sobota
17. srpna 2024
svátek slaví Petra
Logo projektu
© Zdroj: www.afilmteensfest.com



Filmová tvorba dětí z českých dětských domovů s názvem Okna do světa se představí veřejnosti

PRAHA: Přehlídka filmů z českých dětských domovů se uskuteční 8. června ve 14 hod v Městské knihovně v Praze za účasti asi sedmdesáti dětí z dětských domovů, přátel, pedagogů a filmových lektorů. Diváky čeká pásmo krátkých filmů, které vzniklo za poslední školní rok ve volném čase dětí.

08.06.2024
14:00
Autor článku: 
Gabriela Zajícová

Projekt Okna do světa aneb filmové a mediální dílny pro děti z českých dětských domovů se zrodil v roce 2019. Na počátky vzniku projektu vzpomíná jeho zakladatelka a producentka Zuzana Dražilová: V současné době existuje na území České republiky již mnoho filmových a animačních workshopů a dalších aktivit v oblasti tzv. audiovizuální výchovy, ale dětské domovy většinou nemají možnost svým chovancům takové aktivity umožnit. Proto jsem zažádala Ministerstvo kultury o první grant a zrealizovala sérii prvních celovíkendových dílen se dvěma skvělými a lektorsky zkušenými profesionály Terezou Reichovou a Vláďou Turnerem v Dětském domově Dlažkovice. Měli jsme štěstí, že skupina dětí byla moc fajn a vznikl zde i hudební klip, protože jeden z chlapců rapoval, a zajímavý krátký experimentální film, který jsme následně promítali na prvním ročníku A-TEENS, našeho mezinárodního filmového festivalu nejmladších v pražském kině Světozor. Získal zde Cenu diváků.

V současné době se do projektu Okna do světa zapojilo celkem deset dětských domovů. V rámci workshopů se děti učí zacházet s profesionální technikou, naučí se zacházet s kamerami, foťákem na natáčení, nahrávat zvuk, stříhat a děti se rovněž seznamují s filmy, které je mohou při tvorbě inspirovat. To vše dle hesla: minimální teorie a maximální praxe. Filmové workshopy jsou určeny dětem ve věku 12-18 let. V každé skupině bývá v průměru kolem dvanácti dětí. Od roku 2023 organizátoři akce nově realizují také animační dílny, kterých se účastní naopak mladší děti ve věku 7-11 let. Ty ještě nejsou tolik schopny samy obsluhovat techniku. Od roku 2022 také s úspěchem fungují mediální dílny (v délce dvou hodin) na aktuální témata, např.: boj s předsudky, fake news, kyberšikana a bezpečnost na sociálních sítích či kritické myšlení. Lektory dílen jsou převážně mladí talentovaní absolventi z pražské FAMU (např. výběr z letošních lektorů: dokumentaristé Hana Muchová, Tomáš Hlaváček, Jan Šípek či animátoři Michaela Tyllerová a Václav Krejčí). Kolekci lektorů doplňují absolventi žurnalistiky Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze, kteří se starají o podobu mediálních dílen. 

Filmy z dětských domovů se pravidelně účastní mezinárodních festivalů, jak doplňuje producentka Zuzana Dražilová: „V loňském roce jsme se dočkali dokonce i mezinárodního úspěchu. Šlo o dokument s názvem „Naše sny, který vznikl v Dětském domově Duchcov. Získal Cenu v kategorii „Workshop Filmsmezinárodní organizace YCN – Youth Cinema Network (Síť mládežnického kina), která existuje dvanáct let a jsou v ní sdruženy mezinárodní festivaly filmové tvorby dětí a mládeže z celého světa. YCN uděluje každým rokem filmům z celého světa pouze čtyři ceny v různých kategoriích. Nejprve se film dostal do užších nominací tří filmů a následně mu porotci ze všech mezinárodních mládežnických festivalů dali svůj hlas. Všichni jsme to považovali za obrovský úspěch.

