pátek
17. května 2024
svátek slaví Aneta
Z loňského krajského kola celostátní filmové přehlídky České vize
© Archiv pořadatele



71. ročník filmového festivalu České vize v Červeném Kostelci přivítá soutěžní filmy i Superženu

ČERVENÝ KOSTELEC: V sobotu 20. dubna se v kině Luník v Červeném Kostelci uskuteční krajské kolo celostátní filmové přehlídky České vize. Tato soutěž je určena neprofesionálním filmovým tvůrcům starším osmnácti let. Ke dni uzávěrky se do červenokosteleckého kola přihlásilo 19 snímků různých žánrů od dokumentu po filmy experimentální. Na celodenní přehlídku zve diváky pořádající Centrum uměleckých aktivit. Dostaví se i Superžena.

20.04.2024
Autor článku: 
Ilona Mach

„Přehlídka bude letos žánrově velmi pestrá. Z celkového počtu 19 přihlášených filmů uvedeme dva dokumenty, jeden reportážní snímek, sedm hraných filmů, jeden animovaný a dva snímky z kategorie experimentální film a videoklip. Do soutěže se také přihlásilo šest filmů studentů filmových škol,“ shrnuje rozmanitou filmovou nabídku koordinátorka přehlídky Tereza Štěpánková z CUAHK.

Program krajské přehlídky České vize začne v Červeném Kostelci hned ráno a je rozdělen do tří promítacích bloků. V každém bloku diváci uvidí několik snímků.

Mezi promítáním nebudou chybět rozborové semináře, díky kterým získají autoři cenné postřehy od filmových profesionálů, kteří letos tvoří odbornou porotu. Účast v porotě letos potvrdili režisér a scenárista dokumentárních a hraných filmů prof. Mgr. Rudolf Adler, režisérka a scenáristka Eva Toulová a režisér a kameraman MgA. Radek Habada.

Nebude chybět ani beseda z filmařského prostředí – tentokrát právě s režisérkou Evou Toulovou a producentem, kameramanem, střihačem a promítačem Pavlem Mědílkem. Ti budou společně povídat o vzniku jejich nového filmu Superžena, který se bude po slavnostním vyhlášení vítězů a za přítomnosti filmové delegace promítat.

Akce je přístupná široké veřejnosti a vstup na soutěžní snímky je zdarma.

Blíže o programu: https://www.cuahk.cz/akce/ceske-vize-2024/

---

Celostátní přehlídka České vize v Ústí nad Orlicí, která se odehraje v červnu, je vyvrcholením celostátního postupového systému přehlídek v Praze, Zruči nad Sázavou, Kroměříži, Svitavách a Červeném Kostelci. Tříčlenná porota každé přehlídky uděluje vždy několik ocenění – v kategorii hraného nebo dokumentárního filmu, reportáže a publicistiky, animovaného filmu, experimentu a videoklipu a snímků studentů filmových škol.

 

KPorota

Prof. Mgr. Rudolf Adler
Režisér a scénárista dokumentárních a hraných filmů. Autor rozhlasových her, odborných a teoretických studií o dokumentárním filmu. Profesor FAMU Praha natočil více než sto filmových a televizních dokumentů převážně se sociální, etnografickou a portrétní tematikou. Za svoje filmy a rozhlasové hry získal řadu ocenění na domácích a zahraničních festivalech. V posledních letech se věnuje aktivně i praktické dramaturgii. Je autorem studijních skript FAMU „Cesta k filmovému dokumentu“ a dalších teoretických studií. Účastní se práce v porotách a organizačních výborech festivalů a přehlídek. V letech 1990-94 byl vedoucím katedry dokumentární tvorby na FAMU, kde dosud působí jako pedagog.

MgA. Radek Habada
Režisér, kameraman a fotograf. Vystudoval střední školu sdělovací techniky v Panské a režii na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. Už v průběhu studií začal spolupracovat s QQ Studiem v Ostravě i s Českou televizí, později spolupracoval i s televizemi Nova a Prima. Zkusil si různé televizních žánrů včetně dokumentů, hudebních pořadů, reality show a dalších. Na televizní práci má rád pestrost a nepředvídatelnost. Jak říká, i u cyklického pořadu vysílaného několik sezón se vždy najde něco nečekaného, člověk pozná hodně zajímavých lidí, osudů a pořád se učí něčemu novému.

Eva Oramus Toulová 
Režisérka a scenáristka. Vystudovala FAMU pod vedením Věry Chytilové a v roce 2014 debutovala celovečerním filmem Šťastná. Následoval celovečerní kinodokument Camino na kolečkách natáčený na 640 km dlouhé trase Svatojakubské poutě ve Španělsku. Snímek získal několik mezinárodních cen včetně dvou prestižních ocenění v Barceloně a Venezuele, byl uvedený v kinodistribuci, na několika televizních stanicích a dočkal se i pokračování v podobě filmu Černobyl na kolečkách. Z hrané tvorby byl jejím komerčně nejúspěšnějším filmem Casting na lásku. V letošním roce uvádí do kin další dva hrané snímky Superžena a Láska na zakázku. 

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: Na tiskové konferenci dne 15. 5. 2024 novelu představil ministr kultury spolu s generálními řediteli České televize a Českého rozhlasu.

V loňském roce ministerstvo kultury připravilo tzv. malou novelu, která zapojuje Senát do volby rady České televize a Českého rozhlasu a přidává tak další pojistku proti ovládnutí těchto institucí. Nyní má finální podobu tzv. velká mediální novela, která zajistí stabilitu financování obou médií. Předcházela jí jednání nejen v rámci koalice, ale i s klíčovými subjekty českého mediálního trhu. Základní pilíře jsou stále stejné. Přibyla indexace poplatku v závislosti na inflaci, memoranda s veřejnoprávními médii a některé nové povinnosti pro veřejnoprávní média. Materiál nyní projedná vláda a účinnost zákona je naplánována k 1. 1. 2025.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
16.05.2024

SOBOTKA: Přihlaste se do některé z tvůrčích dílen 68. ročníku Šrámkovy Sobotky, festivalu českého jazyka, řeči a literatury. Pod titulem Ve stínu se uskuteční od 29. června do 6. července.

Celá ČR, Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Nepřehlédněte
14.05.2024

ČR: Historik Jan Hrubecký se spolu se svým kolegou Ing. Jiřím Vaněčkem rozhodli k půlkulatému výročí vzniku i zániku první československé republiky napsat knihu, která v české historiografii dosud chybí. Knihu o obráncích československého stálého těžkého opevnění, největšího stavebního projektu státu i jeho právních nástupců do dnešních dob. K rozhovoru o mužích s hraničářskými psi na límcích, kteří v roce 1938 stáli na hranicích Československa připraveni bránit republiku, demokracii a jejich vlastní domov, jsme přizvali jednoho z autorů – Jana Hrubeckého.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Památky
Články a komentáře
15.05.2024

ČR: 332 veřejných sbírek bojuje o vaši přízeň v novém ročníku soutěže MÁME VYBRÁNO. Ta ukazuje na místa, kde se něco děje: kde shánějí peníze na obnovu kulturního dědictví. Hlasujte – a podpořte památku svého srdce. Finalisté si rozdělí finanční hotovost.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
13.05.2024