neděle
20. října 2024
svátek slaví Vendelín
Z projektu Druhák
© Ondřej Littera



Divadlo Drak úspěšně odstartovalo projekt Drak+ a získalo podporu z Kreativní Evropy

HRADEC KRÁLOVÉ: V sezóně 2022/23 Divadlo Drak spustilo nový projekt věnovaný mladému publiku pod názvem Drak+, jehož součástí je speciální dramaturgická linka čtyř představení, navazujících lektorských programů pro střední školy i seminář pro pedagogy pracující s náctiletými. Projekt byl podpořen z prostředků Národního plánu obnovy na Kreativní vzdělávání a dotačního programu Královéhradeckého kraje. Cílové skupině náctiletých se Drak bude věnovat dlouhodobě. Společně s partnery z Norska a Německa totiž uspěl v evropském dotačním programu Kreativní Evropa s tříletým projektem Third Place/Třetí místo.

Autor článku: 
Barbora Kalinová

Stěžejní částí projektu Drak+ je celoroční spolupráce se dvěma třídami středních škol z Hradce Králové s názvem Druhák. Do projektu se zapojili studenti druhých ročníků Gymnázia J. K. Tyla a Střední zdravotnické školy. Ti v průběhu školního roku 2022/23 absolvují celkem šest setkání, která tvoří úvodní divadelní seminář, tři dopolední představení s navazujícím lektorským programem, debaty s tvůrci a večerní neorganizovaná návštěva divadla, kde se obě zapojené školy sejdou dohromady. Projekt zakončí společný závěrečný happening.

Kromě dvou inscenací z vlastního repertoáru Divadla Drak jsou součástí dramaturgické řady pro náctileté také dva tituly v podání hostujících souborů. Jihočeské divadlo přiveze multimediální inscenaci Invisible Man, za kterou stojí tvůrčí tandem Janek Lesák a Natálie Preslová. Druhým hostujícím souborem pak bude pražské divadlo D21, které se mladým hradeckým divákům představí s inscenací Emil čili O Háchovi. Ta před nedávnem získala Cenu Marka Ravenhilla pro nejlepší inscenaci současné hry za rok 2021.

„Inscenacemi Cesta a Antigona se v Draku otevřely dveře i dospívajícím divákům, kteří dlouhodobě považovali Drak za divadlo pro „mateřinky“ a „základky“. Rádi bychom dospívajícímu publiku umožnili se do divadla vracet a vidět představení, která je mohou bavit, řeší témata jim blízká nebo jim umožňují reflektovat vlastní zážitky a emoce. Proto jsme se rozhodli přizvat dva další divadelní soubory a vytvořit programovou řadu čtyř inscenací, které v průběhu jedné sezóny uvedeme na naší scéně v dopoledních reprízách pro školy i ve večerních časech pro veřejnost,“ představuje projekt Drak+ vedoucí produkce Barbora Kalinová.

Divadlo Drak myslí i na pedagogy. Pro ty na začátku října proběhl pilotní dvoudenní akreditovaný semináře Divadlo pro náctileté: Metody rozvíjení divácké gramotnosti dospívajících pod vedením lektorek Anny Hrnečkové a Jany Nechvátalové. Seminář pedagogům představil divadelní umění jako příležitost k poznání světa i sebe sama, příležitost k diskusi, tříbení názorů, empatii a porozumění, a seznámil je s metodami, jak tuto zkušenost zprostředkovat studentům. Ke všem inscenacím dále lektorské oddělení divadla připravuje metodické a pracovní listy.

Na Drak+ naváže v letech 2023–2026 mezinárodní projekt 3Place: Performing arts as the Third Place for the young audience, který divadlo Drak připravuje společně s norskými partnery Scenekunstbruket, kteří celý projekt vedou, a německým divadlem Junges Ensemble Stuttgart.

„Třetí místo zkoumá scénické umění pro mladé publikum ve třech různých aspektech, kdy každý z partnerů zastupuje jedno z hledisek – za prvé fyzický prostor, kde se kulturní zážitek odehrává, za druhé samotnou uměleckou tvorbu, kterou zaštiťuje v projektu Divadlo Drak, za třetí zapojení mladého publika tak, aby se cítilo být v tvorbě zastoupeno,“ uvádí ředitel Divadla Drak Tomáš Jarkovský.

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: Nebylo jim ještě ani třicet let a začali společně ve svém volném čase provozovat klub, sklepní prostor v pražské Soukenické ulici, který si za předchozích majitelů získal pověst místa alternativní, „undergroundové“ kultury, ojedinělého útočiště nekomerčních kulturních aktivit. S Oskarem Hulcem a Milanem Dederou se setkáváme u příležitosti výročí deseti let od založení Spolku pro oživení Paměti právě po noci, kdy opět sklepní prostory komorního klubu zatopila do pěti čísel voda. Ano, není to poprvé, co se podnik potápěl a opět vynořil nad hladinu. Jak se plave v rozbouřených vodách menšinové kultury současným provozovatelům?

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Hudba, Výtvarné umění
Články a komentáře
16.10.2024

JIHOČESKÝ KRAJ: Jihočeská centrála cestovního ruchu, Alšova jihočeská galerie, Biskupství českobudějovické a Regionální rozvojová agentura jižních Čech – RERA a.s. na zahajovací tiskové konferenci představily ve spolupráci s rakouskými partnery přeshraniční projekt s názvem „Gotická stezka Mühlviertel – jižní Čechy (AT-CZ)“ zkráceně „Gotická stezka“. Rakouským projektovým partnerem je Tourismusverband Mühlviertler Alm Freistadt. Zahajovací konference proběhla dne 10. 10. 2024 v budově Biskupství českobudějovického.

Jihočeský kraj
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Památky, Vzdělávání, Menšiny a cizinci
Co se děje
15.10.2024

ČR: Optikou proslulých kameramanů nahlíží na vývoj českého filmu dokumentární cyklus České televize Vidět filmem. V Tvůrčí producentské skupině Dušana Mulíčka z brněnského studia České televize natáčel režisér Petr Smělík. Šest dílů vysílá od 8. října program ČT art vždy v úterý ve 21:10.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
15.10.2024

ŽATEC: Spolek A dál? letos uspořádal sedm komentovaných procházek po Žatci, které přitáhly širokou veřejnost. Většina procházek byla plně obsazená a konala se za příznivého počasí. Účastníci tak mohli objevovat krásu vilových předměstí, specifický stavební styl Heimatstil nebo majestátní budovy žateckých škol. Poslednímu tématu se věnovala zářijová procházka, která proběhla v rámci festivalu Den architektury, dorazilo na ni 42 posluchačů. Jednoznačně největší ohlas měly dvě exkurze do bývalého Dreherova pivovaru, kam se podívalo přes sto lidí.

Ústecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Architektura, Památky
Co se děje
17.10.2024