čtvrtek
12. září 2024
svátek slaví Marie
Kateřinská zahrada
© Foto: Karel Šuster



Orchestr BERG osvěží léto premiérovým open air koncertem v Kateřinské zahradě

PRAHA: Výjimečná letní akce se uskuteční v pondělí 15. července v málo známé Kateřinské zahradě v Praze. Orchestr BERG tu uvede open air koncert se světovou premiérou čtyř nových kompozic vytvořených na společnou objednávku čtyř středoevropských ansámblů specializovaných na současnou hudbu. Pro velký zájem se o den dříve uskuteční otevřená generální zkouška. Vstup na oba večery je volný, ale pouze s rezervací míst. Open air koncertu předchází komentované procházky okolí.

15.07.2024
Autor článku: 
Eva Kesslová

Když vloni v létě čtyři mladí skladatelé navštívili společně s hudebníky Orchestru BERG Kateřinskou zahradu, byli okouzleni jejím nenápadným půvabem. Katarzyna Krzewińska (PL), Máté Balogh (HU), Samuel Hvozdík (SK) a Ian Mikyska (CZ) zvítězili v otevřené výzvě pro skladatele do 35 let, jejímž výsledkem jsou nové kompozice volně inspirované tématy udržitelnosti a soužití člověka s přírodou. V každé zemi vybírala odborná porota na základě přihlášených projektů, s přihlédnutím ke kvalitě jejich dosavadní tvorby. V té české byli skladatelé Slavomír Hořínka, Ondřej Adámek a také Peter Vrábel, umělecký šéf Orchestru BERG.

Součástí Orchestru BERG se na necelý týden stanou dva hudebníci partnerského UMZE Ensemble z Budapešti. Aurél Holló je mimo jiné členem mezinárodně proslulého souboru Amadinda Percussion Group, Péter Szücs je jedním z nejvýznamnějších maďarských klarinetistů, který se věnuje současné hudbě. Dva z hudebníků Orchestru BERG se hned následující den po pražském koncertě vydají do Varšavy, kde se stanou součástí Hashtag Ensemble. V každé zemi se koná setkání s místní uměleckou komunitou – především se skladateli a hudebníky. To pražské bude symbolicky ve vile Amerika, sídle Muzea Antonína Dvořáka, které je za zdí Kateřinské zahrady, přímo u místa koncertu.

Orchestr BERG se zaměřuje na současnou hudbu a podporu českých skladatelů především mladších generací. Hudbu kombinuje s filmem, tancem, divadlem nebo výtvarným uměním, své posluchače často zve do netradičních prostor. Ve světové premiéře uvedl již více než dvě stovky nových děl, jeho působení je tak pro vývoj české hudební scény naprosto zásadní. Za dobu své existence si Orchestr BERG vybudoval pověst špičkového tělesa, které se s odvahou a kreativitou pouští do těch nejnáročnějších projektů v oblasti současné hudby. V roce 2021 získal pro Českou republiku po půl století prestižní cenu Prix Italia. www.berg.cz

 

RENEWABLE MUSIC | … letní open air – hudba ve skryté zahradě

pondělí 15. července 2024, 20:00, Kateřinská zahrada

při nepřízni počasí: 20:15, kostel Nejsv. Salvátora u Karlova mostu

18:00 – komentované procházky

(Zapomenutý Albertov, Tajemné Nové Město pražské, O brutalismu a tak)

 

veřejná generální zkouška

neděle 14. července od 19:30 | Kateřinská zahrada – při nepříznivém počasí se nekoná

 

světová premiéra čtyř nových kompozic určených nejen do plenéru:
Máté Balogh (HU) – Thoreau Second Hand. In memoriam Alvin Lucier
Samuel Hvozdík (SK) – Stigma
Katarzyna Krzewińska (PL) – Green&Blue | Dreamin'
Ian Mikyska (CZ) – Forest/Trees

 

Orchestr BERG & hosté: UMZE Ensemble
Peter Vrábel – dirigent
Jan Komárek – light design


PARTNEŘI: Všeobecná fakultní nemocnice v Praze, Svaz polských skladatelů a Hashtag Ensemble (PL), Waves Bratislava a EnsembleSpectrum (SK), UMZE Ensemble (HU)


PODPORA: Evropská unie prostřednictvím programu Kreativní Evropa, Ministerstvo kultury ČR, Hlavní město Praha, Praha 1, SoundCzech / Institut umění / Národní plán obnovy, Partnerství OSA, Fond na podporu umenia, BENU - síť lékáren 

MEDIÁLNÍ PODPORA: KlasikaPlus, Classic Praha, Český rozhlas, HISvoice, Harmonie

Skladby vznikly na objednávku projektu “Renewable Music. V4 Composers for Sustainability” financovaného Evropskou unií v rámci programu Creative Europe 2021-2027. Názory vyjádřené jsou názory autora a neodráží nutně oficiální stanovisko Evropské unie či Evropské výkonné agentury pro vzdělávání a kulturu (EACEA). Evropská unie ani EACEA za vyjádřené názory nenese odpovědnost.

Mohlo by vás také zajímat...

OSTRAVA: Ve čtvrtek 5. září byla na Slezskoostravském hradě otevřena nová dlouhodobá výstava nacházející se ve sklepních prostorech. Země na obzoru!!! aneb Jak slezskoostravské uhlí dobývalo Arktidu zavede návštěvníky do světa jednoho z nejvýraznějších šlechticů 19. století – Johanna Nepomuka hraběte Wilczka.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Památky
Co se děje
11.09.2024

ČR: Pokáč přes letní sezónu nezahálel, byť měl plný koncertní kalendář, založil Pokáčovo nadační fond a ve spolupráci s neziskovou organizací Znesnáze21 odstartoval projekt Hudba je pro všechny, prostřednictvím kterého podporuje rozvoj mladých talentů a hradí jim hudební vzdělání. Nyní už však přichází s novou tvorbou a singlem Solitaire, v němž upozorňuje, že život občas není až tak fér. Videoklip přináší typický osobitý humor a nadhled. Pokáč navazuje na úspěšnou spolupráci s producentem Johnym Rainbow a režisérem Jakubem Mahdalem. Píseň vychází u RedHead Records a od 6. září je k dispozici na všech streamovacích platformách i YouToube.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Hudba
Co se děje
11.09.2024

ČR: Ve čtvrtek, 5. září 2024, zveřejnila na své tiskové konferenci Herecká asociace nominace na divadelní Cenu Thálie 2024.  Herečka Divadla Drak – Edita Dohnálková Valášek – byl vybrána odbornou porotou mezi nominované pro obor Loutkové divadlo za svůj mimořádný herecký výkon v roli Bohdanky v inscenaci Divadla Drak Sedmero krkavců.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Soutěže a festivaly
Co se děje
10.09.2024

OSTRAVA: „Ars longa, vita brevis,“ praví jedno staré, leč pravdivé rčení vypovídající o nesmrtelnosti lidského ducha zhmotněného a navěky žijícího v umění. A v případě antikvariátu a galerie Libri Kniharium v centru Ostravy jde o umění zejména knižní a výtvarné.
Ostrava vždy bývala městem s kulturním zázemím, ať už se prezentovalo divadly, univerzitou, galeriemi,výstavními prostory a vedle knihkupectví také antikvariáty. A právě ty doplňovaly onu přední linii kultury o tu zcela výjimečnou a nevšední.

Celá ČR, Moravskoslezský kraj, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Architektura, Výtvarné umění, Lidová kultura, Památky, Vzdělávání
Co se děje
12.09.2024