čtvrtek
27. června 2024
svátek slaví Ladislav



Výroční ceny OSA za rok 2023: Vítězství ve třech kategoriích si odnesl Calin. Ocenění získali i Theodor Vachler, Darja Kukal Moiseeva, ÜBeatz, Jan Slabák či Karel Vacek

ČR: Již po devatenácté se 10. června uskutečnilo předávání Výročních cen OSA, které oceňují přední domácí hudební skladatele a textaře v rámci populární a klasické hudby, a to celkem ve 14 kategoriích. 

Autor článku: 
Šárka Chomoutová

Sošku pro nejúspěšnějšího skladatele a textaře populární hudby a současně pro nejúspěšnějšího streamovaného autora si odnesl Calin. Společně s Davidem Kopeckým stojí autorsky také za vítěznou populární skladbou roku, kterou se stala Hannah Montana.

Zlatou cenu OSA za celoživotní přínos obdržel hudební skladatel a zakladatel Moravanky Jan Slabák. Do Zlatého fondu OSA byl zapsán hudební skladatel a textař známý zejména v oblasti dechové hudby Karel Vacek (in memoriam) a skladba Stín katedrál, jejímiž autory jsou Karel Svoboda a Ivo Fischer.

Slavnostním večerem, který se konal na scéně Archy+, provedla po dvouleté pauze opět moderátorská dvojice Petr Prokop a Ondřej Cihlář. Hlavním mediálním partnerem Výročních cen OSA se stala ČT, a tak bylo poprvé v jejich historii možné sledovat jejich udílení v přímém přenosu na ČT art.

V oblasti vážné hudby se dařilo hudebnímu skladateli Janu Valtovi, který se stal nejúspěšnějším skladatelem roku, a současně jeho skladba Kingdom Come: Deliverance – suite for choir and orchestra zvítězila v kategorii Vážná skladba roku. Nejúspěšnějším autorem v zahraničí se stal Theodor Vachler. Ocenění pro nejúspěšnějšího nakladatele získala společnost A-Tempo Verlag spol. s r. o.

OSA nezapomíná ani na mladé autory do 35 let – nejúspěšnější autorkou vážné hudby byla vyhlášena Darja Kukal Moiseeva a v populární hudbě uspěl producent Daniel Suchánek známý jako ÜBeatz. Vítězové obou kategorií obdrželi kromě skleněné sošky, za jejímž designem stojí uznávaný hudebník a výtvarník Milan Cais, navíc šek v hodnotě 50 000 Kč, který OSA každoročně věnuje úspěšným mladým autorům.

Ocenění vychází přímo ze statistik OSA. Dle pravidel zahrnují skladby a autory, kteří poprvé v posledních dvou letech zaznamenali mimořádný úspěch ve vysílání rozhlasu a televize, v koncertním provedení, v prodejnosti nosičů, na internetu a při dalších užitích hudby, a to bez ohledu na datum jejich registrace u OSA. 

Kategorie, které se neudělují na základě dat, ale na základě rozhodnutí dozorčí rady OSA, jsou Zlatá cena OSA za přínos české hudbě, Zlatý fond OSA za dlouhodobě nejhranější skladby nebo autory a Cena za propagaci a šíření české hudby.

Tématem slavnostního večera byl národní folklor jako zdroj inspirace pro hudební tvorbu. O hudební doprovod se postarala Hrubá Hudba ve složení: Petr Mička – primáš, housle, zpěv; Aleš Mička – housle, zpěv; Marek Smaženka – viola (kontry), zpěv; David Řičica – basa, zpěv; Martin Drlík – klarinet, tenorsax, zpěv; Marek Steyer – trubka, zpěv; Martin Čech – bicí; Jiří Hradil – klávesy, buben, zpěv.  S nimi vystoupili Dan Bárta a Václav Dufek, Gabriela Eibenová a Adam Viktora, Ondřej Havelka, Katarzia, Kato a Kamila Tomšejová.

Hlavním mediálním partnerem akce se stala Česká televize, která odvysílala Výroční ceny OSA v přímém přenosu na stanici ČT art 10. června od 20.15 hod. a iVysílání. „Jsem velmi potěšen nově navázanou spoluprací s Českou televizí a jejím generálním ředitelem Janem Součkem. Uvedení udílení Výročních cen OSA v přímém přenosu na ČT art vnímám jako významný signál směrem k autorské obci, ocenění jejich práce a významu pro českou hudbu i kulturu obecně. Tato spolupráce nám umožňuje přiblížit široké veřejnosti úspěchy a přínosy našich autorů, a tím posilovat povědomí o významu autorské tvorby v naší společnosti,“ doplňuje Roman Strejček, předseda představenstva OSA.

