úterý
23. července 2024
svátek slaví Libor
Třeboňská nocturna
© Foto: Ivan Malý



21. ročník Třeboňských nocturen uvítá Jiřího Bártu, Janoska Ensemble i Komorní filharmonii Pardubice

TŘEBOŇ: Mezinárodní hudební festival Třeboňská nocturna vstupuje do svého 21. ročníku. Ve dnech 9.-13. července bude festival hostit špičkové umělce klasické hudby. Vystoupí violoncellista Jiří Bárta, Janoska Ensemble, operní pěvci Jana Sibera a Aleš Briscein v doprovodu Komorní filharmonie Pardubice, Barocco sempre giovane a mnozí další. Pětice večerů zavede návštěvníky do Státního zámku Třeboň i barokních kasáren, kostela sv. Jiljí či empírového Divadla J. K. Tyla.

od 09.07.2024 do 13.07.2024
Autor článku: 
Anna Mašátová

„Věřím, že nadcházející ročník festivalu bude pro stávající i nové posluchače velmi zajímavý. Nový dramaturg festivalu, přední český violoncellista Petr Nouzovský, dbal při výběru umělců na vysokou úroveň. Jsem ráda, že se festival po sedmi letech vrací do nově opraveného kostela sv. Jiljí a Panny Marie Královny. Moc mě těší, že naše pozvání přijal soubor, který u nás koncertuje jen velmi výjimečně - Janoska Ensemble. Uskupení čtyř bratrů a jejich švagra podává klasickou hudbu osobitým způsobem, navíc každý z hráčů má nemalé osobní úspěchy -  první houslista Vídeňských filharmoniků či 1. cena z Mezinárodní soutěže Franze Liszta.” říká ředitelka festivalu Irma Mrázková.

Festival zahájí 9. července v zámecké konírně komorní soubor Barocco sempre giovane s hostujícím korejským violistou Kyungsik Shinem, oceněného 2. místem na Mezinárodní hudební soutěži Pražské jaro 2023. Zazní dílo Antonia Vivaldiho, Maxe Brucha, Antonína Dvořáka či F. A. Hoffmeistera.

Po roce se vrací do Třeboně houslista Daniel Matejča spolu s klavíristou Janem Schulmeisterem, vítězové mnoha národních i mezinárodních soutěží. Loňský koncert vzbudil nadšené ohlasy publika a mnoho žádostí o znovuuvedení dvojice. Program 10. července v Divadle J. K. Tyla uvede Sergeje Rachmaninova, Arvo Pärta i Bélu Bartóka.

Violoncellista Jiří Bárta, houslista Milan Paľa a violista Jiří Kabát vystoupí 11. července v nově zrekonstruovaném kostele sv. Jiljí s Goldbergovskými variacemi Johanna Sebastiana Bacha.

Již potřetí v řadě se uskuteční noční jazzové odbočení, a to v Tunel music baru. Po vyprodaných koncertech Chantal Poullain a Jiřího Stivína se představí kytarista Libor Šmoldas se zpěvačkou Zeurítií.

Janoska Ensemble si nepochybně podmaní návštěvníky 12. července. Bratři Janoskovi pocházejí z Bratislavy, dnes působí ve Vídni. Všichni ovládají několik nástrojů, z nichž si každý posléze vyvolil svůj hlavní. Členy souboru spojují nejen rodinné vazby, ale také společná hudební vize. Jejich virtuozita a improvizační umění jim dovolují široké repertoárové rozpětí od děl klasického repertoáru po vlastní skladby a aranžmá, překračující žánrové hranice. Soubor vystupuje v renomovaných koncertních sálech včetně newyorské Carnegie Hall, Musikvereinu a Konzerthausu ve Vídni či v Opeře v Sydney.

Tradiční pocty Emě Destinnové se letos zhostí sopranistka Jana Sibera a tenorista Aleš Briscein v doprovodu Komorní filharmonie Pardubice pod vedením Zbyňka Müllera.

Na letní festival naváže série zimních koncertů probíhajících v Divadle J. K . Tyla od října 2024 do března 2025. Vstupenky a kompletní program festivalu naleznete na trebonskanocturna.cz

 

YouTube:

https://www.youtube.com/watch?v=v7Z-Ej6IGdo

https://www.youtube.com/watch?v=YXTHuZ41JOQ

https://www.youtube.com/watch?v=prKIZCDNL4c

https://youtu.be/L3bpulLjykY?si=-FvwEYU_LqcypZ2y

 

trebonskanocturna.cz

facebook.com/trebonskanocturna

instagram.com/trebonskanocturna

 

9. 7. 2024, Konírna, zámek Třeboň

SLAVNOSTNÍ ZAHÁJENÍ FESTIVALU

Barocco sempre giovane

Kyungsik Shin (Jižní Korea) – viola (2. místo MHS Pražské jaro roku 2023)

