středa
3. července 2024
svátek slaví Radomír
Vizuál
© Archiv pořadatele



V broumovském klášteře vzniká nová divadelní inscenace DOBRÉ DÍLO o Bouškovi, Opaskovi, Krylovi a dalších osobnostech spjatých s Broumovskem

BROUMOV: V těchto dnech byl zahájen předprodej vstupenek na novou autorskou inscenaci Dobré dílo s podtitulem Bouška – Reynek – Opasek – Škvorecký – Stryjová – Kryl, která bude mít 15. srpna premiéru v broumovském klášteře. Komorní divadelní „meditace“ o historii (nejen) Broumovska a osobnostech spjatých s krajem pod Hvězdou vzniká k 20. narozeninám Agentury pro rozvoj Broumovska pod taktovkou dvojice Radovan Lipus (režie) a Renata Putzlacher (scénář).

15.08.2024
Autor článku: 
Kateřina Ostradecká

Představení připomene životy a dílo Sigismunda Ludvíka Boušky, Jana Anastáze Opaska, Josefa Škvoreckého, Karla Kryla, Marie Stryjové a dalších osobností spojených s krajem pod Hvězdou. Na inscenaci z autorské dílny režiséra Radovana Lipuse a básnířky, překladatelky a dramatičky Renaty Putzlacher se budou podílet hostující profesionální i místní amatérští herci.

„Když jsem byla před deseti lety přizvána nadšenci ze Vzdělávacího a kulturního centra Broumov k napsání divadelní hry mapující (nejenom) tisíciletou historii Broumovska, dostaly se mi do ruky materiály, týkající se tohoto regionu a revitalizace kláštera. Po prvních inspiracích nastala doba intenzivních studií, strávila jsem spoustu hodin v knihovnách, protože jsem chtěla vědět víc o prvních osadnících, benediktínech, architektech i obyčejných lidech. Text hry jsme začali během zkoušek měnit a jelikož materiálu bylo mnoho, museli jsme příběhy některých postav zkrátit. V srpnu 2015 roku se konala premiéra HRA-NIC-e v novém multifunkční sále Dřevník v zahradě broumovského kláštera. Hra se setkala s přízní diváků i kritiků, a tak jsme si slíbili, že se k některým postavám a událostem vrátíme v komornější verzi, věnované 20. století. Dobrým dílem splácím tento dluh,” uvedla autorka scénáře Renata Putzlacher.

Premiéra nové inscenace se uskuteční ve čtvrtek 15. srpna od 19 hodin v Opatských sálech broumovského kláštera. V pátek 16. 8. od 19 hodin a v sobotu 17. 8. od 14 hodin pak na premiéru naváží dvě reprízy. Vstupenky za 330 a 150 Kč lze už nyní zakoupit v předprodeji na smsticket.cz nebo na pokladně prohlídkového okruhu broumovského kláštera. Na místě pak bude vstupné za 390 a 190 Kč. Inscenaci připravuje Agentura pro rozvoj Broumovska ve spolupráci se Vzdělávacím a kulturním centrem Broumov. K inscenaci vznikly také originální autorské tisky od Jakuba Horského z grafického studia Upupæpop, které je možné zakoupit v kanceláři Agentury pro rozvoj Broumovska.

Partnerem inscenace je Benediktinské opatství sv. Václava v Broumově, partnery jsou Hobra-Školník a Podnikatelský klub Broumovska. Inscenaci podpořili: Státní fond kultury ČR, Královéhradecký kraj a Město Broumov. Mediálními partnery jsou Český rozhlas Hradec Králové a Naše Broumovsko.

Mohlo by vás také zajímat...

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ: Ochotnické divadlo je nově zapsané v Seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury Královéhradeckého kraje. Tento zápis je podmínkou pro případnou nominaci na zařazení do seznamu celostátního.

Celá ČR, Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Památky
Co se děje
03.07.2024

CHLUM: Královéhradecký kraj vybral zhotovitele stavby nové stálé expozice prusko-rakouské války v roce 1866. Otevření plánuje kraj a Muzeum východních Čech v Hradci Králové na 160. výročí bitvy u Hradce Králové za dva roky.

Královéhradecký kraj
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní, Památky, Vzdělávání
Co se děje
03.07.2024

ČR: Ve třetím čtení poslanecká sněmovna před prázdninami vyslovila souhlas s návrhem zákona o veřejné kulturní instituci. Koncem července by měl být projednán horní komorou parlamentu.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní
Co se děje
02.07.2024

STŘEDOČESKÝ KRAJ: Zaujmout malé děti není vůbec hračka. A vymyslet, kam s nimi zajet na výlet, to už se blíží téměř nevyřešitelnému hlavolamu. Středočeská centrála cestovního ruchu představuje tipy z regionu, které nadchnou celou rodinu.

Středočeský kraj
Cestovní ruch, Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Památky
Co se děje
03.07.2024