čtvrtek
16. května 2024
svátek slaví Přemysl
Plakát k akci
© Zdroj: www.plantaz-blatna.cz



17. Blatenský fotofestival půjde „Proti proudu“

BLATNÁ: 17. ročník Blatenského fotofestivalu se uskuteční předposlední zářijový víkend za účasti špičkových jmen české i slovenské fotografie. K tomu práce třech desítek dalších fotografů v rámci Otevřené scény. Výstavy v prostorách areálu kostela Nanebevzetí Panny Marie, v Městském muzeu Blatná, na zámku Blatná a dalších tradičních i netradičních místech. Přednášky, neformální setkání, ozvěny Fotojatek a hudební doprovod Vladimíra Merty… To vše 17. a 18. září 2022 v jihočeské Blatné.

od 17.09.2022 do 18.09.2022
Autor článku: 
Radek Řebřina

Špičkovou fotografickou tvorbu českých i zahraničních autorů, na kterou se festival specializuje, si budete moci letos užít s tématem „Proti proudu“. Proti proudu času,
proti očekáváním a představám společnosti, proti zažitým způsobům a formám fotografického zobrazování, proti tradici a konvenci. Jít proti proudu často znamená
jít do určitého rizika, do podniku s mnohdy nejistým výsledkem i co se týká ohlasu veřejnosti a společenského docenění.

Představitel Slovenské nové vlny a hlavní hvězda letošního ročníku Miro Švolík vystavuje v Městském muzeu Blatná své ikonické práce z osmdesátých let dvacátého století spolu s díly z doby nedávno minulé. Právě Miro Švolík svou imaginativní tvorbou z první poloviny 80. let nabourával zaběhlý pohled na tehdejší fotografii. Tato výstava navíc není omezena dobou trvání Blatenského fotofestivalu, ale potrvá až do 6. 11. 2022.

Fotografický cyklus Nová Sedlica Pavla Vavrouška zachycuje život v nejvýchodnější osadě bývalého Československa v 80. letech 20. století. V době, kdy se takřka nelišil od několika desítek či stovek let nazpět. Soubor fotografií uvidíte ve Starém paláci zámku Blatná po takřka čtyřicetiletém odpočinku v archivu.

Fotografka a vizuální umělkyně Jolana Havelková představí v kapli sv. Michaela soubor Řeky, ve kterém po tři roky portrétovala české a moravské toky. V Kulturní kavárně Železářství U Šulců si budete moci prohlédnout okouzlující fotografie z 60. až 80. let od Pavla Hudce Ahasvera, který stál vždy tak trochu bokem. Na fotofestivalu se také představí dvě fotografické školy. Pražská škola kreativní fotografie a Liberecká škola fotografická.

Přednáškový program uvede kromě vystavujícího Miro Švolíka ještě Igora Malijevského a Tomáše Pospěcha, který pohovoří o knize Josefa Koudelky: Deníky. V rámci Otevřené scény se těšte na práce 30 dalších fotografů a doporučujeme navštívit rovněž i Ozvěny Fotojatek, které do Blatné přináší moderátor Blatenského fotofestivalu Honza Flaška.

www.plantaz-blatna.cz, www.fotofestival.cz

Mohlo by vás také zajímat...

SOBOTKA: Přihlaste se do některé z tvůrčích dílen 68. ročníku Šrámkovy Sobotky, festivalu českého jazyka, řeči a literatury. Pod titulem Ve stínu se uskuteční od 29. června do 6. července.

Celá ČR, Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Nepřehlédněte
14.05.2024

ČR: Historik Jan Hrubecký se spolu se svým kolegou Ing. Jiřím Vaněčkem rozhodli k půlkulatému výročí vzniku i zániku první československé republiky napsat knihu, která v české historiografii dosud chybí. Knihu o obráncích československého stálého těžkého opevnění, největšího stavebního projektu státu i jeho právních nástupců do dnešních dob. K rozhovoru o mužích s hraničářskými psi na límcích, kteří v roce 1938 stáli na hranicích Československa připraveni bránit republiku, demokracii a jejich vlastní domov, jsme přizvali jednoho z autorů – Jana Hrubeckého.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Památky
Články a komentáře
15.05.2024

ČR: 332 veřejných sbírek bojuje o vaši přízeň v novém ročníku soutěže MÁME VYBRÁNO. Ta ukazuje na místa, kde se něco děje: kde shánějí peníze na obnovu kulturního dědictví. Hlasujte – a podpořte památku svého srdce. Finalisté si rozdělí finanční hotovost.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
13.05.2024

BOHUMÍN: Třicátá léta minulého století v Bohumíně, polský zábor, druhá světová válka a Bohumín součástí velkogermánského Reichu, osvobození. Témata, která v Bohumíně nabídl historik Ondřej Kolář. Besedou (16. dubna) spolek Maryška přispěl k programu připomínky 79. výročí konce 2. světové války v Evropě.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Vzdělávání
Co se děje
07.05.2024