Program: A. Vivaldi, G. P. Telemann, O. Respighi, M. Bruch, A. Dvořák, F. A. Hoffmeister

 

10. 7. 2024, Divadlo J. K. Tyla

Daniel Matejča – housle

Jan Schulmeister – klavír

Program: Sergej Rachmaninov – Moments musicaux op.16 (výběr), Fritz Kreisler – Recitativo and Scherzo op.6 pro housle sólo, Arvo Pärt – Fratres pro housle a klavír, Josef Suk – Čtyři kusy pro housle a klavír, Béla Bartók – Šest rumunských tanců

 

11. 7. 2024, kostel sv. Jiljí

Jiří Bárta – violoncello

Milan Paľa – housle

Jiří Kabát – viola

Program: J. S. Bach – Goldbergovské variace BWV 988 v úpravě pro smyčcové trio od Dmitrije Sitkovetského

 

11. 7. 2024, Tunel music bar

Libor Šmoldas – kytara

Zeurítia – zpěv

 

12. 7. 2024, nádvoří Městského úřadu Třeboň

Janoska Ensemble

Ondrej Janoska – housle, Roman Janoska – housle, František Janoska – klavír, Julius Darvas – kontrabas

speciální host – Arpád Janoska – zpěv

Program: J. Brahms, B. Bartók, Á. Piazzolla, J. S. Bach, F. Janoska ad.

 

13. 7. 2024, nádvoří Městského úřadu Třeboň

POCTA EMĚ DESTINNOVÉ

Jana Sibera – soprán

Aleš Briscein – tenor

Komorní filharmonie Pardubice

Zbyněk Müller – dirigent

Program: W.A.Mozart – Don Giovanni, Symfonie g-moll K.550, G. Rossini – Italka v Alžíru, předehra, G. Donizetti – Nápoj lásky, G. Puccini – La Bohéme

 

 

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: Galerie kritiků musí po prázdninách skončit v prostorách pražského paláce Adria, kde sídlí přes 20 let. Nynější provozovatel galerie, Sdružení výtvarných kritiků a teoretiků, prohrál soutěž, kterou vypsal správce budovy Trade Centre Praha (TCP) po problémech s placením nájemného. ČTK to sdělil zástupce správce Ondřej Šrámek. Předsedkyně sdružení Vlasta Čiháková Noshiro uvedla, že se obrátila na radu hlavního města a primátora, aby zhodnotili regulérnost soutěže. Soutěž vyhrála s nabídkou společnost Art of All, která provozuje on-line galerii Original Gallery. Jednatel Art of All Marcel Sítník uvedl, že v paláci Adria bude její kamenná pobočka. Budova patří magistrátu, pro který ji spravuje TCP.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Senioři
Co se děje
22.07.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Platforma Terén se vydává na téměř měsíční (22. 7. – 19. 8. 2024) zahraniční touring s loutkovou inscenací Návštěva. Kromě hlavního města Soulu ji uvede i v dalších menších městech jako Gwangju nebo Jeonju. Autoři Návštěvy, Robert Smolík a Veronika Vlková, představí tamějšímu publiku a odborné veřejnosti české loutkové divadlo i výtvarné umění. Hostování bude doplněno o doprovodné programy v podobě workshopů, přednášek a diskusí. Program probíhá v rámci projektu PerformCzech, který s podporou Národního plánu obnovy organizuje Institut umění – Divadelní ústav.

zahraničí
Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Soutěže a festivaly
Co se děje
19.07.2024

ČR: Nové Mexiko, podivný zapadákov plných prazvláštních individuí, kde vládnou drogy, zločin, ale i vypracované svaly. Režisérka Rose Glass si pro svůj druhý snímek, adrenalinem napumpovaný thriller Zatracená krvavá láska, vybrala téma ženské síly, pomsty a žhnoucí vášně. Britská autorka do své pocty retro žánrovým snímkům obsadila hvězdná jména jako Kristen Stewart, Ed Harris nebo Dave Franco. Snímek měl svou slavnostní premiéru na filmovém festivalu Sundance, kde se setkal s nadšenými ohlasy kritiků i diváků. Magazín Harper’s Bazaar o filmu tvrdí, že „jeho nespoutaná energie vás definitivně rozpálí,“ server Screen Rant říká, že se jedná o „vzrušující podívanou od první vteřiny až do úplného konce“. Očekávanou novinku z produkce A24 uvedl do kin distribuční společnost Aerofilms 18. července.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
19.07.2024

PRAHA: S velkým zármutkem jsme se dozvěděli, že nás 18. července opustila Marcela Martiníková, vynikající tanečnice, múza Pavla Šmoka a nejvýraznější tvář souboru Balet Praha.

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec
Co se děje
19.07.2024