neděle
1. září 2024
svátek slaví Linda, Samuel
Banner festivalu
© Zdroj: https://www.facebook.com/academykromeriz



Festival Academy Kroměříž 2024 zveřejnil letošní program. Oslaví české hudební velikány, ale nabídne také fúzi folklóru a klasické hudby

KROMĚŘÍŽ: Sedmý ročník hudebního festivalu ACADEMY KROMĚŘÍŽ, dříve Letní hudební akademie Kroměříž, představil veřejnosti svůj program. Milovníkům klasické hudby přinese pestrou paletu koncertů, besed a hudebních zážitků. Koná se od 15. do 23. srpna společně s mezinárodní hudební akademií. Vstupenky jsou v prodeji na webových stránkách akademie.

od 15.08.2024 do 23.08.2024
Autor článku: 
Kateřina Martykánová

Festival je jako vždy jedinečnou příležitostí poslechnout si klasickou hudbu v podání špičkových umělců a výjimečných osobností. „Posluchači se mohou těšit na fantastické výkony mladých pěvců z několika zemí, výrazná česká komorní tělesa, či jediný koncert mezinárodního Akademického komorního orchestru. Představí se i lektoři akademie Barbara Maria Willi, Ivo Kahánek a samozřejmě světoznámý dirigent a umělecký ředitel Academy Kroměříž, Tomáš Netopil,“ uvedla výkonná ředitelka akademie Jana Kubáčová a dodala, že prostor dostanou tradičně i bývalí úspěšní absolventi akademie i její letošní studenti.

Festival zahájí koncert „Toulky barokní Evropou“, který se uskuteční 15. srpna ve Sněmovním sále Arcibiskupského zámku. Od 18.30 hodin si mohou návštěvníci vychutnat moravská a italská vína, v 19.30 začne samotný koncert dámského pěveckého tria Drei Engel s cembalistou Jiřím Havrlantem a orchestrem Collegium Colloredo pod vedením dirigenta a houslisty Tomáše Netopila. Jejich repertoár tvoří skladby barokních autorů, jako jsou Georg Friedrich Händel, Johann Joseph Fux a Jean Philippe Rameau.

Dalším zajímavým koncertem je fúze moravského folklóru a klasické hudby „ČaroTaj – Toulky moravským Slováckem“, který se odehraje 17. srpna v Kině Nadsklepí. Netradiční interpretace lidových písní ze Slovácka a Kopanic v podání členů orchestru České filharmonie a sester Jitky Novotné a Táni Roskovcové nabídne unikátní zážitek.

Jedním z vrcholů programu bude bezpochyby „Slavnostní koncert s Dvořákem a Smetanou“, který se uskuteční 18. srpna ve Sněmovním sále Arcibiskupského zámku. Koncertem budeme slavit Rok české hudby, a to díly našich velikánů Bedřicha Smetany a Antonína Dvořáka. Divákům přineseme světový zážitek se světovým dirigentem Tomášem Netopilem, výraznými představiteli mezinárodní pěvecké scény a Moravskou filharmonií Olomouc. Ve spolupráci s divadelním souborem jsme pro ně navíc připravili osobité překvapení,“ pozvala k hlavnímu programu festivalu Jana Kubáčová. Naznačila tím mezioborové přesahy festivalu. Nevšední pojetí dramaturgie dokazuje také uvedení nočního scénického koncertu „Písně mrtvých duší“ ve spolupráci s inovativním spolkem Lieder Society.

Kromě hudební produkce jsou součástí festivalu i doprovodné programy. V pondělí 19. srpna v Kině Nadsklepí v pořadu „Bystrouška stoletá“ promluví o zajímavostech ohledně opery „Příhody lišky Bystroušky“ Jiří Zahrádka, muzikolog a jeden z největších odborníků na život a dílo Leoše Janáčka. Na stejném místě ve středu 21. srpna budou na téma duševní hygieny studentů besedovat Ivo Kahánek a Lucie Netopilová.

Festival ukončí „Závěrečný koncert Academy Kroměříž 2024“. Ve Sněmovním sále Arcibiskupského zámku se sólově představí vybraní frekventanti letošní Academy Kroměříž, následovat bude orchestrální vystoupení. Dirigent Tomáš Netopil v jeden okamžik povede dialog dvou komorních orchestrů a hvězdného lektorského kvarteta. Vyhlášeni budou také laureáti právě ukončeného ročníku akademie.

