středa
18. září 2024
svátek slaví Kryštof
Banner festivalu
© Zdroj: https://www.facebook.com/hortusmagicus.cz



Hortus Magicus – Země česká, domov můj!

KROMĚŘÍŽ: Již jedenáctý ročník festivalu Hortus Magicus rozezní a rozezpívá město Kroměříž již v druhém srpnovém víkendu. Letos s podtitulem Země česká, domov můj! Třídenní, zážitky nabitý festival návštěvníkovi opět nabídne hudebně-divadelní program, edukativní aktivity pro děti i oblíbené floristické expozice. Návštěvník se nově oproti loňskému roku dostane do teprve nedávno otevřených zámeckých prostor 2. patra (Via Magnifica) a do Gardistky.

od 09.08.2024 do 11.08.2024
Autor článku: 
TZ Kulturní Morava

Od roku 2020 má festival jasně určující téma, kterému se následně přizpůsobuje program. „Letošní téma, Země česká, domov můj! jsme zvolili v souvislosti nejen s tématem „čtyřkového“ Roku české hudby, ale s letošním rokem se váže také 400. leté výročí narození biskupa Karla z Lichtensteinu-Castelcorna, který se mimo jiné zasloužil o založení biskupské kapely a hlavně položil první základy hudebního kroměřížského archivu,“ uvádí Karel Valenta, manažer festivalu Hortus Magicus. „Návštěvníkovi přinášíme Rok české hudby po svém. Komorní programy nabídnou díla zapomenutých českých skladatelů či skladatelů s českými kořeny a také těch, jejichž rukopisy se nachází i v regálech již zmíněného archivu. Téma nejen češství, ale i domova se hluboce odráží přímo v hlavních večerních programech festivalu, neboť co může být více „české“, než Smetanova Má vlast a první česká opera Dráteník ,“ dodává Karel Valenta a zároveň doplňuje, že festival neprezentuje pouze „český“ domov, ale jakékoliv místo, kam se člověk rád vrací a kde se cítí být doma.

Jak již uvedl manažer festivalu, Karel Valenta, hlavními vrcholy letošního ročníku jsou hned dva programy a to symfonický cyklus Má vlast Bedřicha Smetany, která bude uvedena ne hudebníky jedné, ale hned dvou filharmonií a to Moravské filharmonie Olomouc a Filharmonie Bohuslava Martinů. Za dirigentský pult s taktovkou v ruce se postaví hlavní hostující dirigent České filharmonie, Tomáš Netopil. Sobotní večer návštěvníkovi nabídne první českou operu Dráteník z pera Františka Škroupa, která měla svou premiéru ve Stavovském divadle 2. února 1826. Dnešního nastudování se ujala režisérka Kateřina Křivánková, kostýmy a scénu připravila Sylva Marková. V hlavních rolích se představí Lenka Cafourková Ďuricová (Růžena), Marek Žihla (Vojtěch), Matúš Šimko (dráteník), Aneta Podracká (Liduška), Aleš Janiga (Květenský), Simeon Hána (Lána), Martin Vodrážka (Kůl) a Martin Mihál coby Chmelenský. Dílo zazní v historicky poučené interpretaci na dobové hudební nástroje či jejich repliky novým souborem pod vedením Marka Čermáka. Závěrečný koncert k poctě Karla z Lichtensteinu-Castelcorna zazní ve Sněmovním sále v podání souboru Capella Ornamentata pod uměleckým vedením Richarda Šedy od 15 hodin.

Festival ale nenabízí pouze hudební programy v zámeckých prostorách. Festival opět nabídne edukační aktivity ve spolupráci s Petrem Hudcem a Hanou Pokovou z NCZK a samozřejmě nebudou chybět floristické expozice, kterých se zhostí Pavla Trojanová a Jiří Martínek. Ty budou k vidění u sochy sv. Václava, v Giardinu a u Ruin. I zde ve floristice se promítne téma festivalu a expozice tak budou tvořeny převážně z typicky českých květin a bylin.

Komorní koncerty, které jsou letos situovány do Sněmovního sálu, za hlavními programy ani zdaleka nepokulhávají. Na festivalu letos vystoupí cembalista Jiří Havrlant a spolu s Michaelou Ambrosi (traverso a flétny) představí díla několika generací hudební rodiny Bendů, či Michaela Koudelková (různé typy zobcových fléten) představí spolu s Monikou Knoblochovou (cembalo) a Liborem Maškem (violoncello) tvorbu italských mistrů, jejichž díla jsou uchována v kroměřížském archivu.

