neděle
6. října 2024
svátek slaví Hanuš
Logo
© Zdroj: https://www.facebook.com/photo



Otevírá se druhá Letní scéna Slavností, program v podhradí odstartuje derniéra Hamleta

PRAHA: V malebném prostředí Lichtenštejnského paláce, sídla HAMU, v horní části pražského Malostranského náměstí se již osmým rokem, ale tentokrát naposledy (od 30. července do 4. srpna) rozeznějí existenciální otázky dánského následníka trůnu Hamleta. Na diváky i letos čeká atraktivní obsazení a herecké mistrovství Jaroslava Plesla, Veroniky Khek Kubařové, Veroniky Čermák Mackové či Lenky Vlasákové. Generálním partnerem Letních shakespearovských slavností je krásných a úctyhodných 25 let skupina PPF.

od 30.07.2024 do 28.08.2024
Autor článku: 
Pavel Turner

15 důvodů k radosti
Veselé paničky windsorské mají své místo na repertoáru Slavností neuvěřitelných 15 let. Za tu dobu rozechvěly tisíce bránic a ani letos tomu nebude jinak. V osmi srpnových večerech (od 18. do 25. srpna) se na prkna, která znamenají svět, po loňské pauze vrátí nenahraditelní Bolek Polívka, Simona Stašová a Eva Režnarová. A navíc se Paničky v jednom ze srpnových večerů dočkají slavnostní 250. reprízy!



Nabitému programu dominuje Zimní pohádka
Zimní pohádka, příběh zrazené lásky, zničující žárlivosti, ale i naděje a zázraků, odráží Shakespearovu celoživotní zkušenost. Oblíbený bard ji situoval na Sicílii a do Čech, jimž překvapivě propůjčil moře. Inscenaci v režii Pavla Kheka vévodí Martin Hofmann, Michal Isteník, Veronika Arichteva, Saša Rašilov, Alena Mihulová, Petra Špalková, Matouš Ruml a další výborní herci. K vidění bude od 7. do 16. srpna.
Sezonu na HAMU pak ve dvou večerech (27. až 28. srpna) zakončí oblíbená klasika z Ostravy – Zkrocení zlé ženy.

 

Vstupenky

Vstupenky je možné zakoupit na stránkách festivalu a v prodejní síti Ticketmaster. O aktualitách jsou diváci informováni prostřednictvím webu www.shakespeare.cz a sociálních sítí.

 
Partneři Letních shakespearovských slavností 2024
Generální partner: skupina PPF
Hlavní partneři: HOME CREDIT, CETIN
Hlavní mediální partneři: PRÁVO, FREKVENCE 1, NOVA
Partneři: HOFFMANN A ŽIŽÁK – OFICIÁLNÍ DEALER MERCEDES-BENZ, LAUNDRYLAND PRAHA, HOTEL BELVEDERE PRAHA, URBANLUX, OREA HOTELS & RESORTS
Mediální partneři: iGLANC, VLASTA, NOVINKY.CZ, SCENA.CZ
Spolupořadatelé: SPRÁVA PRAŽSKÉHO HRADU, HLAVNÍ MĚSTO PRAHA, MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 1

Mohlo by vás také zajímat...

BROUMOV: Říjen bude v broumovském klášteře spojen s měsíční hudební rezidencí české zvukové umělkyně Lucie Páchové a gruzínského hudebníka Alexandra Mishelashvili. Oba muzikanti zapojí do své tvorby i místní studenty a hudebníky. Veřejnosti se představí během závěrečného vystoupení na konci rezidenčního pobytu.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Památky
Co se děje
03.10.2024

UHERSKÉ HRADIŠTĚ: Po bezmála třech letech vývoje byla spuštěna imersivní expozice Za zdí. Vypráví příběh věznice v Uherském Hradišti, místa spojeného především s temným obdobím po komunistickém převratu v roce 1948, s mučením a popravami nevinných. Expozice nedávno získala Zlatý středník.

 

Zlínský kraj
Cestovní ruch, Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Památky, Vzdělávání
Co se děje
02.10.2024

OSTROV: Voyo Originál a druhá série seriálu Sex O'Clock si z 56. ročníku Dětského filmového a televizního festivalu Oty Hofmana v Ostrově (22.–27. září) odnáší hned dvě ocenění, a to čestné uznání festivalové poroty a cenu dětského diváka v kategorii seriálová tvorba.

Celá ČR, Karlovarský kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
02.10.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Komorní příběh o bolavé minulosti a složitých mezilidských vztazích uspěl v jihokorejské metropoli na festivalu Seoul International Drama Awards. Snímek Svatá, který pro Českou televizi natočil režisér Jiří Strach, získal ocenění v kategoriích nejlepší televizní film a nejlepší herečka. Porota tak ocenila mistrovský výkon Jiřiny Bohdalové při ztvárnění psychologicky náročné postavy. Hlavní roli pro legendu nejen stříbrného plátna napsal scenárista Marek Epstein. Svatá měla televizní premiéru letos 19. května, je dostupná v iVysílání ČT.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec, Soutěže a festivaly
Co se děje
01.10.2024