pondělí
29. dubna 2024
svátek slaví Robert
Řemesla živě 2022
© Zdroj: http://www.nrpraha.cz/program/1196/remesla-zive-2022/



Na Novoměstské radnici v Praze na podzim ochutnáte delikatesy a na chvíli se stanete pravým českým řemeslníkem. A nejen to!

PRAHA: Novoměstská radnice se nachází na Karlově náměstí, lidově řečeném Karláku, kdysi Dobytčím trhu a díky její dominantě, sedmdesátimetrové vyhlídkové věži, ji na největším evropském náměstí nepřehlédnete. Historie radnice začala v polovině 14. století brzy po založení Nového Města pražského, je jednou z národních kulturních památek, v jejích reprezentativních prostorách se po celý rok pořádají výstavy, festivaly, koncerty a další kulturní a společenské akce pro veřejnost i pro uzavřenou společnost. V říjnu si zde užijete gastronomický Festival delikátních chutí, festival řemeslných workshopů Řemesla živě a chcete-li se ocitnout doslova v dobách Karla IV., přijďte na komentovanou prohlídku s poutavým výkladem vhodným i pro děti, během které vystoupíte až na ochoz věže.

od 02.10.2022 do 12.10.2022
Autor článku: 
Petra Baďurová

Podzimní Festival delikátních chutí v říjnu minulého roku patřil k highlightům loňské sezony, jarní festival se také povedl, tak Novoměstská radnice vyhlíží podzim letošní. Odměnou za práci a přípravy, které se skvělými účastníky do celého projektu s radostí vkládá, byla hojná účast milých návštěvníků. Letošní podzimní festival se opět uskuteční v neděli. 2. října si pochutnáte na tradičních i netradičních pokrmech z celého světa. Festival navazuje na tradici neformálního setkání sousedů z blízkých i vzdálenějších koutů Prahy, výletníků z celé České republiky i návštěvníků ze světa, kteří si sem již zvykli přicházet nejen za kulturou, ale i vychutnat širokou škálu delikátních chutí. Akce bude i tentokrát probíhat v zázemí Novoměstské radnice i v přilehlé části parku na Karlově náměstí.

Ředitel Novoměstské radnice Albert Kubišta k festivalu říká: „Jarní vydání našeho festivalu ukázalo, že neděle je pro takovou akci ideální den. Lidé si rádi zajdou na sváteční oběd procházkou do centra města, nebo se u nás zastaví po cestě z víkendu mimo Prahu. Nabídku již několik let sestavujeme tak, aby si na své přišel každý. Milovník masa i vegetarián, návštěvník konzervativnější i ten, kdo rád objevuje chutě z druhého konce světa.“ Zuzana Menhartová, produkční a dramaturg festivalu, dodává: “Pro neděli jsme se rozhodli hned z několika důvodů, a to jak z pohledu návštěvníků, tak účastníků. Pro návštěvníky není neděle dnem, který by byl festivalově přetížený, takže toho mohou za víkend zvládnout a užít si víc. Účastníci zas často řeší personální kapacity, protože o sobotách bývá akcí mnoho. Takhle už podruhé vykračujeme z obvyklých kolejí a věříme, že opět šťastně. Událost v sobě spojuje skvěle dostupnou lokalitu centra města, jedinečnou historickou atmosféru Novoměstské radnice a kulturní vyžití, které skýtá její věž a galerie, a jak doufáme i přívětivé počasí začátku října, které jenom podtrhne bohatý gastronomický zážitek.“

11. a 12. října se bude konat již 9. ročník akce Novoměstské radnice věnovaný řemeslům a především těm, kdo jsou jejich mistry i každému, kdo se pro svou budoucí kariéru teprve rozhoduje. Od roku 2014 se zde během festivalu řemeslných workshopů Řemesla živě každoročně potkáváme s řemesly, řemeslníky a školami, kde se řemesla vyučují. Záměr akce zůstává stále stejný – dostat se do přímého kontaktu s představovanými řemesly, vyzkoušet si pod odborným dohledem práci s dlátem, štětcem, jehlou, drátem, papírem a v posledních letech i s malým robotickým ramenem spojeným s počítačem a promluvit si se zástupci jednotlivých škol.

„Rok od roku je zajímavější pozorovat vývoj v oblasti reputace řemesel, zájmu návštěvníků o ně a směřování škol i jejich studentů. Po mnoha letech pořádání této akce s velkou vděčností a hrdostí můžeme říct, že školy jsou našimi spolehlivými partnery a jejich prezentace jsou rok od roku sebevědomější a zajímavější“, láká návštěvníky Albert Kubišta a Zuzana Menhartová ho doplňuje: „Řemesla živě patří k těm akcím, které pořádáme nesmírně rádi. Novoměstská radnice je v těchto dnech vždy naplněna nejen šikovnými a zdatnými řemeslníky, ale i čilým ruchem, o který se starají školáci, školačky, studenti a studentky, rodiny s dětmi i další milí návštěvníci. A tak to má být. Naše radnice byla postavena již před staletími právě pro lidi a my se snažíme o důstojný návrat k samotné podstatě jejího vzniku.“

Na oba festivaly je vstupné zdarma.

do konce října se můžete přihlásit na jednu z komentovaných prohlídek Novoměstské radnice. Dozvíte se mnoho z bohaté historie této překrásné budovy a užijete si během poutavého výkladu i výstup po 221 schodech až na ochoz téměř sedmdesátimetrové věže. Prohlídky se konají v předem plánovaných termínech dopoledne či při západu slunce, ale pro skupinky od 10 osob je možné si dohodnout i termín individuální.

Festival delikátních chutí – podzim 2022: http://www.nrpraha.cz/program/1197/festival-delikatnich-chuti-podzim-2022/
Řemesla živě 2022: http://www.nrpraha.cz/program/1196/remesla-zive-2022/

Komentované prohlídky Novoměstské radnice 2022: http://www.nrpraha.cz/program/1127/komentovane-prohlidky-novomestske-radnice-2022/

Vyhlídková věž: http://www.nrpraha.cz/vez/

Podrobný kulturní program Novoměstské radnice: http://www.nrpraha.cz/program/

Místní kultura je mediálním partnerem Festivalu deilkátních chutí - podzim 2022.

Místní kultura je mediálním partnerem Řemesla živě 2022.


 

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

POLICE NAD METUJÍ: Mladý a dynamický symfonický orchestr Police Symphony Orchestra ve svém čtrnáctém roce existence sestoupí na okamžik z hudebních pódií na filmová plátna. Dokumentární film s názvem Velký finále mapuje tři roky života mladých lidí amatérského orchestru, jejich radosti i strasti, úspěchy i vyčerpání, ale hlavně odhodlání jít si za svými sny. Ty si nadále plní také v roce 2024, během kterého se postaví na stage festivalu Rock for People nebo pódium českého hudebního chrámu, pražského Rudolfina. Události pod taktovkou nadšenců z Police nad Metují slibují zážitky, dojetí, skvělou hudbu a energii.

Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

RONOV NAD DOUBRAVOU: V souvislosti s plánovaným dokončením celkových úprav náměstí se vedení města rozhodlo naplnit myšlenku pořízení sochy věnované svému nejslavnějšímu rodákovi. Ta se objevovala již od šedesátých let minulého století, kdy byla v Nečasově vile instalována obrazová galerie určená nejen pro díla Chittussiho, ale i dalších malířů Železných hor.

Pardubický kraj
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Senioři, Památky
Co se děje
25.04.2024