čtvrtek
11. července 2024
svátek slaví Olga
Plakát
© Archiv pořadatele



Týden čtení dětem pozve děti i dospělé po celé republice ke společnému čtení. Slavnostní zahájení propukne v Divadle Bolka Polívky v Brně už 31. května!

ČR-BRNO: Slavnostní zahájení čtrnáctého ročníku Týdne čtení dětem v ČR, který pořádá Celé Česko čte dětem, se letos odehraje v Brně, v Divadle Bolka Polívky, a to již 31. května. Následně se díky zapojeným institucím uskuteční v městech a obcích po celé zemi. Bude se číst, vyprávět, tvořit, zpívat, hrát a sdílet radost ze společného čtení. Pozvání na slavnostní inauguraci přijali herec Bolek Polívka a spisovatel Michal Viewegh. O hudební vystoupení se postará známý zpěvák Xindl X. Součástí programu bude také oblíbené scénické čtení LiStOVáNí. Programem provede diváky moderátor Honza Adámek.

Autor článku: 
Celé Česko čte dětem

Čtení knih je možností, jak prožívat spoustu dalších životů. Když vstoupím do příběhu, rázem se stávám někým jiným. Můžu být klukem, který chodí do první třídy, nebo třeba psem či kočkou. Dostanu se do pouště mezi surikaty, do vesmíru, a klidně i do jiného století. Proto tak ráda píšu knihy a proto tak ráda čtu dětem na besedách,” říká jedna z nejčtenějších českých spisovatelek pro děti a mládež Ivona Březinová.

Týden čtení dětem je každoročním vrcholem celonárodní osvětové kampaně Celé Česko čte dětem​, která byla založena před 18 lety. Do Týdne čtení dětem se mohou od května registrovat školy, školky, knihovny a další organizace.

Světoznámý český neurolog a vysokoškolský pedagog Martin Jan Stránský ve svém Otevřeném dopise vládě, Ministerstvu školství a České pediatrické společnosti s názvem: Jak nástup digitální technologie negativně ovlivňuje mysl a budoucnost našich dětí uvádí: „Hlavním viníkem současného stavu není technologie nebo uživatel, ale ten, kdo ji umožňuje. Je čas klást otázku: Kde jsou v tom všem rodiče? Dnešní rodiče zcela rezignovali na svůj hlavní životní úkol vychovávat a věnovat se svým dětem.” V jednom ze svých rozhlasových rozhovorů dodává: „Když děti narazí na jakýkoliv problém, jsou zvyklé zmáčknout knoflíček, který se jmenuje DELETE, a problém vymažou. A pak jdou do světa a narazí na tvrdou realitu, a realita nemá knoflíček DELETE.

 

Celé Česko čte dětem

Celé Česko čte dětem je nezisková organizace a celostátní osvětová kampaň, jejímž hlavním posláním je šířit myšlenku o zásadním vlivu předčítání dětem na jejich emoční vývoj. Mezi jejich nejznámější projekty patří kromě Týdnů čtení dětem také Babička a dědeček do školky, Čtení dětem v nemocnicích, Moje první kniha a další. Celé Česko čte dětem se na konci roku 2017 stalo Neziskovkou roku 2017 ve své kategorii. V roce 2020 spatřila světlo světa dnes veleúspěšná písnička s názvem Budu jejich ochráncem, kterou nazpívali nejznámější čeští interpreti, Richard Krajčo, Mirai Navrátil, David Stypka, Štěpán Kozub a další. Dle nejnovějších průzkumů Národní knihovny ČR, publikovaných na začátku roku 2024, je Celé Česko čte dětem nejznámější čtenářskou kampaní v ČR.

 

http://celeceskoctedetem.cz/

 

Mohlo by vás také zajímat...

ČR-ZAHRANIČÍ: Česká centra a Kancelář generálního komisaře vyhlašují otevřenou výzvu pro umělce a projekty s cílem podílet se na kulturním programu českého národního pavilonu na světové výstavě EXPO 2025.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Soutěže a festivaly
Co se děje
11.07.2024

PRAHA: Nová interaktivní výstava Praga Magica zprostředkovává svým návštěvníkům jedinečnou procházku Prahou, a to v prostorách nově zrekonstruovaného domu U Červené lišky na Staroměstském náměstí. Dominanty Prahy i známá pražská místa spatří z naprosto nevšedních perspektiv a navštíví magická zákoutí, ve kterých mohou hrát i svůj interaktivní příběh. Poznejte Prahu, jak jste ji nikdy neviděli!

Hl. m. Praha
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Památky, Vzdělávání
Co se děje
11.07.2024

PRAHA: Dne 22. června 2024 se ve Vnitroblocku na Praze 7 uskutečnila slavnostní ceremonie předávání cen a certifikátů národního kola Mezinárodní výtvarné mírové soutěže, kterou pořádá Mezinárodní mírová skupina žen (IWPG). Tato událost přilákala přes 60 hostů z celé České republiky, včetně účastníků české i ukrajinské národnosti. Samotné soutěže se účastnilo 179 dětí ve věku od 7 do 18 let, které byly rozděleny do čtyř věkových kategorií, přičemž vítězové z každé kategorie postupují do Mezinárodního kola v Soulu.

Celá ČR, Hl. m. Praha, zahraničí
Děti a mládež, Výtvarné umění, Soutěže a festivaly
Co se děje
09.07.2024

ČR: 14 finalistů postoupilo do druhého kola soutěže MÁME VYBRÁNO. Přesně 14 veřejných sbírek na památky teď potřebuje právě váš hlas. Do konce srpna můžete rozhodnout, mezi které projekty rozdělí Institut pro památky a kulturu částku minimálně 150 tisíc korun.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
10.07.2024