Novinkou je otevření Podzámecké zahrady v rámci festivalu zdarma pro veřejnost. Magická Podzámecká zahrada nabídne program pro rodiče a děti skrze pohádky v podání souborů Toy Machine, Damúza či Mikro Teatro či skrze vyprávění příběhů Dominikou Šindelkovou, Harkétou Holou a Jiřím Pírko Šmirkem.

Festival nabízí návštěvníkovi jedinečnou možnost se v rámci jedné vstupenky dostat do všech přístupných zámeckých prostor,“ doplňuje Karel Valenta. Cílem je představit „zámek dokořán“, který dokonale propojí všechny prvky, které podporoval sám biskup Karel a to hudební díla, díla výtvarná, architekturu a hlavně umělce, který za danými mistrovskými díly stojí. „Hortus Magicus se nejen díky tomuto spojení může hrdě hlásit mezi nejvýraznější festivaly v České republice,“ dodává závěrem Karel Valenta.

Více informací naleznete na www.hortusmagicus.cz

Spolek Kulturní Morava z.s. se zaměřuje na pořádání kulturních a vzdělávacích akcí širokého spektra již od roku 2014. V současné době (nepřetržitě od roku 2018) je hlavním pořadatelem festivalu Hortus Magicus (festival barokní kultury v Kroměříži), od roku 2021 pořádá putovní festival Varhany Hané (Olomoucký kraj). Spolek pořádající koncerty vážné hudby uvedl v novodobé světové premiéře nastudování opery L. Vinciho : La contesa de numi v roce 2017, v roce 2020 spolek realizoval mezinárodní projekt Conventus Quatuor se soubory ze zemí V4 a v roce 2021 také multidisciplinární projekt K. Ditters: David, kde vystoupili umělci z 10 evropských zemí. Projekt David spolek uvedl v roce 2023 v Polsku a v Německu.                                                                       

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: Začíná dvanáctý ročník celoroční soutěže ČT :D pro děti všech věkových kategorií. Tentokrát je mottem Uka dobro, a jak název napovídá, nejen úkoly, ale také inspirativními pořady, rozhovory i hrami poradí, jak pečovat o vztahy s ostatními a ukázat druhým dobro. Každý měsíc čeká na malé účastníky nový úkol, zapojit se mohou také ve science centrech po celé České republice.

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Nepřehlédněte
18.09.2024

MOST: Divadelní Piknik Volyně, celostátní přehlídka amatérského činoherního a hudebního divadla se kvůli výstavbě obchodního centra na zahradě původního festivalového působiště přesune do Ústeckého kraje, konkrétně do Mostu.

Ústecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec, Soutěže a festivaly
Co se děje
18.09.2024

ČR: Nakladatelství Galén právě vydalo knihu unikátní zpovědi dvou žen, které prožily část svého života se stejným narcistickým partnerem. Jejich příběhy doplňují autentická vyprávění dalších dvanácti žen, jež rovněž prošly zkušeností domácího násilí. Příběhy plné bolesti, strachu o děti a bezmoci v souvislosti s prokazováním psychického násilí se rozhodně nečtou lehce, ale mohou čtenáře varovat a zároveň jim pomoci.

Celá ČR
Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
17.09.2024

ČR: Všechny v kulturním sektoru zajímá, jak se účinněji propagovat, ale někde to umějí lépe… Koncem loňského roku se na Ministerstvu kultury konal seminář věnovaný novým trendům v marketingu a propagaci kulturních zařízení a paměťových institucí. Ukázalo se, že sdílení zkušeností a úspěšných praxí je pro všechny, kteří mají oblast marketingu a propagace na starosti, velmi cenné. Proto jsme v Místní kultuře připravili anketu, která nabízí možnost „podívat se“, jak to dělají jinde. Chceme přinést konkrétní příklady vynalézavé, nápadité, ale hlavně fungující sebepropagace a dobře zvolené komunikační strategie vybraných projektů z oblasti kultury. Jaký je váš příběh? Co pomohlo ke zvýšení návštěvnosti, prodejnosti, sledovanosti? Čím můžete inspirovat ostatní? Zeptali jsme se Jana Tomšů ze spolku Zlínský zvěřinec.

Zlínský kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Vzdělávání
Články a komentáře
18.09.2024