čtvrtek
22. srpna 2024
svátek slaví Bohuslav
Jiří Kubový, Josef Hrubý, Báseň a krajina (Do světnice), 2014, archiv autora
© ZČG



Jiří Kubový / Josef Hrubý: báseň a krajina

PLZEŇ: Výstava Jiří Kubový / Josef Hrubý: báseň a krajina představí ojedinělou uměleckou spolupráci výtvarníka Jiřího Kubového (*1950) a významného plzeňského básníka Josefa Hrubého (1932–2017), jejímž výsledkem byla realizace deseti obrazů-asambláží s vloženými rukopisnými básněmi.

od 17.05.2024 do 08.09.2024
10:00 - 18:00
Autor článku: 
Západočeská galerie v Plzni / jal

Vztah poezie a obrazu má důležité místo v genealogii díla obou autorů. Josef Hrubý se v Plzni intenzivně stýkal s několika malíři své generace; byli to zejm. Karel Frauknecht, Jiří Patera, Miroslav Tázler a výtvarník a teoretik Bronislav Losenický. Na konci šedesátých let se, inspirován Kolářem, s nimž byl jistou dobu v kontaktu, začal sám příležitostně zabývat výtvarnou koláží. Jiří Kubový v první polovině sedmdesátých let kontaktoval básníky Ladislava Nováka, Jiřího Koláře a Emila Juliše s návrhem společné práce. Novák, Kolář i Juliš se ve své tvorbě vedle literatury zabývali i problematikou výtvarného umění a současně promýšleli experimentální možnosti umělecké formy a výpovědi. Kolář se v sedmdesátých letech stal Kubového mentorem a podporovatelem. Vztah vizuálního a verbálního kódu v Kolářově tvorbě byl Kubovému blízký a odtud se odvíjely i úvahy o možné spolupráci s básníky. Kolář později Kubového všestranně podporoval z emigrace, na společné práci se však před jeho odchodem domluvit nestačili. Koláži se věnovali rovněž básníci Emil Juliš a Ladislav Novák, kteří s Jiřím Kubovým na jeho návrh vytvořili „společnou věc“ spojující dvě autorské výpovědi – malbu a koláž. V roce 1976 poprvé vložil Kubový do své práce autograf básně Emila Juliše (Klenotnice – Demolovaný den).

O několik desetiletí později oslovil Jiří Kubový k obdobné spolupráci plzeňského básníka Josefa Hrubého. Také ten se vedle básnické tvorby věnoval od 60. let koláži, která je mj. zastoupena ve sbírkách Muzea umění Olomouc a Západočeské galerie v Plzni. Pro společnou práci dal však přednost psaným básním. V letech 2014 a 2015 tak vytvořil Jiří Kubový s básníkem Josefem Hrubým soubor deseti obrazových asambláží nazvaných prostě Báseň a krajina. Jsou založeny na integraci básně ve formě autografu do objektového obrazu, který je zformován z drátu potaženého textilií, latí a plošných tvarů ze sololitu. Kompozice evokuje stránky rozevřené knihy. Šťastným způsobem se harmonicky spojily dva jazyky, dva výrazové mody lidské transcendence, dva imaginativní výkony a dvojí básnická reflexe světa, aby vytvořily cosi přirozeně jednotného: slovo vtělené do obrazu.

Výstava je současně poctou jedené z velkých kulturních a uměleckých osobností v Plzni, básníkovi Josefovi Hrubému, od jehož úmrtí letos uplyne sedm let.

K cyklu Báseň a krajina vyšla v r. 2016 publikace Báseň a krajina. Josef Hrubý – básně, Jiří Kubový – obrazy (text Petr Jindra), kterou si lze zakoupit. K zakoupení bude i monografie Petr Jindra: Jiří Kubový. Absolutní krajina, Praha 2020 (Revolver Revue)

Mohlo by vás také zajímat...

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ: Zdeněk Fryml, Jarmila Haldová, Monika Lemberková a Jana Hladíková získali titul Mistr tradiční rukodělné výroby Královéhradeckého kraje, který udílí krajští radní za významný přínos v oblasti tradiční lidové kultury a těm, kteří se významně zasloužili o jejich udržování a rozvoj za předchozí kalendářní rok. Nově je ocenění udělováno také významným osobnostem dlouhodobě působících v oblasti tradiční lidové kultury.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Lidová kultura, Soutěže a festivaly
Co se děje
20.08.2024

ČR: V polovině léta Vás zdravíme ze Zlatého oříšku a chceme se s Vámi podělit o úspěchy a zážitky nadaných dětí, které v Nadačním fondu celoročně podporujeme. Jak se daří několika laureátům po úspěchu v soutěži Zlatý oříšek, kterou jste mohli sledovat na Nový rok v České televizi, a jak jim společné úsilí s našimi partnery ovlivnilo život, jsme zachytili v tomto videu: https://www.youtube.com/watch?v=db2Za6P5iCE

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Co se děje
15.08.2024

ČR-PRAHA: V zastoupení Sdružení kritiků a teoretiků s politováním oznamuji, že jsme byli nuceni uzavřít činnost Galerie kritiků v Adrii za velmi nepříznivých podmínek, jež jsou uvedeny ve zprávě na Echo 24-viz odkaz: https://echo24.cz/a/HcbtR/konci-jen-galerie-kritiku-nebo-i-kultura-vubec

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění
Co se děje
14.08.2024

ČR: V kultuře pracuje přibližně 221,6 tis. osob a kulturním a kreativním povoláním se věnuje 136 tis. z nich. Podle údajů ze Sčítání 2021 se nejvíce pracovníků vykonávajících vybraná kulturní a kreativní povolání vyskytuje v Hl. městě Praze, Středočeském a Jihomoravském kraji. Tradičním a uměleckým řemeslům dominuje Liberecký kraj.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Architektura, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Ostatní
Odborné studie a recenze, Nepřehlédněte
16.08.2024