Ambasadory letošního ročníku Okna do světa jsou výrazné osobnosti současné mladé generace - herci Antonie Formanová a Oskar Hes, kteří jsou věkově dětem z dětských domovů velmi blízcí. O smysluplnosti a významu tvorby z dětských domovů, která pro děti může být i jistou formou terapie, Oskar Hes prohlásil:

„Děti vidí svět jinak, svýma vlastníma očima. Nemají ještě zkostnatělou představu o tom, jak svět má a nemá fungovat a hlavně VYPADAT. Nejen to nabízí velmi zajímavý pohled na věc a film obecně. Pro dospělé je to dobrá připomínka jakési čistoty a svobody v práci, můžou se dětmi inspirovat a uvolnit se ve své vlastní tvorbě.
Děti skrze filmovou tvorbu můžou objevit novou vášeň a někdy i (možná) dokonce smysl nově „nalezeného“ života.

Antonie Formanová, která pochází ze slavné umělecké rodiny a má sama pozitivní zkušenosti s filmovou výchovou a rovněž dobře zná i tvorbu dětí z dětských domovů, o jejich filmech řekla:

„Film je pro mě nesmírně důležitou kulturní složkou. Otevírá nám nové světy a pohledy na ten náš. Vypráví a vtahuje nás do cizích i našich vlastních příběhů. Je to pro mě skvělá forma sebevyjádření se a sdílení. Je takovým „Oknem do světa, a přijde mi skvělé, že se otevírá i v dětských domovech.

Myslím, že děti z tohoto prostředí toho mají hodně co říct. A zároveň jim to dává možnost společně se na něčem podílet a kooperovat. Cítila jsem z jejich tvorby semknutost skupiny, zábavu jakou si u toho užili a především upřímnost. Možná by nám to mohlo více otevřít okno právě do toho jejich světa. A může se i stát, že někdo z nich skutečně najde zálibu se filmu věnovat, což by třeba za jiných okolností ani neměl možnost zjistit.

A na co se diváci mohou těšit v červnu v Městské knihovně? Na projekci zve producentka Zuzana Dražilová: "Osmého června se zde budou prezentovat hrané filmy „Atletkaa „Prozkoumávačka, které vznikly v Lipové u Šluknova pod vedením Karolíny Peroutkové a Honzy Šolce. Dále výborný animovaný ekothriller „Ronaldova pouť do středu země“, o jehož excelentní kvalitu se postaraly lektorky Kateřina Knappová a Martina Turková, a delší hraný film na téma šikany, oba z Nové Vsi u Chotěboře. Také promítneme filmy, které se v současné době finalizují – v Potštejně se dokončuje hraný film „Neznámona téma přátelství, v Duchcově zajímavá animovaná koláž, v Nové Vsi film o filmu a v Lipové kratinký ekofilm o vlkovi z místních lesů. Divákům chceme představit mezinárodně oceněný dokument „Naše sny. Na akci se sjedou děti ze všech domovů, které se projektu v posledním období účastnily. Tato akce bude zajímavou přehlídkou a vyvrcholením práce za poslední období. V předsálí se navíc budou konat od 10 hod dopoledne různé animační workshopy pořádané skupinou Aniděti, kterých se budou moci zúčastnit všechny děti, které akci navštíví.“  

Filmovou producentku těší zájem dětí o filmovou tvorbu. „Baví mě přinést dětem z dětských domovů do jejich životů zcela jinou dimenzi. „Otevřít jim okna- filmová a ostatní, kterými mohou nahlédnout do jiného světa… V projektu vidím velký smysl, dává mi chuť do života. Zprostředkovávám dětem s minimem příležitostí něco, co by si asi nikdy ani nezkusily,vysvětluje Zuzana Dražilová.

Projekt významně podpořilo Ministerstvo kultury z Fondu národní obnovy v rámci výzvy Kreativní učení a také Ministerstvo školství.

V příštím roce v zimě proběhnou ozvěny letošních Oken do světa v rámci A-TEENS, mezinárodního filmového festivalu nejmladších, kde se promítají poutavé filmy vytvořené dětmi a teenagery z celého světa (ve věkové skupině od 6 do 20 let). Tento festival, který funguje již od roku 2019, je členem YCN (Youth Cinema Network), organizace sdružující různé subjekty zabývající se audiovizuální výchovou na mezinárodní úrovni. A nejbližší ročník je naplánován na 12. - 23. února 2025 online a v kinech v kinech Vrchlabska, Mladoboleslavska a Rychnovska. Na programu budou už i nové filmy z dětských domovů vzniklé v rámci Oken do světa. Následné ozvěny A-TEENS budou rovněž online a v kinech především Středočeského a Královéhradeckého kraje k vidění do konce března 2025.

