čtvrtek
4. července 2024
svátek slaví Prokop
Fotokniha vyprávějící příběh jednoho z posledních žijících horalů plní přání starých osamocených lidí.
© Foto: Martin Lavický



Už není toho dechu aneb rozhovory s krkonošským horalem

ČR: Nadace Krása pomoci prostřednictvím projektu "Už není toho dechu" a kampaně na platformě Donio poukazuje na přání většiny Čechů dožít svůj život doma a nabízí řešení, jak předejít zbytečnému umisťování seniorů do institucionální péče. Protagonista projektu pan Jiřička *1937 se stal symbolem generace seniorů, kteří si přejí zůstat nezávislí co nejdéle to půjde.

Autor článku: 
Kristýna Michalčíková/ika

Příběh vitálního pamětníka, který i přes svůj vysoký věk stále aktivně hospodaří v symbióze s přírodou, se stal inspirací k natočení krátkometrážního dokumentu společností OPEN ART, z.s a TMRW film, který úspěšně bodoval na světových festivalech, například v kanadském Montrealu, Los Angeles, turecké Antakyi, Madridu a získal první místo v Bukurešti.

Jako pokračování dokumentu vznikla velká fotografická edukační výstava fotografa Martina Lavického, která putuje po České republice a reflektuje zkušenosti pana Jiřičky: „Život na horách a hospodaření bylo fyzicky vždy velmi náročné a dnešní lidé: "Oni by snad byli schopni umřít hlady, než aby tohle dělali."

Fotografie ze série každodenní život: „Pan Jiřička s ruchadlem" je vystavena i v rámci prestižní soutěže Czech Press Photo. "Ještě předloni, když mi bylo 84, tak jsem trochu oral, jen tak za humny, že jo, pár brázd. Vždyť s ním ruchním už pětašedesát let." (Z. Jiřička)

Završením projektu je fotokniha "Už není toho dechu aneb rozhovory s krkonošským horalem.“ Vedoucí Muzea Krkonoš spadající pod správu KRNAPU, Jakub Šimurda se rozhodl krátkometrážní dokument, fotografickou výstavu i fotoknihu, nabídnout i v nově renovovaném muzeu ve Vrchlabí jako důležitou součást kulturního dědictví. Pan Jiřička je autentický a já si myslím, že to je vlastně docela zázrak, co se podařilo. Celý projekt je vlastně postavený, dá se říct, dobročinně, přes Donio pomáhá lidem na dožití doma a také prezentuje ten už zanikající život zdejších lidí z Krkonoš.“

Podle Nadace Krása pomoci přání pana Jiřičky dožít doma reflektuje přání 9 z 10 Čechů. Ředitelka Soňa Morawitzová zdůrazňuje, že “cílem Nadace je zajistit důstojný život starších lidí právě v domácím prostředí a zabránit tak předčasnému a často zbytečnému umisťování seniorů do institucionální péče“, která je podle ní navíc pro stát velmi nákladná.

To může být zásadní i v reakci na zprávu Českého statistického úřadu, podle níž nás čeká nárůst počtu seniorů do konce 50. let z dnešních 2,2 na 3,25 milionu a prodloužení průměrného věku do roku 2050 u mužů o 6 let a u žen o 5 let. Na tento fakt reaguje i zakladatelka Nadace a ambasadorka OSN Taťána Kuchařová: "Je to obrovská výzva a hrozba zároveň, i když nemusí to být hrozbou, pokud na řešení začneme systematicky pracovat už nyní. Kapacity v domech pro seniory nedostačují ani dnes, natož v roce 2050 a trend domácí péče bude aktuální čím dál víc."

"Příběh pana Jiřičky může být inspirativní pro celou řadu lidí a seniorů a nejenom pro ně, ale i pro nás, pro ty mladší generace. Jsem moc ráda že takovéto projekty vznikají, protože umění je prostředek, který skrze emoce, zážitek, zanechává otisky na duši a vždycky bude mít obrovský smysl." (Taťána Kuchařová)

Důležitost podpory iniciativ jako je "Doma bez obav" stoupá i ve světě, což dokazuje například vznik AGE, největší sítě neziskových organizací pro starší lidi z celé Evropy, která čítá aktuálně sto členských organizací z dvaceti devíti zemí Evropy. "Aging in place neboli dožití doma je pro budoucnost stárnoucí společnosti v Evropě klíčové, protože domov je zásadní pro dlouhodobý zdravotní stav a pohodu seniorů." (AGE, článek "HOMeAGE: a new training & research programme on ageing in place", Julia Wadoux)

Kampaň trvá už jen několik dní: https://donio.cz/uz-neni-toho-dechu

Mohlo by vás také zajímat...

PLZEŇ: Soubor muzikálu Divadla J. K. Tyla pokračuje v úspěšném soutěžním projektu INTRO určeném pro autory nových, původních muzikálů a vyhlašuje 4. ročník INTRO ’24 MINI, který je zaměřen na komorní muzikály pro maximálně pět herců a maximálně pětičlenný orchestr. Přihlášené muzikály posoudí nově sestavená porota z řad renomovaných odborníků a divadelních praktiků z celé republiky. Vítězný titul bude představen divákům i zástupcům odborné veřejnosti v podání členů muzikálového souboru na Malé scéně DJKT 21. a 22. února 2025. Autoři následně dostanou videonahrávku určenou k další propagaci svého díla. Uzávěrka je 31. 8. 2024.

Plzeňský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec, Hudba, Soutěže a festivaly
Nepřehlédněte
04.07.2024

KRAJ VYSOČINA: V letošním roce probíhá již jedenáctý ročník Ceny Národního památkového ústavu Patrimonium pro futuro, jejímž cílem je vyzdvihnout zásluhy o záchranu kulturních památek, významné objevy a nálezy, příklady kvalitních oprav či restaurování a úspěšné prezentace kulturního dědictví. Za Kraj Vysočina soutěží dva nominované počiny, které navrhlo územní odborné pracoviště Národního památkového ústavu v Telči: Restaurování kaple sv. Petra a Pavla v Bílém Kameni (okres Jihlava) a Obnova a zpřístupnění zámku Červená Řečice veřejnosti. Do 30. září bude mít široká veřejnost možnost zvolit si svého favorita v online hlasování Památky děkují.

Celá ČR, Kraj Vysočina
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
04.07.2024

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ: Ochotnické divadlo je nově zapsané v Seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury Královéhradeckého kraje. Tento zápis je podmínkou pro případnou nominaci na zařazení do seznamu celostátního.

Celá ČR, Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Památky
Co se děje
03.07.2024

CHLUM: Královéhradecký kraj vybral zhotovitele stavby nové stálé expozice prusko-rakouské války v roce 1866. Otevření plánuje kraj a Muzeum východních Čech v Hradci Králové na 160. výročí bitvy u Hradce Králové za dva roky.

Královéhradecký kraj
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní, Památky, Vzdělávání
Co se děje
03.07.2024