pátek
16. srpna 2024
svátek slaví Jáchym
Plakát k akci
© Zdroj: Mezigenerační a dobrovolnické centrum TOTEM, z.s.



TOTEM bude plzeňským dětem vyprávět o svatém Martinovi

PLZEŇ: Mezigenerační a dobrovolnické centrum TOTEM seznámí děti z plzeňských základních a mateřských škol s legendou a příběhy o svatém Martinovi. Zábavný edukativní program je připravený pro celé kolektivy a zúčastní se ho postupně během tří dnů až 120 dětí z pěti pozvaných škol. Také veřejnost je na pobočce TOTEMu v Kaznějovské 51 vítána. Pro rodiny s dětmi začíná svatomartinské odpoledne ve čtvrtek 10. listopadu v 16 hodin.

10.11.2022
16:00
Autor článku: 
Lenka Kropáčová/ika

Svátek svatého Martina připadá na 11. listopadu a je spjatý s lidovou pranostikou o příjezdu na bílém koni. Naši předci totiž vypozorovali, že v tento den obvykle poprvé zasněží. Na svatého Martina také začínají Svatomartinské hody, které pro naše předky symbolizovaly konec podzimu a začátek zimy nebo předvánočního času.

Speciální program inspirovaný legendou o sv. Martinovi a jeho svátkem připravilo plzeňské Mezigenerační a dobrovolnické centrum TOTEM. Od 9. do 11. listopadu se v jeho sídle v Kaznějovské ulici vystřídají žáci pěti základních a mateřských škol, pro něž je připravený zábavný a zároveň poučný program. Užít si jej 10. listopadu od 16 do 18 hodin může také veřejnost.

 “Návštěvníci se u nás dozvědí nejen, kdo byl svatý Martin, ale také třeba to, proč se s jeho osobou pojí bílý kůň, husa nebo víno,” říká zástupkyně ředitelky TOTEMu Petra Bláhová na adresu programu pro veřejnost, který vychází z aktivit připravených pro školy.

“Nejde pouze o hry, ale snažíme se i o edukativní rozměr zahrnující vyprávění příběhů, výtvarné činnosti nebo pečení. To všechno seznámí děti s tradicemi spojenými se sv. Martinem. Na programu spolupracovaly studentky speciální pedagogiky na Pedagogické fakultě ZČU, které si v TOTEMu plní svou studijní praxi,” dodává Petra Bláhová.

Svatomartinský program je koncipován jako mezigenerační projekt. Už od fáze příprav se na něm podílejí seniorky z rukodělného klubu. Několik týdnů postupně šily bílé koníky, se kterými budou účastníci dále tvořivě pracovat. Na samotné akci se děti také potkají s několika seniory, budou na některých stanovištích radit a pomáhat. Do příprav se zapojili i firemní dobrovolníci z Kooperativy, kteří během svého dobrovolnického dne dokázali ušít velkou část látkových koníků.

Více informací o projektu: www.totemplzen.cz/akce/rodiny-a-deti/svaty-martin-v-totemu-2

FB událost: https://fb.me/e/31aX8AdWH

 

O spolku TOTEM z.s.

Posláním neziskové organizace TOTEM z.s. je vytvářet prostor pro seberealizaci a podporovat pozitivní a funkční mezilidské vztahy v rodině a ve společnosti. Jako mezigenerační a dobrovolnické centrum funguje organizace v Plzni již 23 let a v současnosti má ve městě tři pobočky. Do nabídky pestrých programů a aktivit TOTEMu se za dobu jeho fungování zapojily tisícovky dobrovolníků, dětí, dospělých a zejména seniorů. Vstřícné a motivující prostředí jim pomáhá trávit aktivní stáří, objevit nové záliby, vrátit se ke svým koníčkům z mládí či být prospěšní někomu dalšímu. Podpořit práci plzeňského TOTEMu může veřejnost na dárcovském portálu Darujme.cz průběžně po celý rok.

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: V polovině léta Vás zdravíme ze Zlatého oříšku a chceme se s Vámi podělit o úspěchy a zážitky nadaných dětí, které v Nadačním fondu celoročně podporujeme. Jak se daří několika laureátům po úspěchu v soutěži Zlatý oříšek, kterou jste mohli sledovat na Nový rok v České televizi, a jak jim společné úsilí s našimi partnery ovlivnilo život, jsme zachytili v tomto videu: https://www.youtube.com/watch?v=db2Za6P5iCE

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Co se děje
15.08.2024

ČR-PRAHA: V zastoupení Sdružení kritiků a teoretiků s politováním oznamuji, že jsme byli nuceni uzavřít činnost Galerie kritiků v Adrii za velmi nepříznivých podmínek, jež jsou uvedeny ve zprávě na Echo 24-viz odkaz: https://echo24.cz/a/HcbtR/konci-jen-galerie-kritiku-nebo-i-kultura-vubec

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění
Co se děje
14.08.2024

ČR: V kultuře pracuje přibližně 221,6 tis. osob a kulturním a kreativním povoláním se věnuje 136 tis. z nich. Podle údajů ze Sčítání 2021 se nejvíce pracovníků vykonávajících vybraná kulturní a kreativní povolání vyskytuje v Hl. městě Praze, Středočeském a Jihomoravském kraji. Tradičním a uměleckým řemeslům dominuje Liberecký kraj.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Architektura, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Ostatní
Odborné studie a recenze, Nepřehlédněte
16.08.2024

ČR: „Od poloviny srpna do konce září společně projdeme severní a jižní stezku Via Czechia od nejvýchodnější po nejzápadnější bod ČR. Současně bude spuštěna sbírka na Darujme.cz,“ říká ředitelka nadačního fondu Be Charity Pavlína Saudková.

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Handicap, Ostatní
Co se děje
12.08.2024