíl motivovat zájem místních obyvatel (především děti a mládež) o historii a současnost obce. Hlavním cílem projektu je zapojit obyvatele (děti a mládež) do mapování a dokumentace místního přírodního a kulturního dědictví a prezentovat získané poznatky nejširší veřejnosti formou výstav, přednášek, vycházek, letáků, společenských akcí a dalších aktivit.

Projekt je podpořen Nadací Via a Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, Obcí Nová Říše a drobnými dárci. Partnery projektu je Obec Nová Říše, Základní škola Nová Říše a Místní knihovna Nová Říše.

Více informací: http://www.nokus.novarise.cz

 

Mohlo by vás také zajímat...

ČR-ZAHRANIČÍ: Česká centra a Kancelář generálního komisaře vyhlašují otevřenou výzvu pro umělce a projekty s cílem podílet se na kulturním programu českého národního pavilonu na světové výstavě EXPO 2025.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Soutěže a festivaly
Co se děje
11.07.2024

PRAHA: Nová interaktivní výstava Praga Magica zprostředkovává svým návštěvníkům jedinečnou procházku Prahou, a to v prostorách nově zrekonstruovaného domu U Červené lišky na Staroměstském náměstí. Dominanty Prahy i známá pražská místa spatří z naprosto nevšedních perspektiv a navštíví magická zákoutí, ve kterých mohou hrát i svůj interaktivní příběh. Poznejte Prahu, jak jste ji nikdy neviděli!

Hl. m. Praha
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Památky, Vzdělávání
Co se děje
11.07.2024

PRAHA: Dne 22. června 2024 se ve Vnitroblocku na Praze 7 uskutečnila slavnostní ceremonie předávání cen a certifikátů národního kola Mezinárodní výtvarné mírové soutěže, kterou pořádá Mezinárodní mírová skupina žen (IWPG). Tato událost přilákala přes 60 hostů z celé České republiky, včetně účastníků české i ukrajinské národnosti. Samotné soutěže se účastnilo 179 dětí ve věku od 7 do 18 let, které byly rozděleny do čtyř věkových kategorií, přičemž vítězové z každé kategorie postupují do Mezinárodního kola v Soulu.

Celá ČR, Hl. m. Praha, zahraničí
Děti a mládež, Výtvarné umění, Soutěže a festivaly
Co se děje
09.07.2024

ČR: 14 finalistů postoupilo do druhého kola soutěže MÁME VYBRÁNO. Přesně 14 veřejných sbírek na památky teď potřebuje právě váš hlas. Do konce srpna můžete rozhodnout, mezi které projekty rozdělí Institut pro památky a kulturu částku minimálně 150 tisíc korun.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
10.07.2024