pátek
2. srpna 2024
svátek slaví Gustav
Logo
© Archiv MK



Ministr kultury Martin Baxa zahájil oficiální návštěvu Polska

VARŠAVA: Třídenní pracovní návštěvu Polské republiky zahájil ministr Baxa ve středu 31. července ve Varšavě, kde se setkal s polskou ministryní kultury a národního dědictví Hannou Wróblewskou. Společně projednali nejen bohaté bilaterální kulturní vztahy, ale i aktivity směřující k záchraně kulturního dědictví na Ukrajině.

Autor článku: 
Tiskové oddělení MK ČR

Ministryně Wróblewská, která nastoupila do funkce letos v květnu, ocenila zejména propojení v česko-polském příhraničním regionu. Ministr Baxa zmínil velký výstavní projekt Kubismus a umění v českých zemích, který připravuje Národní galerie ve spolupráci se Západočeskou galerií v Plzni a Uměleckoprůmyslovým museem v Národním muzeu v Krakově v termínu od listopadu 2026 do dubna 2027. Ministři se také shodli na excelentní práci Mezinárodního kulturního centra v Krakově.

Tématem setkání bylo rovněž společné úsilí o nadnárodní sériovou nominaci Evropských papíren na Seznam světového dědictví UNESCO, kterou koordinuje polská strana. Česká republika byla spolu s Itálií, Německem a Španělskem přizvána ke spolupráci. Setkání obou ministrů předcházel slavnostní podpis Memoranda o spolupráci na této mimořádné nadnárodní sériové nominaci, kterou budou podepisovat všechny dotčené země. „Jsem přesvědčen, že projekt sdružující významná místa spojená s produkcí papíru z doby ruční výroby, která měla zásadní význam pro přenos znalostí a rozvoj evropské civilizace, bude úspěšný,“ uvedl ministr Baxa během podpisu.

Po skončení jednání oba ministři uctili památku obětí Varšavského povstání, které vypuklo před 80. lety 1. srpna v polském hlavním městě. Slavnostní mše a následného vzpomínkového aktu u památníku Varšavského povstání se zúčastnil také polský prezident Andrzej Duda a německý prezident Frank-Walter Steinmeier. „Společně jsme uctili památku hrdinů Varšavské povstání, které se odehrálo před mnoha lety, ale jeho význam a odkaz zůstává nesmazatelný pro nás všechny. Bylo aktem odvahy a statečnosti lidí, kteří se postavili proti útlaku a nespravedlnosti, bojovali za svobodu a důstojnost svého města a svého národa,“ řekl ministr Baxa.

 

Mohlo by vás také zajímat...

ZLÍNSKÝ KRAJ: Kina ve Zlínském kraji zažívají návrat návštěvníků. A to díky filmu Zápisník alkoholičky režiséra Dana Svátka, který se stal letošním největším českým hitem. Snímek koprodukovaný zlínskou firmou IS Produkce prozatím přilákal do kin už téměř 17 tisíc diváků ve zlínském regionu a celkem přes 300 000 po celé České republice.

Zlínský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
02.08.2024

ČR: Nové seriály, oceněné filmy, řada dokumentů, pořady pro děti, online projekty nejen pro mladé i osvědčená zábava na sobotní rodinné večery v podobě StarDance – to vše Česká televize chystá v nadcházejícím období. Podzimní schéma zahájí minisérie Docent II hned v neděli 1. září od 20:10 na ČT1.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení
Co se děje
30.07.2024

ČR: Všechny v kulturním sektoru zajímá, jak se účinněji propagovat, ale někde to umějí lépe… Koncem loňského roku se na Ministerstvu kultury konal seminář věnovaný novým trendům v marketingu a propagaci kulturních zařízení a paměťových institucí. Ukázalo se, že sdílení zkušeností a úspěšných praxí je pro všechny, kteří mají oblast marketingu a propagace na starosti, velmi cenné. Proto jsme v Místní kultuře připravili anketu, která nabízí možnost „podívat se“, jak to dělají jinde. Chceme přinést konkrétní příklady vynalézavé, nápadité, ale hlavně fungující sebepropagace a dobře zvolené komunikační strategie vybraných projektů z oblasti kultury. Jaký je váš příběh? Co pomohlo ke zvýšení návštěvnosti, prodejnosti, sledovanosti? Čím můžete inspirovat ostatní? Zeptali jsme se Aloise Nerudy za Filharmonii Hradec Králové.

Celá ČR, Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec, Hudba
Články a komentáře
31.07.2024

ČESKÝ TĚŠÍN: Vyšla nová publikaci našeho kolegy historika Mgr. Martina Krůla, Ph.D., s názvem PORTA SILESIAE. JABLUNKOVSKÉ ŠANCE – RANĚ NOVOVĚKÝ FORTIFIKAČNÍ SYSTÉM NA POMEZÍ SLEZSKA, UHER A POLSKA.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Památky, Vzdělávání
Co se děje
23.07.2024