Od 10. 6. 2024 budou k dispozici také v archivu ČT na iVysílání. Dalším mediálním partnerem je magazín Autor in.

Letošní 19. ročník udílení Výročních cen OSA se konal pod záštitou Ministerstva kultury.   

Více informací naleznete na www.cenyosa.cz.

 

Ocenění 19. ročníku Výročních cen OSA:

Zlatá cena OSA: Jan Slabák
Zlatý fond OSA – autor: Karel Vacek
Zlatý fond OSA – skladba: Stín katedrál – Karel Svoboda, Ivo Fischer
Cena za propagaci a šíření české hudby: Jiří Chvála
Populární skladba roku: Hannah Montana (David Kopecký, Călin Panfili)
Vážná skladba roku: Kingdom Come: Deliverance – suite for choir and orchestra (Jan Valta)
Nejúspěšnější skladatel a textař populární hudby: Calin
Nejúspěšnější streamovaný autor: Calin
Nejúspěšnější skladatel vážné hudby: Jan Valta
Nejúspěšnější nakladatel: A-Tempo Verlag spol. s r. o.
Nejúspěšnější mladý autor populární hudby: Daniel Suchánek (ÜBeatz)
Nejúspěšnější mladá autorka vážné hudby: Darja Kukal Moiseeva
Nejúspěšnější autor v zahraničí: Theodor Vachler

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: Vláda včera schválila novelu zákona o audiovizi. Jejím cílem je vytvořit moderní systém, který bude reagovat na dynamické změny v audiovizuálním průmyslu. Hlavními změnami jsou rozšíření selektivní podpory o televizní a VOD tvorbu, podpora herního průmyslu a vylepšení mechanismu filmových pobídek. Novela zákona č. 496/2012 Sb. o audiovizuálních dílech a podpoře kinematografie tak právě zahájila cestu legislativním procesem. S její účinností se počítá k 1. lednu 2025.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
27.06.2024

ČR: Všechny v kulturním sektoru zajímá, jak se účinněji propagovat, ale někde to umějí lépe… Koncem loňského roku se na Ministerstvu kultury konal seminář věnovaný novým trendům v marketingu a propagaci kulturních zařízení a paměťových institucí. Ukázalo se, že sdílení zkušeností a úspěšných praxí je pro všechny, kteří mají oblast marketingu a propagace na starosti, velmi cenné. Proto jsme v Místní kultuře připravili anketu, která nabízí možnost „podívat se“, jak to dělají jinde. Chceme přinést konkrétní příklady vynalézavé, nápadité, ale hlavně fungující sebepropagace a dobře zvolené komunikační strategie vybraných projektů z oblasti kultury. Jaký je váš příběh? Co pomohlo ke zvýšení návštěvnosti, prodejnosti, sledovanosti? Čím můžete inspirovat ostatní? Zeptali jsme se Pavly Evjákové za Městské divadlo Zlín.

Celá ČR, Zlínský kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Hudba, Soutěže a festivaly
Články a komentáře
26.06.2024

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ: Královéhradecký kraj zahájil největší investici do kultury, a to dlouho očekávanou revitalizaci objektu bývalých Vrbenského kasáren, která se promění na novou muzejní budovu sloužící pro vědecké i kulturní účely. Stavební práce budou stát 341 milionů korun.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní, Památky, Vzdělávání
Co se děje
25.06.2024

ČR: V nejnovějším průzkumu Vnímání veřejné služby hodnotí diváci Českou televizi jako důvěryhodnou, objektivní a vyváženou. Ve všech sledovaných bodech navíc došlo k nárůstu hodnocení. Největší pozitivní změnu, o pět procentních bodů, zaznamenala ČT u dotazu, zda předkládá divákům pravdivý a nezkreslený obraz skutečnosti kolem nás. Úspěch zaznamenala veřejnoprávní televize i na mezinárodním poli, podle výzkumu Digital News Report patří Česká televize společně s Českým rozhlasem mezi nejdůvěryhodnější tuzemská média.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
26.06.2024