čtvrtek
11. července 2024
svátek slaví Olga
Plakát k výstavě
© Zdroj: https://www.matejovec38.cz/



Václav Šilha vystavuje v galerii Matějovec38 u Slavonic

ČESKÝ RUDOLEC: Nová galerie, věnovaná výhradně fotografii, otevírá v Matějovci u Slavonic výstavou Václava Šilhy Antarktida. Výstavu zahájí autor 22. června v 19.00 hod. vyprávěním o svých cestách do jižních moří.

22.06.2024
19:00
Autor článku: 
Dalibor Lamka

„Představte si činné sopky vyčnívající z ledových vod poblíž Antarktidy. Skály, dým, led, miliony tučňáků, kosatky, velryby, nekonečný oceán a naprosto nepředvídatelné počasí. Není tu letiště, přístav, nežijí zde téměř žádní lidé. Dostat se sem znamená mnohadenní plavbu na malé jachtě. Vylodit se dá jen občas, a to pouze za pomoci nafukovacího člunu,“ říká fotograf a cestovatel Václav Šilha.

Václav Šilha tuto cestu podstoupil, dobrovolně a několikrát, s cílem zdokumentovat a zažít na vlastní kůži panenskou krásu přírody Antarktidy, Jižní Georgie a Sandwichových ostrovů. Na jachtě Golden Fleece spolu s legendárním kapitánem jižních moří Jérômem Poncetem strávil šest měsíců.

Přednáška Antarktida – k branám ráje zahájí výstavu 22. června 2024 v 19.00 hodin. Výstavu svých fotografií odstartuje Václav Šilha devadesátiminutovou show plnou fotografií, videí a reálných příběhů, a umožní tak účastníkům objevit jeden z posledních nedotčených koutů naší planety.

Václav Šilha (*1963) je renomovaný fotograf přírody a zvířat, pravidelně publikuje v řadě světových prestižních medií. S fotoaparátem v ruce procestoval všech šest kontinentů včetně Antarktidy. V roce 2012 získal v prestižní soutěži Czech Press Photo první cenu v kategorii Příroda a zlatou medaili v kategorii Savci v rámci 16. mezinárodního bienále FIAP (Mez. fotografická federace umění) v Norsku. Je také držitelem druhé ceny Czech Press Photo 2010 a ceny Trigema Czech Press Photo 2014. Je spoluautorem knih „Divoká planeta“, „Afrika v nás“ a „Afrika v nás II“.

Matějovec38 je nový galerijní prostor věnovaný výhradně fotografii v prostorách hotelu a restaurace stejného jména. Nachází se u Slavonic v Jihočeském kraji.  
www.matejovec38.cz

Mohlo by vás také zajímat...

ČR-ZAHRANIČÍ: Česká centra a Kancelář generálního komisaře vyhlašují otevřenou výzvu pro umělce a projekty s cílem podílet se na kulturním programu českého národního pavilonu na světové výstavě EXPO 2025.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Soutěže a festivaly
Co se děje
11.07.2024

PRAHA: Nová interaktivní výstava Praga Magica zprostředkovává svým návštěvníkům jedinečnou procházku Prahou, a to v prostorách nově zrekonstruovaného domu U Červené lišky na Staroměstském náměstí. Dominanty Prahy i známá pražská místa spatří z naprosto nevšedních perspektiv a navštíví magická zákoutí, ve kterých mohou hrát i svůj interaktivní příběh. Poznejte Prahu, jak jste ji nikdy neviděli!

Hl. m. Praha
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Památky, Vzdělávání
Co se děje
11.07.2024

PRAHA: Dne 22. června 2024 se ve Vnitroblocku na Praze 7 uskutečnila slavnostní ceremonie předávání cen a certifikátů národního kola Mezinárodní výtvarné mírové soutěže, kterou pořádá Mezinárodní mírová skupina žen (IWPG). Tato událost přilákala přes 60 hostů z celé České republiky, včetně účastníků české i ukrajinské národnosti. Samotné soutěže se účastnilo 179 dětí ve věku od 7 do 18 let, které byly rozděleny do čtyř věkových kategorií, přičemž vítězové z každé kategorie postupují do Mezinárodního kola v Soulu.

Celá ČR, Hl. m. Praha, zahraničí
Děti a mládež, Výtvarné umění, Soutěže a festivaly
Co se děje
09.07.2024

ČR: 14 finalistů postoupilo do druhého kola soutěže MÁME VYBRÁNO. Přesně 14 veřejných sbírek na památky teď potřebuje právě váš hlas. Do konce srpna můžete rozhodnout, mezi které projekty rozdělí Institut pro památky a kulturu částku minimálně 150 tisíc korun.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
10.07.2024