středa
17. července 2024
svátek slaví Martina
Titulní strana obálky připravované knihy
© Zdroj: TORST



Nová fotografická kniha Bohdana Holomíčka mapuje prvních 20 let jeho tvorby

ČR: Nakladatelství TORST připravuje jako svou 700. publikaci fotografickou knihu Bohdana Holomíčka s názvem Album 1958–1977, která přináší 238 snímků z prvního dvacetiletí Holomíčkovy tvorby. Jedná se o druhou z řady knih s jednotícím názvem Album, která mapuje jeho fotografické dílo. První z nich, Album Václav, vyšla v roce 2016 a zachycuje Václava Havla od roku 1974 až do smrti v kruhu nejbližších přátel, se spisovateli, divadelníky, s manželkou Olgou, ale i s českými a světovými politiky.

Autor článku: 
Lucie Šplíchalová

Snímky Bohdana Holomíčka jsou už více než 60 let nejen unikátním dokumentem dějinných událostí, ale především intimní kronikou životů lidí, které potkal. Vyprávějí o tom, že každý člověk je jedinečný a že naše životy mají smysl. Bohdana Holomíčka lze jen s minimální nadsázkou označit za nevídaný přírodní úkaz. Pokud jste měli štěstí, že vás někdy vyfotografoval, stali jste se součástí širokého společenství lidí, které zahrnul do svého života a tím i vzájemně propojil. Jeho snímky přinášejí do života lidí radost, touhu prožívat každý okamžik naplno, vidět krásu a inspiraci i ve všední každodennosti. O tom svědčí i Holomíčkova strhující osobnost.

„Neuvěřitelné se stalo skutkem a po 7 letech dokončujeme tuto další Holomíčkovu knihu. Jsem šťastný, že bude vypadat tak, jak jsem si ji vymyslel. Totiž, že vůbec poprvé jsou fotografie Bohdana Holomíčka poskládány chronologicky, a je tak možné číst ze snímků také autorův životní příběh,“ doplňuje nakladatel Viktor Stoilov. První monografii Bohdana Holomíčka vydal TORST roce 1995, druhou knihu o 5 let později v roce 2000 v edici Fototorst.

Od 1. prosince do 3. března budou fotografie Bohdana Holomíčka vystaveny v soukromé umělecké galerii EPO1 v prostorách Elektrárny Počerady. Shodou okolností je to místo, kde Holomíček v minulosti pracoval.

Knihu graficky připravil Robert V. Novák, tiskne ji tiskárna Helbich v Brně.

TORST spustil na podporu vydání knihy crowdfundingovou kampaň na síti Hithit zde

Nakladatelství TORST založil Viktor Stoilov před 33 lety. Zaměřuje se především na českou fotografii, vydal například knihy Josefa Sudka, Jaromíra Funkeho, Josefa Koudelky, Markéty Luskačové, Emily Medkové a Karla Cudlína. Vydává také českou prózu, poezii a esejistiku autorů, jako byli či jsou například Jan Zábrana, Václav Havel, Jáchym Topol, Karel Kryl, Dana Němcová, Daňa Horáková, Jitka Vodňanská, Pavel Juráček, Ivana M. Jirous a další.

www.torst.cz

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: Poslanecká sněmovna schválila v prvním čtení tzv. velkou mediální novelu – novelu zákona o České televizi, Českém rozhlase a televizních a rozhlasových poplatcích.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
17.07.2024

ČR: Návštěvnost kulturních zařízení vzrostla podle předběžných údajů Národního informačního a poradenského střediska pro kulturu (NIPOS) v roce 2023 o více než deset procent oproti roku 2022 ve všech sledovaných oblastech kultury. Stále však zaostává za hodnotami roku 2019. Nejvíce se hodnotám roku 2019 blíží oblast památek, kde se návštěvnost pohybovala okolo 92 % předcovidových hodnot a meziročně vzrostla z 12,1 na 13,7 mil. návštěvníků.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Architektura, Hudba, Výtvarné umění, Ostatní, Památky
Nepřehlédněte
17.07.2024

ČR, ZAHRANIČÍ: Spolek Moje česká škola vyhlašuje letní soutěž v tvůrčím psaní pro vícejazyčné děti: „Urob si sám aneb Jak se žilo kutilům”. V soutěži mají děti za úkol připravit rozhovor s prarodiči, příbuznými nebo sousedy právě na téma kutilství, které je významným českým národním a kulturním fenoménem. Příspěvek může mít formu textu, komiksu, videa či animace. Zapojit se mohou jednotlivci i žákovské kolektivy. Všichni výherci získají knižní ceny. Konečný termín pro přijímání soutěžních příspěvků je 1. října 2024. Realizace soutěže je podpořena v rámci dotační výzvy MZV ČR: “Projekty zaměřené na spolupráci s krajanskými komunitami v zahraničí pro rok 2024”.

 

Celá ČR, zahraničí
Děti a mládež, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly, Vzdělávání, Menšiny a cizinci
Co se děje
16.07.2024

ŘEHLOVICE: Kulturní centrum Řehlovice je významným místem setkávání umělců a komunity z Česka i Německa. Zaměřuje se na propojení umění a kultury prostřednictvím různých projektů, včetně divadelních produkcí, výtvarného sympozia Proudění – Strömungen a dalších kulturních akcí. Důležitým prvkem je také podpora česko-německého dialogu, který reflektuje geografické i historické souvislosti místa. S úctou k historii a snahou o zachování autentické architektury se Kulturní centrum Řehlovice, nedaleko Ústí nad Labem, stalo nejen místem inspirace, ale i tvůrčího rozvoje pro širokou veřejnost. Lenka Holíková, zakladatelka a ředitelka centra, mě provedla všemi jeho objekty v letošním nejdelším dni roku, 20. června. Po prohlídce jsme v centru vedly rozhovor nejen o tom, jak Lenka s neúnavnou energií a podporou svých spolupracovníků a dobrovolníků již 25 let proměňuje téměř zchátralý statek v oázu kreativity a kulturního dění.

Ústecký kraj
Cestovní ruch, Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec, Architektura, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Památky, Menšiny a cizinci
Články a komentáře
17.07.2024