Studenti letošní akademie jsou skutečně výjimečně talentovaní, přijedou ze sedmi zemí světa. Slyšet je může široká veřejnost také během festivalového programu. Tyto koncerty mívají tradičně vysokou kvalitu a slibují krásný hudební zážitek,“ upozornil umělecký ředitel akademie Tomáš Netopil. Ve dnech 19., 20. a 21. srpna odehrají koncerty „Budoucí mistři“.

Více informací o programu a jednotlivých akcích je k dispozici na webu academykromeriz.com/festival/events/. Zde jsou také v prodeji vstupenky na vybraná přestavení. Vzhledem k omezené kapacitě míst doporučujeme zakoupit vstupenky v předstihu.

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: Rekola, česká bikesharingová společnost, představuje nový projekt propojující městskou cyklistiku a umění. Na sto deseti vybraných kolech v Praze se objevují polepy a odkazy na sociální sítě mladých českých talentů. Každé z těchto kol nese jedinečné umělecké dílo nebo odkaz na hudbu, poezii či grafiku. Mezi zapojené umělce a umělkyně patří hudebníci Lil Fault, The Interlude a Pastavbacku, Ay$kr, Devotch666 a Karolina Beranová, básníci Antonín Zhořec, Anna Smetanová, Josef Kináč a Nikola Týčová a vizuální umělci Max Butrón, Matyáš Melíšek a Amélie Počarovská. Ulovit si kolo a zažít inspirativní jízdu s jedním z umělců mohou lidé do konce roku.

Hl. m. Praha
Cestovní ruch, Knihy, literatura, média, Hudba, Výtvarné umění, Ostatní
Co se děje
30.08.2024

PRAHA: Kulturní produkční platforma ProFitArt se kromě produkce divadelních inscenací zabývá také kreativním vzděláváním. Aktivity mají významný sociální dopad, zaměřují se na psychomotorický vývoj dětí, podporu mentálního zdraví a emoční inteligenci. Součástí tohoto proudu jsou například workshopy pro děti a pro pedagogy Učení cirkusem pod vedením lektorů Cécile Da Costa a Roberta Janče a také nejnovější projekt s názvem Tanec a duševní zdraví (nejen) ve školách, který ProFitArt realizuje ve spolupráci s britským souborem Company Chameleon a Švandovým divadle na Smíchově.

Hl. m. Praha
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec, Vzdělávání, Menšiny a cizinci
Co se děje
27.08.2024

ČR: Všechny v kulturním sektoru zajímá, jak se účinněji propagovat, ale někde to umějí lépe… Koncem loňského roku se na Ministerstvu kultury konal seminář věnovaný novým trendům v marketingu a propagaci kulturních zařízení a paměťových institucí. Ukázalo se, že sdílení zkušeností a úspěšných praxí je pro všechny, kteří mají oblast marketingu a propagace na starosti, velmi cenné. Proto jsme v Místní kultuře připravili anketu, která nabízí možnost „podívat se“, jak to dělají jinde. Chceme přinést konkrétní příklady vynalézavé, nápadité, ale hlavně fungující sebepropagace a dobře zvolené komunikační strategie vybraných projektů z oblasti kultury. Jaký je váš příběh? Co pomohlo ke zvýšení návštěvnosti, prodejnosti, sledovanosti? Čím můžete inspirovat ostatní? Zeptali jsme se Barbory Votavové, brand manažerky Knihobotu, knižního online secondhandu.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Články a komentáře
28.08.2024

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ: Zdeněk Fryml, Jarmila Haldová, Monika Lemberková a Jana Hladíková získali titul Mistr tradiční rukodělné výroby Královéhradeckého kraje, který udílí krajští radní za významný přínos v oblasti tradiční lidové kultury a těm, kteří se významně zasloužili o jejich udržování a rozvoj za předchozí kalendářní rok. Nově je ocenění udělováno také významným osobnostem dlouhodobě působících v oblasti tradiční lidové kultury.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Lidová kultura, Soutěže a festivaly
Co se děje
20.08.2024