středa
15. května 2024
svátek slaví Žofie
Banner festivalu
© Zdroj: https://www.facebook.com/trebonskanocturna



Mezinárodní hudební festival Třeboňská nocturna 2023

TŘEBOŇ: Již brzy se v Třeboni sejdou špičky klasické hudby, swingu a jazzu. Ve dnech 11. - 15. července rozezní 20. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Třeboňská nocturna hned několik míst historického centra města. Vystoupí zde Talichovo kvarteto, sopranistka Eliška Weissová, Filharmonie Hradec Králové, PhilHarmonia Octet, Jan Smigmator & Tonya Graves v doprovodu Rozhlasového Big Bandu Gustava Broma, Jiří Stivín a další.

od 11.07.2023 do 15.07.2023
Autor článku: 
Anna Mašátová/ika

„Těší nás, že se festival vrací po covidových letech v plné síle. Jubilejní ročník se navíc rychle blíží vyprodání. Návštěvníci se mohou těšit na špičkové umělce. Eliška Weissová okouzlila Vídeňskou státní operu coby Kostelnička, nejinak tomu jistě bude v roli Cizí kněžny příští rok. Talichovo kvarteto i Jan Smigmator si podmanili Carnegie Hall v New Yorku. Uznávaný hobojista Vilém Veverka se vrací na Nocturna již potřetí, tentokrát s PhilHarmonia Octet. Tím výčet skvělých umělců zdaleka nekončí. Co večer, to výjimečný umělecký zážitek v architektonicky zajímavých prostorách,“ přibližuje program ředitelka festivalu Irma Mrázková.

Třeboňská nocturna zahájí 11. července v Konírně Státního zámku Třeboň Talichovo kvarteto. Bude provedena zřídka uváděná Kvartetní věta Antonína Dvořáka a Mendelssohnův raný Smyčcový kvartet Es dur. Na závěr zazní Mozartův Stadler-Quintet ve spolupráci s francouzským klarinetistou Lilianem Lefebvrem, vítězem hudební soutěže Pražské jaro 2022.

12. července bude Divadlo J. K. Tyla patřit vynikajícím mladým hudebníkům, houslistovi Danielu Matejčovi a klavíristovi Janu Schulmeisterovi. Oba pravidelně vystupují doma i v zahraničí, s úspěchem se zúčastňují prestižních hudebních soutěží, zazní dílo Pärta, Janáčka, Martinů, Ysaÿe, Gliera i Bartóka.

Dechový soubor PhilHarmonia Octet hobojisty Viléma Veverky představí 13. července v prostoru nádvoří státního zámku Třeboň Mozarta Musorgského. Později v noci vystoupí v Tunel music baru jedna z nejoriginálnějších osobností české hudební scény, multiinstrumentalista Jiří Stivín v doprovodu kytaristy Jaroslava Šindeláře.

V pátek 14. července bude patřit nádvoří Městského úřadu Třeboň swingu a nestárnoucím skladbám Quincyho Jonese, Bennyho Goodmana či Dukea Ellingtona. Zpěváky Jana Smigmatora a Tonyu Graves doprovodí Rozhlasový Big Band Gustava Broma s dirigentem Vladem Valovičem.

Programovou novinkou je sobotní odpolední multižánrové představení Harlekýn v Loutkovém divadle v Třeboni pro malé i velké. „Laureát řady významných mezinárodních soutěží, klarinetista Karel Dohnal, přiveze do Třeboně unikátní komediální představení s hudbou Karlheinze Stockhausena, které sklízí nadšené ovace doma i v zahraničí,“ dodává Mrázková.

Třeboňská nocturna tradičně zakončí sobotní pocta pěvkyni Emě Destinnové. Tentokrát v podání sopranistky Elišky Weissové, slovenského barytonisty Daniela Čapkoviče a Filharmonie Hradec Králové pod vedením dirigenta Jana Chalupeckého. Detailní program a vstupenky naleznete na trebonskanocturna.cz

 

YouTube: https://youtu.be/uI-kvWeUw5s

https://www.trebonskanocturna.cz/

https://www.facebook.com/trebonskanocturna

https://www.instagram.com/trebonskanocturna/

 

Kompletní program Mezinárodního hudebního festivalu Třeboňská nocturna 2023

11. 7. 2023, 19:30 Konírna státního zámku Třeboň

SLAVNOSTNÍ ZAHÁJENÍ FESTIVALU

Talichovo kvarteto

Lilian Lefebvre (FR) – klarinet // (vítěz MHS Pražské jaro 2022)

 

12. 7. 2023, 19:30 Divadlo J. K. Tyla, Třeboň

Daniel Matejča – housle

Jan Schulmeister – klavír

 

13. 7. 2023, 19:30 Malé nádvoří státního zámku Třeboň

 PhilHarmonia Octet

 

13. 7. 2023, 22:00 Tunel music bar, Třeboň

Jiří Stivín – flétny, saxofony a Jaroslav Šindler – kytara

 

14. 7. 2023, 19:30 Nádvoří Městského úřadu Třeboň

Rozhlasový Big Band Gustava Broma / Vlado Valovič – dirigent

Jan Smigmator & Tonya Graves

 

15. 7. 2023, 17:00 Divadlo J. K. Tyla, Třeboň PROGRAM PRO MALÉ I VELKÉ

Karel Dohnal – Harlekýn

 

15. 7. 2023, 19:30 Nádvoří Městského úřadu Třeboň POCTA EMĚ DESTINNOVÉ

Eliška Weissová – soprán

Daniel Čapkovič (SK)  – baryton

Filharmonie Hradec Králové / Jan Chalupecký – dirigent

 

Večery uvádí Martina Kociánová

Mohlo by vás také zajímat...

SOBOTKA: Přihlaste se do některé z tvůrčích dílen 68. ročníku Šrámkovy Sobotky, festivalu českého jazyka, řeči a literatury. Pod titulem Ve stínu se uskuteční od 29. června do 6. července.

Celá ČR, Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Nepřehlédněte
14.05.2024

ČR: 332 veřejných sbírek bojuje o vaši přízeň v novém ročníku soutěže MÁME VYBRÁNO. Ta ukazuje na místa, kde se něco děje: kde shánějí peníze na obnovu kulturního dědictví. Hlasujte – a podpořte památku svého srdce. Finalisté si rozdělí finanční hotovost.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
13.05.2024

BOHUMÍN: Třicátá léta minulého století v Bohumíně, polský zábor, druhá světová válka a Bohumín součástí velkogermánského Reichu, osvobození. Témata, která v Bohumíně nabídl historik Ondřej Kolář. Besedou (16. dubna) spolek Maryška přispěl k programu připomínky 79. výročí konce 2. světové války v Evropě.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Vzdělávání
Co se děje
07.05.2024

HRADEC KRÁLOVÉ: Druhý ročník festivalu kreativity a kreativního učení proběhne v Hradci Králové od 9. do 11. května. Festival KreatFest nabídne bohatý třídenní program složený z workshopů, diskusí, sdílení a tvoření rozprostřený po tvůrčích i vzdělávacích institucích v Hradci Králové. Návštěvníci tak zavítají do knihovny, Centra kreativního muzejnictví, Centra uměleckých aktivit, ale taky Bajkazylu.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Památky
Co se děje
07.05.2024