čtvrtek
2. května 2024
svátek slaví Zikmund
Ilustrační foto
© Zdroj: Cinema City



Nezanevřete na kina! První polovina roku bude nabitá filmovými blockbustery

ČR: Návštěvnost českých kin stále více roste. Zásluhu na tom mají nejen lákavé filmové tituly, ale samozřejmě také diváci, kteří stále nedají dopustit na nefalšovaný kino zážitek. Každý si pro návštěvu kina najde to své. Někdo se neobejde bez speciálních formátů jako 4DX, IMAX nebo VIP a další si neumí představit film bez oblíbeného popcornu. V loňském roce nejvíce ovládl kina komiksový snímek Thor: Láska jako hrom, ale také zástupci hororů Černý telefon a Úsměv. U nejmladšího publika sklízel úspěch Ježek Sonic 2 a Mimoni 2: Padouch přichází. Nechyběl ani velkofilm Petra Jákla Jan Žižka. Mezi top tři filmy se umístil český snímek Vyšehrad: Fylm, nejočekávanější pokračovaní Avatar: The Way of Water a úplnou jedničkou se stal v českých kinech Top Gun: Maverick, který se na programech kin držel několik měsíců. Na co se ale diváci mohou těšit v nejbližší době?

Autor článku: 
Denisa Šandová

První polovina roku 2023 bude nabitá filmovými novinkami. Začátkem února dorazí do kin česká komedie Ostrov s Jiřím Langmajerem a Janou Plodkovou v hlavní roli a spolu s ním nové dobrodružství známých galských hrdinů Asterix a Obelix: Říše středu. Do 50. let 20. století nechá diváky nahlédnout drama Spravedlnost pro Emmeta Tilla, založené na skutečných událostech. Zhruba v polovině února se ke příležitosti 25. výročí vrátí do kin kultovní velkofilm Titanic a ve stejné době se na programu objeví marvelovka Ant-Man a Wasp: Quantumania. Březen bude patřit animáku Super Mario Bros. ve filmu, který ocení jak mladší, ale tak i starší publikum. A to především protože se jedná o filmovou adaptaci stejnojmenné, kultovní a dodnes milované videohry studia Nintendo. Zaradují se ale i milovníci hororu, a to díky Vřískotu 6. Následně se diváci dočkají pokračování nelítostného zabijáka ve filmu John Wick: Kapitola 4 a ani v tomto měsíci nebude chybět komiksový snímek, kterým je Shazam! Hněv bohů. V dubnu se dalšího filmového zpracovaní se dočkala známá fantasy hra ve snímku Dungeons & Dragons: Čest zlodějů. Na dvě pokračování známých sérii se návštěvníci kin mohou těšit v květnu. O záchranu vesmíru se postarají Strážci Galaxie: Volume 3 a silnice ovládne Rychle a zběsile 10. Mimo to by si diváci také neměli nechat ujít další remake Disney klasiky Malá mořská víla. Červen započne Spider-Man: Napříč paralelními světy, jehož první díl získal v roce 2018 Cenu Akademie, neboli Oskara, za nejlepší animovaný film. Dalším animákem, který do kin vtrhne v červnu bude z dílny Pixar s názvem Mezi živlyA třešničkou na dortu prvního půl roku 2023 bude bezpochyby pokračování nejznámějšího profesora archeologie všech dob Indiana Jones a disk osudu.

Cinema City promítá filmy v klasických formátech 2D, 3D, ale i ve svých speciálních formátech. Jedním z nich je 4DX, ve kterém diváci zažijí film doslova na vlastní kůži, se postará o intenzivní filmový zážitek víc než kdy dřív. Sedadla a samotný kinosál jsou vybaveny high-tech technologiemi, které v synchronizaci s akcí na plátně docílí větší reálnosti a pocitu, jako by byl návštěvník přímo v dění filmových trháků. Pocit dokreslují také speciální doprovodné efekty, jakými jsou voda, vítr, blesky, vůně a sníh. Dalším speciálním formátem, který je možné v Cinema City navštívit je IMAX, který se může pyšnit titulem největšího plátna v České republice a díky moderní technologii posouvá sledování filmu na vyšší úroveň. A samozřejmě diváky milované VIP Chodov, kde do stálé nabídky patří neomezená konzumace teplého a studeného bufetu, popcornu, nachos a nápojů. Filmovou podívanou si pak diváci užijí v intimním prostředí malých sálů s extra pohodlnými a polohovatelnými sedačkami.

Vstupenky, předprodeje, rezervace a více informací naleznete na oficiálním webu kin www.cinemacity.cz nebo přímo v aplikaci Cinema City, která je dostupná v App Storu i na Google Play.

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

POLICE NAD METUJÍ: Mladý a dynamický symfonický orchestr Police Symphony Orchestra ve svém čtrnáctém roce existence sestoupí na okamžik z hudebních pódií na filmová plátna. Dokumentární film s názvem Velký finále mapuje tři roky života mladých lidí amatérského orchestru, jejich radosti i strasti, úspěchy i vyčerpání, ale hlavně odhodlání jít si za svými sny. Ty si nadále plní také v roce 2024, během kterého se postaví na stage festivalu Rock for People nebo pódium českého hudebního chrámu, pražského Rudolfina. Události pod taktovkou nadšenců z Police nad Metují slibují zážitky, dojetí, skvělou hudbu a energii.

Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

RONOV NAD DOUBRAVOU: V souvislosti s plánovaným dokončením celkových úprav náměstí se vedení města rozhodlo naplnit myšlenku pořízení sochy věnované svému nejslavnějšímu rodákovi. Ta se objevovala již od šedesátých let minulého století, kdy byla v Nečasově vile instalována obrazová galerie určená nejen pro díla Chittussiho, ale i dalších malířů Železných hor.

Pardubický kraj
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Senioři, Památky
Co se děje
25.04.2024