pondělí
6. května 2024
svátek slaví Radoslav
Stádo ovcí ve skanzenu
© Götl Sebastian



Stříhání ovcí, předení na kolovrátku a zpracování vlny – ve skanzenu Horní Falce x Bavorsko

HORNÍ FALCE, BAVORSKO: V neděli 11. června 2023 se ve skanzenu bude konat tématický den s mnoha akcemi. Před vstupem do areálu skanzenu doporučujeme prohlídku fotovýstavy o práci pastýřů ovcí. V koloběhu ročních období je zachyceno jak pastýři putují se svými stády krajinou. Toto řemeslo ukazuje tradiční formu chovu zvířat a je důležitá také pro zdravou péči o krajinu.

11.06.2023
13:00 - 17:00
Autor článku: 
Petra Zeitler

Muzejní vesničky oživují ve skanzenu původní plemena domácích zvířat, která se volně pohybují na pastvinách. Ovce patří k nejstarším domácím zvířatům v Evropě a poskytují vedle masa a mléka také vlnu. Tradičně v polovině června se ovečky zbavují tzv. "zimního šatu". To probíhá ve skanzenu jak jinak, než mechanicky a je k tomu zapotřebí zručnost a čas. Ostříhání jedné ovce trvá více nez půl hodiny. Elektrickým strojkem to jde samozřejmě rychleji a naši zaměstnanci předvedou obě techniky.

Na otázku, jak se ovčí vlna připravuje pro další zpracování, dostanou návštěvníci také odpověď. Na různých stanicích se můžete podívat na jednotlivé pracovní kroky. V neděli budou na nádvořích chalup vrčet také kolovrátky. Kdo chce vidět opravdové přadleny – bude mít možnost. Akce se zúčastní hned několik skupin, které budou předvádět spřádání vlny a lnu.

Textilní výroba byla dříve velice náročná a hodnota oděvů byla tímpádem mnohem vyšší. Šatstvo se často opravovalo, přešívalo i dědilo. V zájmu šetření s přírodními zdroji se dnes opět snažíme o rozumné využívání textilu jako materiálu. Pro děti máme přichystanou výtvanou dílničku na tzv. upcycling vyřazeného oblečení.

V neděli bude v akci také muzejní pekař, který v muzeu pravidelně peče vynikající kváskový chléb a nejrůznější pečivo. Po prohlídce si můžete posedět a odpočinout v hostinci při vydatné svačině nebo u kávy s domácím koláčem.

Pro české návštěvníky máme díky QR kódům připravené informace v ČJ anebo si můžete poslechnout audio-průvodce v češtině.

Informace o skanzenu najdete na: www.freilandmuseum-oberpfalz.de

Parkování je k dispozici zdarma.

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: Asociace profesionálních divadel (APD) oslavila jubileum zintenzivněním své dosavadní činnosti, zejména v souvislosti s realizací grantového projektu “Etablování stávající struktury Asociace profesionálních divadel ČR v kontextu proměny sektoru živého umění v důsledku pandemie koronaviru”, podpořeného z programu Fondů EHP 2014-2021.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec
Co se děje
06.05.2024

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Krátký animovaný film "Plevel" byl vybrán do oficiálního programu La Cinef na Festivalu v Cannes. Tato absolventská práce, kterou režírovala Pola Kazak a produkovaly MAUR film a Filmová akademie Miroslava Ondříčka v Písku, slibuje divákům silný vizuálně podmanivý příběh.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
02.05.2024

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024