 

Více info o projetku Okna do světa a o A-TEENS zde:

https://www.afilmteensfest.com/cz/further-program-okna-do-sveta/

https://www.oknadosveta.eu

 

Životopis zakladatelky projektu Okna do světa producentky Zuzany Dražilové zde:

 

Filmová producentka, pedagožka, zakladatelka neziskových organizací Adonai for People a Dokumenty, mládež & společnost a také Sunfilms s.r.o., vystudovala katedru produkce na pražské FAMU a obor herectví na Konzervatoři Jaroslava Ježka. Po absolvování FAMU založila distribuční společnost Sunfilm s.r.o., která distribuovala na území ČR a SR artové filmy z celého světa (Lola běží o život, Pravidla moštárny, Charakter, Antonia, Hlavní nádraží, Marná lásky snaha, Příběh Alvina Straighta a další). V současné době se zaměřuje především na filmovou, audiovizuální a mediální výchovu pro děti a mládež a přes dvacet let realizuje různé projekty, kulturní a vzdělávací akce. Jako producentka je podepsána pod několika oceňovanými dokumentárními projekty a cykly, např. Zmizelí sousedé aneb Pátrání kamerou teenagerů po stopách Židů, Dcery 50. let (svědectví pětatřiceti dcer politických vězňů z 50. let natočené studenty FAMU), tento projekt vznikal pod záštitou Prezidenta Václava Havla a supervizí režisérky Heleny Třeštíkové. Projekt získal cenu Zlatá hvězda Evropské komise a byl distribuován do více než 2 800 škol a 100 různých institucí v zemích EU. Zuzana Dražilová byla také producentkou cyklu Děti 50. let o osudech dětí politických vězňů (koprodukce s ČT a FAMU; čtyři z 12 dokumentů byly oceněny v USA na Worldfestu v Houstonu a na New York IIFVF). 

 

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: V polovině léta Vás zdravíme ze Zlatého oříšku a chceme se s Vámi podělit o úspěchy a zážitky nadaných dětí, které v Nadačním fondu celoročně podporujeme. Jak se daří několika laureátům po úspěchu v soutěži Zlatý oříšek, kterou jste mohli sledovat na Nový rok v České televizi, a jak jim společné úsilí s našimi partnery ovlivnilo život, jsme zachytili v tomto videu: https://www.youtube.com/watch?v=db2Za6P5iCE

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Co se děje
15.08.2024

ČR-PRAHA: V zastoupení Sdružení kritiků a teoretiků s politováním oznamuji, že jsme byli nuceni uzavřít činnost Galerie kritiků v Adrii za velmi nepříznivých podmínek, jež jsou uvedeny ve zprávě na Echo 24-viz odkaz: https://echo24.cz/a/HcbtR/konci-jen-galerie-kritiku-nebo-i-kultura-vubec

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění
Co se děje
14.08.2024

ČR: V kultuře pracuje přibližně 221,6 tis. osob a kulturním a kreativním povoláním se věnuje 136 tis. z nich. Podle údajů ze Sčítání 2021 se nejvíce pracovníků vykonávajících vybraná kulturní a kreativní povolání vyskytuje v Hl. městě Praze, Středočeském a Jihomoravském kraji. Tradičním a uměleckým řemeslům dominuje Liberecký kraj.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Architektura, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Ostatní
Odborné studie a recenze, Nepřehlédněte
16.08.2024

ČR: „Od poloviny srpna do konce září společně projdeme severní a jižní stezku Via Czechia od nejvýchodnější po nejzápadnější bod ČR. Současně bude spuštěna sbírka na Darujme.cz,“ říká ředitelka nadačního fondu Be Charity Pavlína Saudková.

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Handicap, Ostatní
Co se děje
12.08.2024