středa
7. srpna 2024
svátek slaví Lada
Miramare je pro mě taková malá vzpomínka na doby, kdy jsem soutěžila. V posledních letech začíná být kombinace pomerančového džusu a kávy populární a občas ji seženete v kavárnách pod názvem espresso orange.
© Foto: David Židlický



Vůně doma připravené kávy

ČR: Petra Davies Veselá, přední česká baristka a několikanásobná mistryně České republiky v přípravě kávy, právě přichází s třetím, kompletně aktualizovaným vydáním Knihy o kávě, které je určeno především pro domácí nadšence.

Autor článku: 
TZ/ika

Káva je důležitou součástí našeho každodenního života, řada z nás si bez ní život ani nedokáže představit. Pro někoho je její pití a příprava rituál, pro jiné odměna nebo zkrátka moment, kdy se člověk na chvíli zastaví. A pro většinu je to nápoj, který povzbudí a celkově zlepší den.

Kávová kultura se za posledních pár let v Česku strašně posunula dopředu. Otevřela se spousta skvělých kaváren, baristé ví, co dělají, a jejich podniky jsou vizuálně krásné a originální. Dobrou kávu najdete skoro na každém rohu. Ale i doma si chce milovník kávy občas připravit kvalitní kávu. Moje první Kniha o kávě, která vyšla v roce 2010 a které se prodalo přes 30 000 ks, je už vyprodaná, proto jsme se s nakladatelstvím Smart Press rozhodli, že knihu celou zaktualizuji, zaměřím se více i na domácí výrobu kávy a vydáme ji znovu.“

Nepostradatelným pomocníkem řady baristů a kavárníků se stala předchozí Petřina kniha: Velká kniha o kávě. Lidé si však stále častěji touží sami připravit dobrou filtrovanou kávu, espresso nebo třeba kouzlit s malováním mléčnou pěnou do kávy (tzv. technikou latte art). Kniha čtenáře provede procesem přípravy kávy od pěstování, zpracování a pražení po skladování a spotřebu a pomůže s výběrem a nákupem nejen zrn, ale také mlýnku nebo jiných pomůcek. Především se však soustředí na různé způsoby přípravy kávy v domácích podmínkách a uvádí i řadu zajímavých kávových receptů.

Obchodní informace:

NOVINKA: Kniha o kávě (určeno převážně pro domácí nadšence a milovníky kávy), 3., přepracované vydání, ISBN: 978-80-88244-40-0, DMOC 499 Kč, pevná vazba, 240 stran

Velká kniha o kávě (určeno převážně pro profesionály a baristy), ISBN: 978-80-88244-05-9, DMOC 799 Kč, pevná vazba, 320 stran

Obě publikace doplňují autentické fotografie z plantáží, pražíren, kaváren i autorčina domova a grafický vizuál od Atelieru Zidlicky.

Vydává nakladatelství Smart Press, k dostání na www.smartpress.cz a u všech dobrých knihkupců. Pro další informace, rozhovor s autorkou, materiály z knihy atd. kontaktujte prosím Olgu Formanovou, formanova@smartpress.cz.

 

MIRAMARE

Ingredience:

1 espresso

1 kopeček vanilkové zmrzliny

10 ml mléka

10 ml pomerančového džusu

čtvrtinka plátku pomeranče na ozdobení

 

Pro svou prezentaci na Mistrovství světa v přípravě kávy ve švýcarském Bernu jsem musela připravit speciální drink. Dlouho vznikala jeho konečná podoba a moji kamarádi už ani nechtěli moje nápady degustovat. Nakonec se z něho vyklubal skvělý a osvěžující nápoj, který se krásně hodí do horkého dne. Možná vás překvapí použité ingredience, ale věřte, že dohromady tvoří velmi zajímavé chutě.

Příprava:

Do mixovací nádoby přidejte všechny potřebné ingredience a ušlehejte je. Ušlehané ingredience nalijte do skleničky a ozdobte čtvrtinkou pomeranče.

 

 

Mohlo by vás také zajímat...

TOKIO: Loutkové představení CASLAVSKA TOKYO 1964 se japonským divákům představilo během prvního srpnového víkendu. Inscenaci, která je fiktivním přímým přenosem z letních olympijských her v roce 1964, připravil režisér Jakub Vašíček se třemi herci Divadla ALFA, třemi herci Divadla PUK a hudebníkem Danielem Čámským. Česká premiéra pod názvem Čáslavská – Tokio – 1964 proběhne v září na Mezinárodním festivalu DIVADLO Plzeň a v Divadle ALFA.

Celá ČR, Plzeňský kraj, zahraničí
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec, Senioři, Ostatní
Co se děje
07.08.2024

PARDBUCIE: Největší letní událostí školy je bezpochyby již 15. ročník Sportiády s podtitulem Rozhoupej loď, která vyvrcholila v pátek 2. 8. ve škole v Pardubičkách. Sportiáda je zaměřena na sportovní dovednosti plné soutěží v podobě variace Bocci, agility se psem, dračí lodě apod. Škola se aktivně zúčastní akce Sportovní park v parku Na Špici. Návštěvníci mohou finančně pomoci rozhoupat loďku v Automatických mlýnech a tím tak budovat bezpečný přístav pro žáky školy.

Pardubický kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Ostatní, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
06.08.2024

ČR: Znáte kreslené vtipy Miroslava Kemela? Někdy trefně komentují aktuální dění, přičemž nešetří žádné politické veličiny, jindy se zasmějete vcelku nevinným anekdotám se zvířátky. Autor jich nakreslil stovky a tisíce, protože se touhle tvorbou profesionálně zabývá už od 90. let. Potěšením a relaxací je mu muzika, skládání písniček a vystupování s vlastní kapelou, ke které se občas přidává i zpěvák a herec Vladimír Javorský.

Celá ČR
Knihy, literatura, média, Hudba
Články a komentáře
07.08.2024

VARŠAVA: Ministr kultury Martin Baxa se v pátek 2. srpna na českém velvyslanectví ve Varšavě setkal s operní a divadelní režisérkou, pedagožkou Jitkou Stokalskou, která dlouhodobě žije a působí v Polsku. Za její umělecký přínos v oblasti hudebního divadla a za šíření dobrého jména české kultury v zahraničí jí udělil medaili Ministerstva kultury ČR Artis Bohemiae Amicis.  Jitka Stokalská  patří v Polsku k ikonám operní režie, více než 40 let působila ve Varšavské komorní opeře. Je držitelkou prestižní Ceny Jana Kiepury a ceny polského ministerstva kultury Gloria Artis.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Ostatní
Co se děje
05.08.2024